Pasager prin Sibiu, mai mult mort decat viu

pasager prin sibiu

pasager prin sibiu

de Raisa-Laura Zadunaischi – redactor
foto: Ana Diaconu – fotoreporter

Dacă vorbești despre străini, în cele din urmă ajungi să faci comparații cu țara în care trăiești. Asta o să fac și eu în rândurile următoare, inconștient. Am interacționat cu câțiva outsideri veniți în Sibiu în calitate de călători pasageri. Cu fiecare dintre ei am stat de vorbă și am primit același răspuns: „Suntem în trecere, am venit doar pentru cutare festival sau concert.“

Stând într-un hostel am întâlnit în mare parte spanioli, nemți și culmea evrei ahtiați după Festivalul Artmania. Nu știau că palatul Brukenthal este în același loc, chiar lângă zona amenajată pentru concerte, respectiv în Piața Mare. Explicația: Nu arată ca un palat. Într-adevăr e jenant să explici că o clădire, care la ei servește probabil pe post de primărie locală, la noi este denumită palat.

În plus, o paragină este monument la noi doar pentru că are plăcuța de monument istoric pusă nesimțit la vedere. Și nu fac referire la palatul Brukenthal, ci la palatul de vară Brukenthal, situat ceva mai departe față de centrul istoric sibian. Aparent sună idilic, arată cuceritor pe harta cu obiective turistice, dar amintește de o ruină de pe Lipscani căptușită cu cerșetori.

Înapoi la străinii întâlniți, când ești în fața lor, ai un mic imbold de mândrie amestecată cu puțin patriotism de a le indica diverse locuri pe care ar putea să le vadă (probabil mai mult din mândrie). Vrei să le mai ștergi imaginea sumbră pe care o au legată de români. Nici unul nu pare interesat, poate sunt doar excepții, problema este că numai peste așa ceva am dat.

Este traumatizant să fii străin la noi în țară, este traumatizant și fiind român, însă totul se rezumă la cunoașterea problemelor care ne strică și la acel reflex de a feri capul în fața „cuțitelor“.

Un evreu mușcat de un câine turbat, nu o să înțeleagă de ce trebuie să aștepți o oră la Urgențe când asistenta fuge la farmacie să cumpere seringi. Un spaniol o să stea toată ziua pe net și nu o să vadă nimic, dacă nimeni nu promovează nimic și nu-l luminează. Evreul despre care tocmai vă vorbeam, i s-a alăturat spaniolului la calculator să caute zboruri spre țărișoara lui. A doua zi luase primul avion, explicând că vrea asistență medicală de la mama lui.

Cam asta înseamnă să vii pe aici, tu inocent pribeag care nu o să înțeleagă că am rămas încă în perioada medievală pentru că niște ciocoi încă ne mănâncă. Cam asta am observat stând în hostel cu astfel de indivizi, fără nicio vină, veniți de pe alte planete. Planeta noastră e o lună pătrată cu microorganisme adaptate la lipsa de oxigen. Pe cei care doresc să aselenizeze, îi poftim la un costum de cosmonaut.

Sfaturile de genul: romul nu este o băutură tradițională românească, încercați sarmalele, dar vedeți că nici alea nu sunt românești, sunt deja stupide. Și Dracula este un produs exclusiv cinematografic…

Conversând, încerci să eviți subiectul apocaliptic și să zâmbești bleg, explicând în termeni cât mai puțin tehnici de ce la noi e așa sau de ce la noi nu e în nici un fel. Mai mult morți decât vii, străinii vin la noi de cele mai multe ori din motive subiective. Sunt mai mult apatici, decât atrași de obiectivele turistice cu adevărat importante.

P.S.1: Udrea, ce faci?!
P.S.2: Băsescule, străinii cred că romul este băutura noastră tradițională, poate oficializezi chestiunea.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *