Gura bate curul?

gura bate curu

de Ana-Maria Costache – redactor
foto: Bianca Oprea – colaborator foto

Relaţia dintre gură şi fund a fost mereu bine închegată. Gura este mereu şefa. Ea ia mereu iniţiativa, fără să se gândească la părerea sau la reacţia fundului. Chiar şi aşa, fundul nu are ce face, bunăstarea lui depinde de ce face gura.

Un factor important care are un efect mare asupra relaţiei gură-fund este mâncarea. În cazul ăsta, gura are mereu de câştigat pentru că alege să mănânce tot ce pare mai bun. Ea încă nu ştie sau nu vrea să înţeleagă că nu se mănâncă tot ce zboară, astfel că uită de reacţiile fundului la mâncarea pe care ea o mestecă şi o trimite către el.

Gura se comportă ca un adolescent imprudent, emoţionat şi influenţat de ambalaj, de miros. S-o întreba ea în timp ce mestecă dacă ceva cu un gust atât de bun este bun şi pentru fund, dar uită repede. Important e să savureze fiecare îmbucătură.

Totuşi, şi fundul are un rol important. Dacă are de suferit în momentul „deversării“, poate să provoace o senzaţie de durere maximă în tot corpul. Astfel, gura înţelege că a făcut ceva greşit şi îşi propune să nu mai repete greşeala care a dus la durere. De cele mai multe ori iniţiativa gurii este doar de moment; când dă de o altă delicatesă, uită imediat de greşeala ei.

Deşi pare că fundul are mereu de suferit din cauza gurii, sunt situaţii în care dosul unuia se simte în al nouălea cer datorită gurii altuia. Ăsta e un caz de dominaţie a fundului asupra gurii. Oricum, un caz nefericit pentru dosul gurii care pupă fundul-şef.

O realitate destul de tristă este că gura trebuie să mănânce ca să aibă putere să-şi mişte buzele, să vorbească. La început ea are puterea să diferenţieze mâncarea proastă de aia bună şi s-o aleagă pe aia sănătoasă. În timp, dacă nu cercetează, dacă nu citeşte ambalajele mâncării ca să-şi dea seama de calităţile ei nutritive, ajunge să se mulţumească cu orice îmbucătură, numai să aibă ce să mănânce. De aici e de la sine înţeles că, la început, dosul este fericit pentru că are o parteneră responsabilă. Dacă ea nu ştie să-şi păstreze simţul răspunderii şi să-l dezvolte, fundul nu va putea decât să se uite cum gura se murdăreşte şi cum îi provoacă arsuri şi suferinţă.

Da! Gura bate fundul. Dacă e pentru o cauză nobilă, fundul se regenerează. Dacă e din cauza mâncarii proaste care ajunge să-i placă doamnei guri, dosul va afla ce-i aia o constipaţie sau un knock-out.

Recommended Articles

3 Comments

  1. Wow…that was intense!

  2. titlul ma da gata 😐

  3. Pogonariu Vladimir

    Ahhh :X Bravo Ana… de cand nu am mai avut un articol de genul… Keep up the good work

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *