“Oglinda societatii”

oglinda societatii

oglinda societatii

de Silvia Petre – redactor
foto: Ion Mateş – fotoreporter

Da, dom’ne, s-a terminat şi cu Bac-ul anul ăsta! Cel mai slab examen din ultimii „n“ ani, „oglinda“ societăţii actuale, dezastru naţional, ce să mai! Calamitate.

Ştiu că suntem în vacanţă, dar nu puteam lăsa acest eveniment să treacă, fără să îl comentez.
Bineînţeles, înainte de a pune la cale un plan care să ne scoată pentru a doua oară din… mizeria în care eram cu învăţământul, până să vină maestrul Spiru Haret, „iluştrii“ de sus, în frunte cu presa s-au apucat să găsească vinovaţii. Şi, bineînţeles, aceştia nu erau nimeni alţii decât elevii, care, ca nişte bivoli, înainte de Bac, stăteau prin baruri, jucau cărţi şi în principiu pierdeau vremea. Ce să găsească şi ei… doar dezastrul trebuia cumva explicat. Nimeni n-a pomenit, însă suficient, de ACEI profesori care veneau la oră şi nu-şi făceau treaba cum o cerea norma, pentru că, ori „ştiau“ că toţi elevii fac meditaţii, ori pentru că aveau perversa speranţă că, dacă „ucenicii“ nu vor prinde din clasă, vor avea muşterii în particular. Nimeni n-a pomenit de cât de patetici şi non-profesionali sunt acei profesori care fac meditaţii cu elevii de la clasă, fiindcă, în acest fel, recunosc ei înşişi că nu sunt în stare să predea suficient de bine astfel încât să înţeleagă o majoritate de 99,9% (acceptând că în restul de 0,1% se includ cei mai puţin… „înzestraţi“ şi cei de-a dreptul rău-voitori şi dezinteresaţi, care, cu tot respectul, nu meritau oricum, să treacă Bac-ul).

Da, de acord, există şi elevi care chiar nu au învăţat, dar îmi e imposibil să cred că acest procent atinge impresionanta cotă de 60%. Chiar şi cu prezenţa acelor camere de filmat, care aveau menirea de a supraveghea obiectiv examenul, fiindcă ele aveau darul de a fi imposibil de cumpărat cu zece lei strânşi de la fiecare elev.

Eu cred că a fost totul o făcătură, o modalitate de a demonstra ce bine s-au putut ei organiza, cum sistemul lor funcţionează, dom’ne şi cum elevii chiar nu învaţă! Şi chiar dacă ar fi aşa, de ce ar fi liceenii de învinovăţit? Oricum, lucrurile pe care trebuie să le mănânce pe pâine sunt absurde şi nu le vor folosi niciodată în viaţa reală, pentru care, până şi geniile de sus recunosc că sistemul nu-i pregăteşte.

Aşa că, la ce bun să fim ipocriţi?

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *