Cat costa doua bare de wi-fi, va rog?

Cat costa doua bare de wi-fi, va rog?

Cat costa doua bare de wi-fi, va rog?

text și foto de: Olivia Maria Mihale – seminarist

E aproape miezul nopţii şi singura lumină care bântuie prin casă este cea a ecranului laptopului meu. Ah, da, şi a telefonului, tabletei şi a lămpii de pe noptieră, pentru că intenţionam să citesc o carte pe e-book… În fiecare dimineaţă îmi propun să spun stop acestei mici obsesii pe care toată generaţia noastră o are cu mediul virtual, mai ales cel online, dar niciodată nu reuşesc.

Din nefericire, lumea a ajuns atât de dependentă de toate gadgeturile disponibile, care înlocuiesc lucruri fizice încât orice persoană, fie ea în metrou, tren, maşină, cinema sau chiar toaletă va avea un smartphone în mână şi va putea împărtăşi tot ce face într-o multitudine de moduri. Totul porneşte de la un check-in pe care majoritatea persoanelor cu Facebook îl utilizează măcar o dată pe săptămână, un Snapchat la toată lista de prieteni, un post pe Twitter, astfel încât până şi vedetele tale preferate să afle sau, dacă nu simţi nevoia să împărtăşeşti ceea ce faci, nici o intrare rapidă pe Tumblr ca să îţi verifici numărul de followeri nu strică. Asta e rutina zilnică, de fapt, dacă să stau bine să mă gândesc, toate lucrurile acestea se întâmplă la fiecare oră a zilei în viaţa unui adolescent.

Problema în sine nu pare aşa gravă şi tinde să fie un lucru de suprafaţă mai mult, dar ia gândeşte-te când a fost ultima dată când ai început o carte care nu era lectură obligatorie, când ai ieşit ultima dată cu prietenii şi nu ai scos telefonul din buzunar decât pentru a verifica apelurile pierdute şi nu site-urile pe care ai conturi sau când a fost ulima dată când ai luat o masă în familie fără ca bipăitul telefonului care anunţa o nouă notificare să îţi întrerupă conversaţia? La mine nu s-a mai întâmplat de când am wi-fi în casă şi sincer, certurile pe această temă sunt foarte multe. Garantez că nu sunt singura absorbită de toată această tehnologie care te ajută să faci aproape orice, unica problemă este că lucrurile sunt virtuale şi putem să rămânem prinşi în această lume aparent reală. Când o să vrem să spunem stop, o să fie asemănător cu criza modială care a pornit de la inventarea cardurilor cu bani inexistenţi din punct de vedere fizic şi o să ne lovim de o criză de identitate mai devreme decât ar fi necesar.

Dar, până la urmă, ce strică dacă din când în când intrăm pe internet şi stăm să ne uităm la ce fac alţi oameni în timp ce noi stăm acasă şi nu mai găsim posturi interesante la TV? Păi s-ar putea să-ţi dai seama cât de neinteresantă e viaţa ta şi să îţi pară rău că nu faci nimic interesant spre deosebire de alţii. Cu toate acestea, n-ai de unde şti dacă lumea cu check-in-uri se distrează atât de tare pe cât pretinde, sau că acea fată frumoasă şi populară pe Facebook nu e de fapt o adevărată capodoperă photoshop, sau că viaţa de vlogger e atât de interesantă (nuuuu… vloggeri sunt chiar interesanţi! – Şi uite aici efectul internetului asupra mea.).

Oricum există o parte bună a acestei tehnologii: eşti sigur că în cazul unui smartphone te poţi folosi de GPS entru a nu te pierde şi a ajunge în siguranţă la următoare destinaţie, care mai mult ca sigur e o încăpere călduroasă care are wi-fi, un laptop şi un calculator la dispoziţia ta. Well, have fun! Dar nu uita să dai log out când termini, s-ar putea să-ţi pară rău dacă uiţi…

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *