Iarba e mai verde afara

iarba e mai verde afara

iarba e mai verde afara

de Vladimir Pogonariu – redactor
foto: Roxana Leocovici – fotoreporter

Gigel: Mama, m-am săturat. Nu mai suport ţara asta de căcat. Gata, mă mut la 18 ani.
Mama: De ce dragule, ce ai păţit?
Gigel: Iar s-a luat unu de mine pe stradă şi a început să facă mişto de mine. Iar la şcoală, Ogică mi-a dat una peste ceafă. Ca să nu mai spun de profesori şi de banii puţini. Nu o să am niciun viitor, nu o să pot sa fac ce îmi place, nu o să pot nimic. Pentru că ţara asta nu ne oferă nimic.

Mama: Păi măi Gigele, tu chiar crezi că e aşa uşor? Crezi că dacă pleci în altă ţară o să scapi de toţi drogaţii, nemernicii şi toate tâmpeniile de care te plângi tu?
Gigel: Nu, mamă. Dar ăia din afară sunt mai civilizaţi, măcar acolo nu o să mă ia nimeni la mişto pe stradă.
Mama: Păi şi unde vrei să te duci, fiule?
Gigel: În Franţa. Sau în Italia. Sau în America. Acolo e bine. Oriunde e mai bine ca aici.
Mama: Iluzii, Gigele. Iluzii vândute la ştiri. La TV nu sunt date decât lucrurile frumoase, Turnul Eiffel sau viaţa frumoasă din L.A. sau Miami. Ceea ce nu ne arată este faptul că în Franţa (în suburbii), nu poţi să stai liniştit, nu poţi să îţi laşi maşina parcată pentru că o să te trezeşti fără chestii în ea. În S.U.A. nimeni nu ştie de luptele de stradă care se poartă, chiar şi în oraşele mari precum Washington. Vezi tu, fiule, nu e totul atât de roz precum pare. Totul are şi o parte mai întunecată. Poate că asta cred şi ei despre ţara noastră. Că e o ţară liniştită, că nu sunt bătăi… Nici ei nu ştiu ce ştii tu, cum nici tu nu ştii ce ştiu ei, referitor la cum se trăieşte în locul respectiv. Da, poate că ţi se pare acum că în alte părţi e mai frumos, dar o să realizezi că nu e aşa. O să ajungi acolo, o să îţi placă în primă fază şi nu o să vrei să te mai întorci. Asta până vei descoperi şi lucrurile neplăcute. Dar o să fie mult prea târziu atunci. Într-un final, o să vrei să te întorci de unde ai plecat.
Gigel: Da, mamă, poate că aşa e… Dar… ce e frumos la ţara noastră, la oraşul în care trăim? La Bucureştiul ăsta plin de… de de toate.

Mama: Eh, Gigele… aici nu pot să te mai ajut. Tot ce pot să îţi spun e… Deschide ochii şi priveşte în jur! Ignoră maneliştii şi tot ce e „naşpa“ şi uită-te în jur. Sigur o să apreciezi mai mult locul în care trăieşti.

Recommended Articles

2 Comments

  1. Foarte mișto articolul și mare dreptate ai, Vladimir. De pildă am trecut azi prin Centrul Vechi, ca și acum o săptămână, ca și acum 1 lună și nu pot să spun decât că am învățat să nu mai văd străzile pe care se lucrează, ci cum acolo se află de ceva timp un târg permanent, cafenele, restaurante, magazine și cum și-au amenajat foarte frumos în fața localului mese, umbrele, cum sunt diferite standuri, cântăreți ambulanți și angajați foarte amabili.

    ^^

  2. articolul e infantil si stupid. parca e scris pentru copii de clasa a 3-a. si care-i morala? ca e mai bine la noi in tara? hai sa fim seriosi.. nu cred ca trebuie trasa de par niciuna din parti. Fiecare alegere are partea ei pozitiva si negativa.
    parerea unui cititor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *