
foto: Oana Ştefănescu – fotoreporter
Proverb: „Nu e orfan cel fără tată şi mamă, ci cel fără învăţătură“
Noi, tinerii din generaţia actuală, avem mai multe probleme emoţionale decât tinerii din trecut. Suntem mai stresaţi, singuri, deprimaţi, mai impulsivi şi agresivi, mai furioşi (şi nici noi nu ştim de ce). De aceea, rezultatele la şcoală nu sunt aşa bune.
Partea emoţională a creierului a existat înaintea părţii raţionale şi ea e capabilă să blocheze gândirea. Când reţinem un lucru este datorită interesului, dar şi a sentimentelor. Ne sunt imprimate în memorie evenimentele susţinute destul de puternic emoţional şi informaţiile care determină o anumită reacţie asupra părţii afective şi, cu cât e mai interesantă informaţia, cu atât mai mare e entuziasmul. Traumele, şocurile şi tulburările emoţionale exercită asupra minţii un impact foarte dur, încât ajungi să nu mai poţi gândi logic. De aceea, când ai o stare afectivă negativă, nu te mai poţi concentra asupra unui anume lucru.
Gândiţi-vă la un copil ai cărui părinţi au divorţat. El este cuprins de dezamăgire, tristeţe, disperare, de aceea mintea nu mai ia în seamă lucrurile „mici“ (ex.: învăţătura). Sunt lucruri pe care nu putem să le schimbăm (divorţul, moartea cuiva drag etc.), dar asta nu înseamnă să lăsăm aceste lucruri să ne devasteze sufletul. Putem să ne schimbăm pe noi înşine (în ceva mai bun), şi pe cei din jur (influenţându-i pozitiv).
Dacă atmosfera de acasă este una stresantă şi porţi mereu discuţii interminabile cu ai tăi, gândeşte-te în mod serios la cauză şi dacă nu cumva au dreptate (dacă ei nu sunt de acord să fumezi, să te droghezi, să ieşi seara neînsoţit de cineva în care se poate avea încredere, atunci ei au dreptate). Dacă părinţii nu se ocupă de tine sau nu au timpul necesar pentru a sta lângă tine atunci când ai nevoie, nu te lăsa influenţat de lucrurle rele pe care unii „binevoitori“ încearcă să-ţi argumenteze că ar fi ceva absolut normal.
Fă diferenţa dintre ce e bine şi ce e rău şi alege-ţi prietenii cu atenţie înainte să fie prea târziu!
„Învăţătura din constrângere nu este făcută să rămână, dar cea care pătrunde în suflet prin dragoste şi bunăvoinţă, aceea rămâne acolo pentru totdeauna.“ (Sfântul Ioan Gură de Aur).
Nu e destul spatiu in revista pentru subiectul asta…
E bun articolul, dar ar mai fi putut fi dezvoltat mult. Dar ma rog, nu cred ca-i vina ta.