Strain in Romania

strain in romania

strain in romania

de Elena Diana Tănase – colaborator
foto: Ioana Muntean – fotoreporter

Cu toţii putem spune că suntem străini în România. Nu avem nimic românesc în noi. Ne dăm mari români. Şi de fapt vrem să plecăm cât mai repede din ţara asta. Vrem să plecăm din ţara asta, dar tot noi o facem urâtă. Probabil că vrem să răspândim virusul şi în alte ţări. Nu ne place ce e la noi, că e urât şi neinspirat sau prea inspirat de la alţii (copiat). Mereu e mai frumos ce e în altă parte. Se găsesc oameni din fiecare categorie de vârstă care ar găsi câte un defect în România.

Ar fi frumos dacă chiar am începe să fim români şi să începem să cunoaştem tradiţiile pentru că eu cred că tradiţiile sunt frumoase şi e bine să fie ţinute minte şi continuate.
Era frumos pe vremuri când se juca hora, mergeau oamenii la culesul viilor şi apoi se dădeau petreceri. Oamenii erau într-adevăr români. Trăiau aici cu lucruri româneşti pe care le iubeau şi ţineau la ele ca la ochii din cap. Nici un moment nu se gândeau că ar putea să plece, ci se gândeau că nu ar putea pleca de pe meleagurile natale. Că nu există ţară mai frumoasă.

Ideea e că oamenii dau vina pe politică, pe vecinul sau pe altcineva. Întotdeauna ceilalţi trebuie să se schimbe, nu şi eu, cel care văd ce e în jur. Fix asta e greşit. Toată lumea trebuie să se schimbe şi nu o zic în nume de rău, ci zic că fiecare ar trebui să ajute ţara; şi să devină mai român începând cu schimbarea lui şi dând-o exemplu şi celorlalţi care nu vor să se schimbe.

Noi românii nu mai trebuie să fim indiferenţi, trebuie să ne trezim la realitate şi să nu mai fim străini în ţara noastră. Trebuie să înfrumuseţăm ţara. Trebuie să ne schimbăm noi şi apoi să îi schimbăm pe cei de lângă noi, apoi trebuie să schimbăm lucrurile care s-au pus la cale şi care au fost puse greşit.

Ar fi atât de frumos să auzi oamenii zicând: „Eu nu plec din ţara asta! Vreau să fac ceva ca ea să arate mai bine din orice punct de vedere. Vreau să fiu român şi vreau să fiu mândru de asta. Vreau să ştiu toul despre ţara în care locuiesc. Vreau să nu mai fiu un străin în România.“

Şi acum să încercăm să fim cu toţii români autentici. Să iubim ţara şi să cunoaştem cât mai multe lucruri despre ea. Cred că merită să o descoperim aşa cum e ea de fapt.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *