Ce inseamna sa ai o viata fericita?

Ce inseamna sa ai o viata fericita?

Ce inseamna sa ai o viata fericita?

de Laura Ioana Tătaru – colaborator
foto: Ana Diaconu – fotoreporter

Oare în zilele noastre, splendidele zile ale secolului vitezei, oamenii au uitat să se bucure de frumuseţea vieţii? Oare noi suntem victimele timpului, care trece ireversibil, fără ca măcar să realizăm?

Dintr-o dată, am avut un moment de Evrika, la fel cum a avut și Arhimede atunci când a desluşit misterele unei dubioase formule în domeniul fizicii. M-am gândit la cursul vieţii noastre. De ce majoritatea oamenilor tind să treacă efectiv prin viaţă, fără ca măcar să se mai „oprească“ din când în când şi să își admire realizările sau să reflecteze asupra cauzelor eşecurilor? Este oare mai importantă „destinaţia“ sau frumuseţea drumului parcurs în viaţă? Pentru a afla răspunsul, este necesar să apelăm la aşa-zisa psihologie pozitivă. Nu vreau să vă gândiţi deloc la sintagma Y.O.L.O.(n.r. „You Only Live Once“), ci doar să analizaţi cu atenție ce vă doriţi cel mai mult să faceţi cu viitorul vostru.

Conform unor studii realizate de psihoterapeutul Tal Ben Shahar, lector la Universitatea Harvard, există trei arhetipuri dominante: cel al maratonistului, omul care tinde să trăiască în viitor, cel al hedonistului, omul care tinde să trăiască în prezent și cel al nihilistului, care este în totalitate dominat de amintiri, de tot ce ţine de trecut. Nici nu mai încape îndoiala că fiecare dintre noi doreşte cu tot dinadinsul să atingă arhetipul fericirii, adică să visăm la fericire constantă, dar în acelaşi timp să fim pregătiţi pentru eşec şi posibile dezamăgiri.

Atunci când ne întrebăm „De ce vreau să fiu fericit?“, răspunsul este cât se poate de simplu şi definitiv: ne dorim să fim fericiţi deoarece este în natura noastră să vrem asta! Ţineţi minte faptul că persoanele fericite sunt, de asemenea, prospere pe mai multe planuri, inclusiv prietenia, iubirea, veniturile financiare, activitatea profesională şi sănătatea!

Ca încheire, cel mai bine este ca fiecare să trăiască din plin „escaladarea“ muntelui pentru a ajunge în vârf. Trebuie să fim optimişti şi să nu uităm că viaţa fericită este formată din lucruri simple şi nimic mai mult!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *