
foto: Ana Diaconu – fotoreporter
Există foarte multe activităţi extraşcolare pe lumea asta, fiecare potrivită pentru un anumit tip de oameni. Eu m-am regăsit în dezbateri. Ce înseamnă această activitate? Păi, nu se rezumă la o simplă ceartă, ci la un schimb de idei contradictorii desfăşurat şi organizat sub supravegherea unui arbitru.
Structura unui meci este destul de simplă: există două echipe de câte trei persoane (una afirmatoare şi cealaltă negatoare) ce trebuie să susţină sau să combată o anumită temă (exemplu: Teen Press este cea mai bună revistă pentru adolescenţi). Fiecare persoană are de susţinut câte un discurs prin care trebuie să convingă arbitrul şi/sau auditoriul că punctul de vedere al echipei lui este cel mai bun.
De ce dezbatem? În primul rând, încă de când au apărut în Grecia antică, dezbaterile au reprezentat democraţia.Este foarte important ca oamenii să ştie să-şi exprime ideile, părerile şi, de asemenea, să fie capabili să le asculte pe ale celorlalţi. Aceasta este o valoare foarte importantă într-o societate ce parcă nu mai ştie ce este aceea puterea poporului.
Pe lângă asta, dezbaterile modelează mintea şi limbajul corpului. Pentru a avea un meci de dezbateri reuşit, participanţii trebuie să se informeze mai mult sau mai puţin riguros. Astfel, ei intră în contact cu ştiri, noţiuni din domenii tot mai diverse ca economia, politica, sistemul sanitar şi chiar desenele animate şi jocurile video. Pe lângă acumularea de informaţii, din dezbateri se mai învaţă şi disciplina. În timpul meciului este necesar fair-play-ul şi sunt respinse atitudinile nerespectuoase şi dăunătoare activităţii ca întreruperile, strigătele şi cuvintele colorate.(se înţelege de la sine că nici violenţa fizică nu prea are ce căuta aici).
Şi pe lângă toate aceste avantaje mai există ceva: interacţiunea! Fie că e vorba de o activitate mai restrânsă sau de un întreg turneu naţional de dezbateri cu peste 60 de echipe participante (vezi Sfântul Gheorghe Open) ai mereu şansa să cunoşti oameni cu care ai măcar un lucru în comun, şi câteodată acel lucru este mai mult decât suficient pentru formarea unor prietenii.
În foarte multe licee din Bucureşti există deja cluburi de dezbateri, ca de exemplu: CNMV, Coşbuc, Vianu etc. Eu, fiind dovlecară, fac parte din clubul liceului, adică Pache. Suntem un grup de peste 30 de oameni ce se întâlneşte aproape săptămânal şi organizează meciuri de dezbateri sau diverse alte activităţi. Pe lângă asta, mergem împreună la competiţii naţionale. Numai anul acesta, Pache a participat cu mai multe echipe la Central Open şi PTA Ploieşti, urmând Sfântul Gheorghe Open, Racoviţă Open şi multe altele.
Şi la dezbateri există premii! Pe lângă mulţumirea spirituală, se pot câştiga trofee, bani şi alte cadouri! De exemplu, clubul Pache a câştigat competiţia naţională „Tinerii dezbat“ şi a luat locul trei la Macedonia Open anul trecut.
Comunitatea dezbaterilor este formată din oameni care ştiu să se distreze, dar care îşi fac timp să pună cap la cap şi idei mai serioase. Şi este în continuă creştere, mai ales că se discută introducerea activităţii în setul de opţionale pentru liceu. Dezbaterile sunt foarte importante şi de mare actualitate, fiind folosite des de politicieni în pragul unor alegeri electorale (Kennedy vs. Nixon, Băsescu vs. Geoană vs. Antonescu) sau pentru analizarea diverselor probleme din ziua de azi.
Până la urmă, totul în lumea asta este o „ceartă“ continuă, de aceea ar fi bine să învăţăm să o câştigăm exemplar. Dezbateri FTW!