Cu toate că aspiraţiile noastre sunt unele dintre cele mai de preţ posesii spirituale, nu pot să nu observ uşurinţa cu care le năruim, adesea, fără a ne da măcar seama. Dacă stăm să ne gândim la acest aspect al visurilor, nu ne este greu să facem corelaţia dintre ele şi visele de pe timpul nopţii, amândouă dispărând din vieţile noastre odată treziţi la realitate, ca şi când nu s-ar fi întâmplat niciodată. Am început chiar să iau în considerare faptul că, în interiorul lor, oamenii fac tot ce le stă în putinţă pentru a ignora aceste impulsuri de dorinţă, în ciuda a ceea ce lasă să se vadă la exterior.
Astfel, am zis să le dau o mână de ajutor acestor „sociopaţi“, prin a le oferi şase paşi simpli pe care, dacă îi urmează cu seriozitate, vor reuşi să îşi împlinească cel mai mare vis inconştient, acela de a-şi ruina toate celelalte idealuri. Totuși, să sperăm că nu se vor abate de la tradiţie tocmai acum şi vor ignora, la rândul ei, şi această dorinţă arzătoare.
1. Ascultă-i pe ceilalţi
Viaţa noastră este alcătuită dintr-un număr infinit de decizii mai mici sau mai importante, în funcţie de care aceasta îşi schimbă direcţia. Imaginează-ţi un labirint plin de încrucişări, răscruci de drumuri şi porţiuni periculoase. El este viaţa noastră, iar portiţa de ieşire este reprezentată de atingerea idealului şi sentimentul de împlinire. La fiecare pas, trebuie să luăm o decizie care ne va afecta sau chiar compromite întregul drum şi, adesea, avem ghinionul să găsim lângă noi un număr de persoane cărora noi le permitem să ia aceste decizii în locul nostru, pentru că este mai comod aşa sau considerăm că sunt în mai mare măsură să facă acest lucru decât noi înşine. Este prima greşeală pe care fiecare dintre noi este tentat să o facă, mulţi căzând ruşinos în capcană.
Nimeni nu deţine răspunsurile perfecte pentru viaţa ta, nici măcar tu, însă tu ai cele mai mari şanse de a lua deciziile cele mai bune pentru tine. Oamenii vor avea o opinie indiferent ce alegi să faci, fie că vrei să devii matematician sau magician, ei te vor critica pentru că acesta este lucrul pe care ştiu să îl facă cel mai bine, ei la rândul lor primind acelaşi tratament. Spre deosebire de ei, tu nu te uiţi la expresiile lor faciale de dezgust, ci la tine. Nu îi asculţi pe ei, ci pe tine, ceea ce inima ta îţi spune să faci. Numai aşa vei ajunge în faţa acelei portiţe de la sfârşitul labirintului, respectiv în faţa visului împlinit.
2. Nu te obosi prea tare
Există acea masă semnificativă de oameni care consideră că ingredientul esenţial din reţeta succesului este norocul. „Vai, dar n-am avut parte de noroc niciodată! Nici în dragoste, nici în carieră…“, ar spune ei cu groază în glas. Ei cred că norocul este factorul ce a determinat succesul altora, dar nu şi al lor, fiind acel lucru care „a făcut diferenţa“. Cu alte cuvinte, aceşti oameni sunt compromişi, nu au nici o şansă să îşi îndeplinească visurile, amărâţii de ei!
Astfel, ei se mulţumesc cu o viaţă mediocră, cu o slujbă de funcţionar pe care o detestă, un partener de viaţă pe care nu îl pot privi în ochi şi zero ambiţii. Ei bine, exact aşa trebuie să gândeşti, dacă vrei să îţi arunci visurile la gunoi, pentru că doar cei ce se bazează pe providenţă, uită faptul că principalul element ce trebuie îndeplinit pentru atingerea succesului nu este norocul, ci munca sporită prin dedicare şi încredere în propriul scop. Da, va fi greu. Da, lumea va încerca să te doboare. Da, nu îţi va reuşi din prima. Şi ce?
Nu uita că nici un efort nu rămâne nerăsplătit, iar rezultatele vor fi pe măsura muncii pe care o pui în visul tău. Dacă nu a devenit realitate până în momentul de faţă, acest lucru nu e din cauză că „nu ai avut noroc“, ci înseamnă că drumul tău încă nu a ajuns la sfârşit. Ar fi păcat să te gândeşti peste zece ani de acum şi să te acuzi că puteai face mai bine, nu?
3. Crede că visurile pot deveni realitate peste noapte
Auzim din toate direcţiile poveşti fanteziste despre autorul care a devenit vedetă instantaneu, odată cu publicarea noului său roman, sau despre fizicianul pe care nu îl cunoştea nimeni până la invenţia sa, ce a făcut ocolul pământului. La început, avem impresia că povestitorul îşi bate subtil joc de noi cu aceste basme, că doar am încercat să facem şi noi ceva în viaţă şi nu a fost aşa floare-la-ureche cum ni s-a zis.
Asta se datorează dezvăluirii unui singur sfert de adevăr, mai exact, doar al finalului fericit, care se vrea a fi îndesat în mintea poporului, omiţând toate celelalte capitole ale istorioarei. Autorul poate a dat lovitura cu ultima sa carte, însă aveţi idee câte alte zeci de cărţi a scris înainte, care au mucegăit pe rafturile librăriilor? Şi fizicianul credeţi că era la prima sa încercare de a revoluţiona mecanica?
În spatele succesului se află ani şi ani de muncă laborioasă, de eşecuri şi de momente în care vrei să renunţi.
Nici un vis nu devine realitate peste noapte.
Dar, tu continuă să crezi asta, dacă vrei să îţi distrugi visurile.
4. Rămâi în zona ta de confort
Sună foarte simplu. Eu, una, aş rămâne în zona mea de confort toată viaţa, dacă ar exista această opţiune. Şi ea există, într-adevăr, însă nu este valabilă pentru mine, deoarece nu vreau să eşuez din a-mi îndeplini fiecare vis. Aşa că, ceea ce rămâne de făcut este să iau o gură mare de aer şi să-mi fac curaj să păşesc în afara acelei bule imaginare ce mă înconjoară, în interiorul căreia nu există nici o grijă sau provocare, dar nici vreun fel de realizare.
Când ne gândim la dorinţele noastre, realizarea acestora ni se pare mult superioară nouă, ca şi când ar fi la o distanţă de milioane de ani lumină faţă de noi. Conştientizezi faptul că sunt alte zeci de mii de oameni cu aceleaşi aspiraţii ca tine, iar, în mod natural, nu toţi veţi ajunge să vă vedeţi visul cu ochii. Şi tocmai pentru a ajunge la capătul tunelului, unde luminiţa este din ce în ce mai puternică, trebuie să ne autodepăşim în permanenţă, să facem tot ce ne stă în putinţă pentru a ieşi în evidenţă. „Viaţa ta începe atunci când ieşi din zona de confort“, nu uita asta.
5. Crede că singurul lucru care contează este visul însuşi
Probabil că ai văzut la televizor emisiuni despre călătoria unor aventurieri care încearcau să cucerească Everestul sau alt munte care iese din atmosferă, iar dacă nu ai văzut, sigur ai auzit de un astfel de scenariu. Odată ajunşi în vârf, după ce s-au luptat cu gerul, lipsa oxigenului şi efortul fizic extrem, hoinarii scot şampania şi încep să îşi sărbătorescă reuşita. Se bucură ei cât se bucură, până când unul dintre ei zice „OK, şi acum, hai să coborâm“.
Altfel spus, toată experienţa lor s-a rezumat la două minute de extaz. Dă-mi voie să îți spun că, în viaţă, ceea ce contează nu sunt visurile însele, ci călătoria până la ele. Da, este minunat atunci când ajungi în vârf, când ţi-ai îndeplinit scopul, însă cât va dura acea senzaţie de împlinire? Trebuie să înveţi să celebrezi nu doar realizarea visului în sine, ci fiecare pas pe care l-ai făcut fără să te împiedici, fiecare rezultat care te-a adus mai aproape de visul tău. Sărbătorește chiar şi momentele în care nu ai luat cea mai bună decizie, când ai greşit – pentru că aceste clipe se transformă într-o lecţie care te va ajuta să avansezi.
Cea mai bună cale de a-ţi îndeplini visurile este să trăieşti intens fiecare moment al călătoriei până la ele, iar dacă fiecare pas este un motiv de sărbătoare, atunci, cu siguranţă, te vei bucura la maximum de această aventură.
6. Încetineşte ritmul pe măsură ce succesul creşte
„Of, şi în sfârşit, după juma’ de viaţă în care m-am luptat cu mine şi cu ceilalţi pentru a-mi realiza visul, merit şi eu o vacanţă, nu? Gata, am simţit pe propria piele cum e să ai succes, iar acum pot să mă duc la culcare. Aventura a luat sfârşit.“
Plot twist: Călătoria nu se termină niciodată. Nu există un vârf bine delimitat, pe care, după ce îl atingi, poţi să mori liniştit. Tu însuţi îţi stabileşti nivelul la care vrei să urci, iar atunci când ai ajuns la acel nivel, îţi propui să treci la următorul. Astfel, munca nu se termină, de fapt, niciodată, deoarece, dacă pleci în vacanţă pentru tot restul vieţii, nu numai că vei stagna – asta, în cel mai bun caz -, dar lucrurile pot foarte bine degenera, ajungând de unde ai plecat acum 20 de ani.
Aici, ţine şi de dorinţele şi motivaţia fiecăruia. De acord. Unii dintre noi pur şi simplu ne mulţumim cu ceea ce avem, în loc să vrem să avansăm, ceea ce este perfect în regulă. Până la urmă, dacă nu vom fi fericiţi cu ceea ce avem, nu ne vom simţi împliniţi niciodată. Însă, chiar dacă nu dorim să trecem la nivelul următor, trebuie să ne păstrăm reputaţia şi să rămânem măcar la un nivel constant, iar nu să ne degradăm. Însă, şi menţinerea asta implică muncă.
Cu alte cuvinte, fie că eşti genul de persoană care îşi fixează mereu şi mereu noi target-uri, fie eşti fericit cu ceea ce ai realizat până în momentul de faţă, eforturile tale nu trebuie să se diminueze, ci să rămână în permanenţă cel puţin la fel de semnificative ca şi până acum. Numai dacă, bineînţeles, vrei să îţi nărui visurile.
OK, hai să recapitulăm. Avem şase paşi mari şi laţi care te vor aduce mai aproape de ruinarea visurilor tale. În primul rând, ascultă-i pe ceilalţi şi nu te stresa prea tare. Apoi, continuă să crezi că visurile pot deveni realitate peste noapte, fără a depăşi graniţele zonei tale de confort. Iar, cel mai important, crezi doar în visul tău, omiţând toate celelalte aspecte, şi încetineşte-ţi ritmul pe măsură ce începi să ai rezultate vizibile.
Succesul este garantat, te asigur eu.