Miturile sub lupa: numarul 13 si pisica neagra

Miturile sub lupa: numarul 13 si pisica neagra

Miturile sub lupa: numarul 13 si pisica neagra

de Thomas Bărbulescu – redactor
foto: Cătălina Cosma – fotoreporter

De câte ori nu am auzit pe stradă „Vai, azi e ziua 13 a lunii x!“? Sau de câte ori nu ne-am speriat de „malefica“ trecere a pisicii negre prin fața noastră? Acestea sunt două mituri care ne conduc viața, dar știm oare de unde provin?

Voi începe cu numarul 13. Una dintre cele mai populare explicații este că nenorocul numărului 13 vine din numărul participanților la Ultima Cina, unde erau 12 ucenici, Iisus fiind a treisprezecea persoană. Însă, sunt dovezi că acest mit poate fi regăsit în scrieri mult mai vechi. Codul lui Hamurabi, care este datat undeva în jurul anului 1700 î.Hr., omite numărul 13 atunci când sunt enumerate legile.

Alte teorii se referă la a treisprezecea literă a alfabetului evreiesc „m“ (sau „mem“). Acesta, pronuntată cu gura închisă, a fost asociată cu moartea și, indirect, cu lipsa norocului. Romanii și grecii se temeau și ei de acest numar din cauză că strica perfecțiunea lui 12 (12 zei , 12 luni, 12 constelații). Însă, asocierea cu ziua de vineri nu a fost facută decât după anul 1907, când a apărut o carte intitulată „Vineri treisprezece“.

Ca un contra atac, un grup de persoane a înființat Clubul 13. Aceștia au încercat să demosntreze lumii că nu există nici o legătură între numarul 13 și lipsa norocului. Clubul s-a extins atingând un maximum de 400 de membri, printre care s-au numărat și unii dintre preșerinții SUA: Grover Cleveland, Benjamin Harrison și Theodore Roosevelt. Din păcate, eforturile lor au fost în van, deoarece în 1911 a fost inventat cuvântul „Triskaidekaphobia“: fobia de numarul 13. În America, această fobie este mult mai vizibilă decât în alte țări. Se estimează că 800 de milioane de dolari se pierd în fiecare zi de vineri 13, zi în care majoritatea populației nu iese din casă.

Al doilea mit este pisica neagră. Acesta este un mit foarte controversat. În epoca medievală se credea că aduce noroc, ca după o perioadă de timp să fie considerată un semn al ghinionului. Iată cateva teorii care o vizează:
Celții credeau că apariția neașteptată a unei pisici negre aduce noroc, însă dacă îi faceai rău acelei pisici, chiar și accidental, îți aduceai asupra ta ghinionul.

Se spune că Regele Charles I ar fi avut o pisica neagră care îi purta noroc. Coincidență sau nu, la o zi după moartea norocoasei, regele a fost arestat și condamnat la moarte.

Papa Gregory al IX-lea a dat un edict prin care toate pisicile negre trebuiau omorâte, acestea fiind un al diavolului.
În ziua de azi, mitul pisicii negre rămâne la fel de controversat. Țara noastră nu este ocolită de acest fenomen: avem persoane care se feresc de pisica neagră, scuipând de trei ori în sân, dar și persoane care consideră acesta pisica o ființă norocoasă, formația românească „Pasărea colibri“ chiar compunând melodia „Pisica neagră“, prin care ironizează acest mit.

În încheiere, îl voi cita pe filozoful Vasile Ghica, care afirma: „Omul este o fantână de mituri“.

Recommended Articles

2 Comments

  1. Se vorbeste foarte mult de pisica neagra. Pai aceeasi problema o are si cainele negru. S-au facut cercetari si atunci cand vine vorba de cumpararea unui caine, cei negrii sunt cei mai ocoliti. Asa ca e totuna cu pisica neagra 🙂

    PS: rectifica “asciată” ca suna urat 🙂

    1. Salut! Nu ma gandisem la faza cu cainele negru, interesanta perspectiva. Pe de alta parte, nu exista un mit concret cand vine vorba de caine (decat, poate, ca este cel mai bun prieten al omului). Multumesc de feed-back!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *