Just for fun!


de Casandra Săpoiu – colaborator permanent
foto: Ana Diaconu – fotoreporter

Apare pe fiecare wall, pe fiecare profil al fiecărui utilizator de Facebook care se respectă, 9gag a devenit pentru adolescenţii şi tinerii de pretutindeni oaza de glume bune făcute pe baza unor aspecte ale faptelor banale cu care ne confruntăm în fiecare zi.

Îl accesăm zilnic, share-uim, dăm like-uri, votăm şi comentăm tot ce apare, ne înveselim prietenii şi uneori ajungem să exprimăm stările pe care le simţim cu ajutorul său… Dar oare câţi dintre noi ştiu cum şi de unde a pornit, cât de mare a ajuns şi ce planuri de viitor are celebra pagină web?

9gag.com a fost lansat în 2008, în Canada, de către Ray Chan şi Chris Chan, înregistrând cea mai mare şi mai rapidă creştere a comunităţii online de acest gen, adică cu mai mult de 70 de milioane de vizitatori unici şi un miliard de vizualizări ale paginii pe lună (începând cu decembrie 2011). De asemenea, peste 5 milioane share-uri pe Facebook şi aproximativ un milion followers pe Twitter se înregistrează în fiecare lună.

Interfaţa prietenoasă şi uşor de folosit a site-ului ajută utilizatorul să descopere poze şi filmuleţe amuzante, având posibilitatea de a se conecta uşor cu ceilalţi şi de a distribui postările pe alte reţele precum Facebook sau Twitter.

De asemenea, pe site se remarcă prezenţa numeroasă a unor „personaje“ stilizate, desenate, în mare parte în alb şi negru, acestea reprezentând, de fapt, partea umoristică şi de interes a postării în sine. Acestea se numesc „internet memes“, iar termenul de „memes“ a fost inventat de Richard Dawkins, în 1976, în cartea „The Selfish Gene“.

9gag a participat la „Y Combinator startup acceserator program“ în vara anului 2012, unde a anunţat creşteri de 2,8 milioane $. Tot în acest an, 9gag a lansat şi aplicaţia pentru Apple iOS.

Pe final, aşa, ca pentru cunoscători: „one does not simply considers humour one of life’s greatest pleasures“ said Ray Chan like a Sir.

Recommended Articles

1 Comment

  1. *„one does not simply CONSIDER humour one of life’s greatest pleasures“
    One does not fool a grammar nazi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *