Kinofest 2011, filme filme filme

Kinofest1

Kinofest1

Weekend-ul acesta, Festivalul Internaţional de Film Digital Kinofest a făcut ceea ce ştie cel mai bine: a adus publicului multe scurtmetraje foarte bune şi foarte variate.

Această a cincea ediţie s-a desfăşurat în trei spaţii diferite, fiecare locaţie având un alt gen de program. Spectatorii au avut astfel posibilitatea de a alege genul de filme dar şi modul de vizionare preferat: la Cinematograful Union s-au desfăşurat competiţiile în prezenţa juriului, la Garage Hall, într-un spaţiu informal şi atmosferă destinsă s-au putut viziona comedii, programele paralele ale festivalului. Iar la Centrul Cultural al Republicii Ungare, cadrul cochet şi clasic a găzduit expoziţiile digitale, proiecţii simultane şi chiar o proiecţie exterioara pe cladirea institutului.

În total, peste 300 de producţii internaţionale, în mare parte animaţii, au participat la „invazia” digitală, grupate în 24 de programe şi secţiuni (cam 36 de ore de proiecţii), care nu au uitat nici un gen sau tehnică: comedie / thriller / dragoste / drama, microfilme, de la animaţii simpatice sau clipuri comerciale la filme experimentale sau de concept, etc.

Kinofest2

La Kinofest doar trei „sunt norocoase” – scurtmetrajele care au câştigat cele trei secţiuni competitive sunt:
Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune: „La Casa del lago” un thriller basc care se petrece la miezul nopţii, cu whiskey, crime şi multă tăcere, care te lasă doar să întrezăreşti prietenii din copilărie, relaţii înşelate, vise destrămate. Regizor Galder Gaztelu-Urrutia.

În juriu au făcut parte: Cristina Zaharia (critic de film, editor port.ro), Alexandra Păun (producător şi scenarist independent de film), Cătălin Saizescu (regizor), Magda Dănilă (copywriter McCann), Vladimir Bulat (director de fotografie TVR)

Cea mai bună animaţie: „A morning stroll” – o animaţie de 6 minute, producţie Studio AKA 2011, realizată de britanicul Grant Orchard, care a înregistrat deja câteva premii şi nominalizări importante în Franţa (Annecy), SUA (Brooklyn Film Festival), Canada, Australia, Marea Britanie, etc. Povestea are ca punct de plecare o nuvelă din 1984: pe străzile New York-ului te surprinde întâlnirea cu o găină plimbându-se tacticoasă. La Orchard întâlnirea este înregistrată de 3 ori, pe parcursul a 100 de ani (1959, 2009, 2059) fiecare perioadă fiind ilustrată printr-o altă tehnică. Se pare că în viitor plimbările matinale vor deveni periculoase pentru găinile newyorkeze.

Juriu: Radu Ţinc (art director Nano Design), Răzvan Mihai (producător general ProTV), Vitalie Brega (producător audio-video Saatchi&Saatchi).

Cel mai bun microfilm: „Giant Episode Sun”, autori: Yann Benedi şi Celine Desrumaux, 74”, producţie britanică 2011. Are deja participări la câteva festivaluri prestigioase: Pictoplasma Berlin, Anima Mundi Brazilia, în SUA, Franţa, etc. Filmul este episodul pilot al unei viitoare serii cu întâmplări cu giganţi. Gigantul din acest caz este soarele, care şi-a pierdut o rază, şi încercând s-o recupereze creează o boroboaţă direct proporţională cu mărimea sa.

Kinofest

Juriu: Radu Ţinc (art director Nano Design), Radu Adrian (director de fotografie TVR), Vitalie Brega (producător audio-video Saatchi&Saatchi).

Prima etapă a competiţiei Movie for Respect – parte a campaniei AVON împotriva violenţei domestice, a avut loc la Kinofest vineri: au fost proiectate şi votate (de juriul Kinofest) cele 12 filme realizate de autori români. A doua etapă se desfăşoară pe internet (pe youtube.com), unde publicul larg are ocazia să îşi voteze favoriţii până pe 9 noiembrie. Pe 10 noiembrie deci se vor afla cîştigătorii premiilor de 2000euro.

Prima zi a festivalului a găzduit competiţia Avon Movie for Respect, dar şi concertul TunnesInnaOurHeads, un spectacol excepţional de aproape două ore realizat de cei opt artişti, care a umplut Garage Hall-ul până la refuz.
În ultima zi a festivalului, la Cinema Union au fost proiectate şi programele paralele „5 o’clock shorts” susţinut de British Council şi „Best Micromovies”, susţinut de Orange România, într-o atmosferă foarte frumoasă creată de o sală plină de spectatori.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.