Scuza-i mama, nu au stiut ce fac

Scuza-i mama nu au stiut ce fac

Scuza-i mama nu au stiut ce fac

de Vladimir Pogonariu – redactor
foto: Andreea Stoian – fotoreporter

ATENŢIE! Cuvintele ce urmează e posibil să vă lovească destul de tare peste faţă. Aşa că, vă rog, puneţi-vă o cască :-).

Nu am cum să nu observ câtă prostie e în ţara asta. Sau, bine, nu prostie, ci ignoranţă, nesimţire şi oameni care refuză să gândească. De ce? Pentru că nu mai respectăm nimic… nici măcar pe mama natură. Nu ne mai gândim la ea, nu mai avem grijă de ea, nu o mai respectăm, nu ne mai înclinăm în faţa ei. Pe scurt, ne credem mai tari decât ea! (şi încercăm să o distrugem)

De unde şi până unde? Păi, să vă povestesc ceva. Acum puţin timp am fost la primul meu curs de la şcoala de munte. Foarte fain, foarte drăguţ, dar şi foarte trist. Nu legat de ce fac ei, ci legat de unii dintre cei prezenţi. Prima lecţie a fost intitulată „Respectul la munte“ şi a fost legată de regulile muntelui. În fine, nu intru în detalii. Ce vreau să subliniez este cu totul altceva: expresiile de pe feţele oamenilor când „profesorii“ le spuneau chestii de bun simţ, adică: nu se fumează la munte, nu se scrijelesc copaci, nu se rup flori (indiferent de flori) şi, cel mai important, muntele poate să ucidă.

Acum, unii s-ar putea uita urât la mine şi să îmi spună: „Pai bă, natura nu înseamnă numai munte“. Da, dar la munte nesimţirea este cea mai cruntă şi cea mai vizibilă. La munte doare să mergi 5-6-14 ore cu un rucsac în spate, să îţi rupi bocancii şi picioarele până la cabană sau la vârf, iar când ajungi acolo să descoperi un grup de „şlapiştii“ care beau bere, mănâncă seminţe şi lasă în jurul lor o mizerie de nedescris. Doare să vezi pe munte un inconştient în adidaşi sau şlapi, doare să vezi scrijelit, în mijlocul naturii, Doru + Gigela= LOVE, doare să vezi copaci tăiaţi. Doare pentru că nu mai respectăm natura, pentru că nu realizăm că ea poate să ucidă. Da oameni buni, natura şi muntele pot ucide foarte uşor. E de ajuns un pas greşit sau puţin teribilism sau puţină inconştienţă sau puţină neatenţie sau puţină LIPSĂ DE RESPECT!

Oameni buni, nu mai trăiţi cu impresia că dacă în spatele cabanei sunt copaci atunci sunteţi la munte, nu trăiţi cu impresia că dacă aţi mers 2 ore pe munte, cu adidaşi, sunteţi mari cunoscători, nu trăiţi cu impresia că natura se reface de la sine, nu trăiţi cu impresia că dacă rupeţi o floare nu se întâmplă nimic. (Pentru exemplul cu floarea închipuiţi-va următorul lucru. Tu rupi o floare… dar pe traseul ăla poate că trec 20 de oameni zilnic. Ce ar fi dacă fiecare ar rupe câte o floare?).

Şi vă mai întrebaţi de ce din ce în ce mai mulţi oameni suferă de cancer… şi vă mai întrebaţi de ce suntem din ce în ce mai obosiţi şi de ce se schimbă clima. Pentru că nu respectăm natură, de-aia. Pentru că am neglijat-o şi am batjocorit-o. Haideţi să avem grijă de ea, haideţi să ne pese de ea, haideţi să o ajutăm. We love you, mother nature!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *