Cum sa fii roman? Sincer! Totu’ merge bine!


Cum sa fii roman

de Luiza Butoi – colaborator

Nu începeţi niciodată ceva scris (compunere, articol, text argumentativ ş.a.m.d.) cu „sincer“. Credeţi-mă, este o mare greşeală. Nu pentru că nu e frumos, nu pentru că nu e corect. Nu pentru că am fi preţioşi. Ci pentru că suntem români şi pentru că am fi parşivi.

Ştiaţi că în 10 minute de conversaţie spunem în medie trei minciuni?

Acum înţelegeţi de ce să nu începeţi niciodată cu acel „sincer“. Măcar puneţi-l la mijloc să nu bată la ochi.

Evident că mulţi deja faceţi asta şi anume puneţi des acel „sincer“ la început, inclusiv pe messenger. Cu toate acestea, să fim serioşi: cum mai eşti acel român dacă faci asta? Iar aici trebuie să începem a pune problema în alt mod: ce înseamnă să fii român?

Mă întristez când văd statusuri de genul „Când spui România, vezi căruţe, mizerie şi ţigani ce aruncă în tine cu pietre. Dar câţi se gândesc la România?“. Cât de dur şi cât de barbar. Şi cu toate astea, cât de adevărat! Nu mai există români acum din păcate. Ei au murit în ’46 odată cu Antonescu. La 1 iunie s-a stins totul. Inclusiv iubirea de ţară.
Că au mai existat hibrizi cărora le-a păsat de acest R mic (dar mare de tipar) din sud-estul Europei, nu neg. Mereu au existat şi mereu vor exista oameni ce îşi vor adora ţara, ce vor face tot posibilul să aibă acelaşi ideal ca Antonescu (şi anume de a dezvolta ţara din toate punctele ei de vedere).

Ce păcat că nimeni nu realizează cum ni se degradează locul. Poate că spuneţi voi „Doamne, ce ţară de rahat, vai de capul nostru cum am ajuns!“, dar să fim serioşi… cum să fii român dacă gândeşti astfel şi nu spui: Gata! Fac tot posibilul să devin un om cult, să am bani când voi fi mare şi să-mi influenţez ţara, să mi-o salvez, să investesc în ea! Dragii mei, România are nevoie de o nouă perioadă interbelică pentru a supravieţui. Are nevoie de o nouă generaţie a „Marilor Clasici“! Şi nu mă refer neapărat numai la literatură. Nu mă refer numai la muzică sau la pictură. Avem nevoie de o mână de oameni care să creadă în ţara lor, să înţeleagă acel spirit de la Burebista, Decebal până la I.C. Brătianu. Avem nevoie de oameni care nu doar ştiu istorie, ci o şi înţeleg.

Însă vă întreb acum pe voi: Cine dracului va dori să schimbe ţara, ce grup sau generaţie va avea atâta putere de influenţă asupra noastră? Dacă în şcoală ţi se dă să înveţi şase pagini de manual pentru următoarea oră… Istoria nu înseamnă memorie, ci inteligenţă, dragoste şi pasiune. Un om căruia îi place cu adevărat istoria şi care citeşte istorie din propria iniţiativă ne va salva ţara! Adu-l, Doamne, aici! Şi fă-l să înţeleagă că America, Germania, Marea Britanie sau Japonia nu sunt alternative pentru salvare, ci propria ţară este acea alternativă. Pentru că un român inteligent niciodată nu va fi salvat dacă ţara lui se va degrada profund în uitare şi prostie.

Nu vă bateţi joc de ceea ce au făcut cei de dinaintea noastră şi nu rămâneţi doar intrigaţi de cum au distrus alţii ţara.

Aşa că faceţi dracului ceva, că de-aia v-aţi născut aici şi de-aia luaţi Teen Press de la ataşaţii din licee!

Acest articol a aparut in revista Teen Press, nr. 36, Aprilie 2010
Tema: Cum sa fii roman?

Recommended Articles

9 Comments

 1. Impresionant ce spui tu pe aici. Numai ca faci o multime de greseli. Sa devii un om cult, da, corect, toti ar trebui sa facem asta. Dar cum dracu vrei tu sa traiasca tinerii cu ideea “Atunci cand voi fi mare voi avea bani!”? De unde bani in tara asta? Avem o multime de datorii, si in continuare tara asta se va duce naibii, pentru ca suntem un popor de oameni naivi si lacomi, si multi au ales pe cine nu trebuia la conducere. Si daca tara e condusa de un idiot, atunci se duce dracului. E timpul sa lasam ideile astea optimiste care nu sunt nici pe departe realiste, si sa-l impuscam pe Basescu, asa cum l-au impuscat si pe Ceausescu. Oricum sunt de parere ca Basescu a facut mai mult rau tarii asteia decat Ceausescu.

 2. oana tu chiar meriti sa ramai in romania daca chiar crezi ca daca-l impusti pe Basescu vei trai ca in Occident. Tocmai mentalitatea asta animista face ca romania sa nu fie altceva decat un trib supradimensionat. Va urez sedere placuta.

 3. Adevărul este că am scris articolul ăsta înainte de a mă gândi la datorii. Cred că ăsta este singurul obstacol adevărat în a face ceva cu ţara asta. Preşedintele şi oamenii naivi şi lacomi nu cred că sunt o problemă. Oamenii pot fi influenţaţi atât pozitiv, cât şi negativ. Însă mereu există o şansă ca ce este pozitiv să se întâmple. Dacă vom gândi cu toţii aşa, că nu se poate schimba nimic, chiar se va prăbuşi tot ce a mai rămas ( pentru că mai avem cât de cât şi unele lucruri bune în ţara asta, nu este total distrusă ). Problema cu conducerea din nou este una mare însă mai sunt câţiva ani şi scăpăm de respectivul. Cred că toată lumea şi-a dat seama că noi nu vom avea niciodată un preşedinte ca Obama sau ceva de genul… Însă dacă oamenii ar înţelege că trebuie să facă ei ceva şi că trebuie să se lase influenţaţi de oameni cu adevărat culţi şi nu de preşedinte ( în cazul timpului ăsta, cel puţin ), am ajunge departe. Într-un sfârşit, oamenii trebuie să îşi găsească pasiuni. Pentru că din pasiunile tale poţi să faci mereu bani. Dacă îţi place să scrii şi să citeşti, poţi să te faci jurnalist sau scriitor sau profesor la Universitate. Sau poţi să-ţi faci o şcoală privată. Nu câştigi inimaginabil de bine gen miliarde pe lună, dar nici nu mori de foame dacă eşti bun în ceea ce faci. Până la urmă, majoritatea oamenilor sunt foarte foarte buni în meseriile care le implică pasiunile. Cel mai greu este să-şi dea seama care le sunt pasiunile, iar pentru asta au nevoie să se cunoască pe ei sau să se lase influenţaţi de oameni culţi. De-asta cred că preşedintele este ceva destul de grav, dar nu foarte. Oamenii trebuie să se lase influenţaţi în România de cei ca Mircea Badea sau Octavian Paler ( r.i.p. ), nu de preşedinte sau Becali. Trebuie doar să înţeleagă asta.

 4. Draga Rod Serling, in primul rand, citeste de 3 ori inainte sa comentezi. Nu am zis ca vom trai ca in Occident impuscandu-l, voiam doar sa subliniez ca Basescu este un mare minus pentru Romania, si mereu va fi. Oricum, sa inteleg ca rezolvarea problemei din perspectiva ta e fuga din Romania, nu?:)) Care fuge primul, oriunde, numai sa fugim. Atunci din cauza ta francezii spun ca salutul nostru e ‘Da-ti-mi si mie un ban’. Pentru ca oameni ca tine pleaca oriunde, si ajung sa pupe in .. straini pentru cativa centi. Du-te cu domnul.
  Iar Luiza, chiar crezi ca scapi de gunoiul asta? Din cate vad, tipul aluneca exact ca un peste printre alge. A scapat de inchisoare ajungand presedinte, si acum a cumparat voturi ca sa scape iar. De asta scade 15% din pensiile de 5 milioane ale amaratilor, pentru ca are datorii la cei care i-au vandut voturi. Cine stie ce va mai face si peste 5 ani..Asta daca vom mai trai noi pana atunci si nu vom muri de foame, sau daca nu ramane doar el in tara.

 5. Cred că putem să scăpăm de gunoiul ăsta. Sau ei pot. Dacă n-aş fi crezut, de ce aş fi scris ce am scris? Am spus în commentul de mai sus că este adevărat că tipu’ ăsta e o problemă, dar peste cinci ani se duce şi gata. Ştiu că cinci ani înseamnă mult, dar până la urmă trec. E adevărat că oamenii suferă în zilele astea, dar de ce să ne oprim să vedem doar ce este acum şi să nu încercăm să înţelegem ce poate fi? Băsescu se va duce în curând. Şi până la urmă ce contează că acum este aşa? Nu contează că dacă noi vom încerca, nu se va schimba nimic radical. Contează să încercăm şi că după noi trebuie să mai încerce şi alţii până când aceste încercări vor fi atât de aproape de rezultatul mult dorit încât va veni cineva şi va arăta că nu ştie că este imposibil acest imposibil pe care unii dintre oameni aşa îl consideră.
  Nu am spus niciodată că eu personal voi scăpa de gunoiul ăsta. Toată ideea asta se va materializa pe termen lung, dar pentru aşa ceva este nevoie ca cineva să o înceapă. Şi nu sunt de părere că o poţi începe decât dacă poţi să crezi.
  Până la urmă suntem mici şi acum ne formăm viitorul şi am spus asta, oricât de banal sună. Suntem singurii care pot schimba ceva…

 6. Sa nu uitam ca astazi, chiar in momentul acesta romanii sufera. O tara intreaga sufera datorita NEPUTINTEI de a alege, dupa 20 de ani de la caderea regimului comunist, o tagma de politicieni care sa ne conduca asa cum ar fi trebuit. Romania aduna ce a semanat! E simplu.
  Cat despre suntem singurii care pot schimba… frumos spus! Insa propozitia asta a ta, Luiza, este pe cat se poate de idealista. Care noi? Din generatia noastra exista doar cativa care vor avea posibilitatea de a analiza situatia actuala a Romaniei, doar cativa pe care chiar ii intereseaza ce viitor va avea aceasta tarisoara, doar cativa care VOR VREA sa schimbe ceva in bine. Restul vor sta cu mainile-n san, vor asculta manele la nesfarsit, si vor lasa tara asta de izbeliste, vor pleca in strainatate, vor ponegri si huidui Romania.
  Da, vom scapa de Pinochio. Dar nu vom scapa de altii ca el care ii vor lua locul peste 5 ani. Si asa, 5 ani e o cifra enorma pentru o tara saraca cu posibilitati zero, peste care vor sta tolaniti Udrea cu gentile ei din piele de crocodil, Basescu care pare a fi uitat cum se contruieste o propozitie corecta spunand : “a fost nuanta ca…” inclusiv urmatorii criminali legali care ii vor urma si care la randul lor ne vor fascina cu balbaieli, prost gust, demagogie, diletantism, turturele, masinute, pampersi, taxe si impozite noi, legi neaplicate, batjocura la adresa poporului, nesimtire, preturi uriase pentru numai 1 km de autostrada, interse proprii, hotie de nedescris… !
  Stii bancul ala : ce e mic, negru si-ti bate la usa? viitorul, draga compatriot!

 7. wow.. chill out people.. de ce de fiecare data cand vorbim despre a noastra tara mioritica trebuie sa ajungem la politica? Daca e sa vorbim de mentalitate, ei bine tocmai chestia asta ne strica. politicienii sunt doar o parte din problema tarii asteia. Atata timp cat nu se face nimic si se tot vorbeste despre asta e totul = 0… Vreti sa aflati cum e sa fi roman? Plecati din tara. Poate asa o sa-si dea seama cineva ca valorile au disparut de mult.
  Si acum vreau sa vad cum o sa va certati pe marginea subiectului 🙂 Pace;)

 8. Exact. Daca lasi politica la o parte si realizezi ca poti merge mai departe, atunci vom putea schimba tara. Ideea e ca politica poate este importanta insa oamenii trebuie sa inteleaga ca nu trebuie sa faca din ea principalul motiv pentru care noi aratam ca niste idioti. De fapt, nici nu cred ca e macar un motiv secundar. Poate nici macar un motiv. Insa ne putem spala pacatele daca invatam cum sa aratam ca nu suntem idioti pentru ca pana la urma romanii nu sunt astfel. Singurul obstacol e ca multi nu stiu cum sa arate ca pot mai mult si probabil nici ei nu stiu ca ar putea sa faca asta.

 9. Problema noastră pînă la urmă este că nu mai avem coloană vertebrală – noi, ca naţiune. Înghiţim în sec toate rahaturile de zi cu zi, fie că provin din politic, economic sau social. Ne-a stricat la icre comunismul de aproape juma’ de secol. Nu mai avem curajul să ridicăm fruntea pentru drepturile noastre… Doar sperăm că va fi totul mai bine, aşa, de la sine. Aşteptăm să moară duşmanul de bătrîneţe, în loc să-l distrugem noi, ca să zic aşa.
  Ce pot să mai spun? Sper că va fi mai bine… (ironic, nu?)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *