Simulam sau evoluam?

Simulam sau evoluam?

Simulam sau evoluam?

de Ana Pârvu – colaborator
foto: Adrian Conete – colaborator foto

După cum bine ştiţi, sfârşitul lunii aprilie a adus cu sine o nouă rundă a simulărilor de Bacalaureat, pentru a se putea realiza un termen de comparaţie între cele din ianuarie şi cele de acum. De asemenea, acestea au prezis, în mare, ce rezultate vor fi anul acesta la examenul de Bacalaureat.

Astfel, elevii de clasa a XII-a au susţinut luni, 22 aprilie, proba la alegere din cadrul filierei, profilului şi specializării pentru care singurei au optat. Pe data de 24 aprilie a avut loc simularea la limba şi literatura romană, iar pe 26 la matematică, respectiv istorie.

În egală măsură, dacă la prima simulare, după spusele Inspectoratului importantă a fost prezenţa, în cea de-a doua miza a fost procentul de promovabilitate al elevilor. În acest sens, putem spune că a avut loc o evoluţie interesantă: la matematică, unde rezultatele primei simulări au fost dezastruoase, se pare că situaţia a fost mai bună, surpriza neplăcută venind la romană, unde rezultatele per total au fost mai slabe. Pe linie generală însă, s-ar părea că elevii s-ar fi mobilizat şi ar fi pus cotul la treabă. Sigur că nu toţi, mai există şi acea categorie care merge pe sistemul: „Iei bacu’ nu iei bacu’, seminţele acelaşi gust are“.

De asemenea, cum „omul cât trăieşte învaţă“, nu doar elevii au dat-o în bară prin lucrări, ci şi cei de la Inspectorat au strecurat câteva greşeli în baremul de la istorie, care au stârnit vaste controverse în privinţa celui de-al treilea subiect, elevii neînțelegând cu exactitate cum vor fi punctaţi.

Oricum, neoficial s-ar părea că lumea este atât de încântată de această nouă eficienţă dată de simulări, încât se gândesc să o instituie încă din clasa a XI-a, în speranţa că poate elevii se vor apuca mai din timp de învăţat. O idee nu tocmai rea, cu condiţia ca organizarea de la an la an să fie mai riguroasă, iar rezultatele să fie pe măsura aşteptărilor.

Până una alta însă, eficienţa reală a acestor simulări se va vedea în iulie, când cu toţii sperăm ca procentul de promovabilitate să crească considerabil. Așadar, le urăm celor care susţin anul acesta Bacu’ mult succes și nu uitați că nu mereu merge prea cunoscuta zicală: „Până la examen mai sunt 3 zile: diseară, la noapte şi mâine“. Iar pentru ceilalţi, mânuţa pe carte că nu scapă nimeni!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *