10 steps to survive highschool


10 Steps to Survive Highshool

de Cristina Dinescu – redactor
foto: Oana Ştefănescu – seminarist foto

Respiră adânc şi acceptă situaţia! Nu poate fi chiar atât de rău. Una peste alta, n-ai încotro, trebuie să treci şi prin asta! E nevoie doar de 10 paşi pentru a face liceul, dacă nu „mişto“, măcar tolerabil, şi în acelaşi timp să nu fi trecut pe acolo „ca raţa prin apă“. Deci, să începem:

1. Nu chiuli prea mult! Oricât de insuportabilă ţi s-ar părea această idee, crede-mă că-ţi vei uşura existenţa. Uneori cred că profii te ţin minte şi-n somn. Imediat cum te văd: „Tu nu ne-ai onorat cu prezenţa ora trecută!“.

2. Fall in love! Eşti în liceu, deci îţi permiţi să fii cu capu-n nori! Un pupic, o chestie, nu strică. Adevărul e că nici nu poate fi altfel.

3. Cu toate că persoana care a gândit acest citat este necunoscută, trebuie să fi avut ceva experienţă: „High school: the mouse race to prepare you for the rat race.“. Adevărul este că ar cam trebui să-ţi stabileşti nişte priorităţi, nişte materii la care vrei să-nveţi. Dacă nu-ţi omori puţin din timpul liber preocupându-te şi de ceva legat de şcoală, mai încolo s-ar putea să nu mai ai ce face.

4. Cel mai important lucru, care rar se mai găseşte astăzi, este să fii tu însuţi. Nu te chinui să copiezi pe nimeni, oricât de mult ai admira persoana respectivă, deoarece copiile nu ies niciodată la fel ca originalul.

5. Documentează-te şi pune profii în dificultate! Asta este cea mai subtilă cale de a-i spune unui prof că îţi este antipatic. Întrebările şi răspunsurile pot fi cu atât mai picante cu cât proful respectiv predă o materie de uman. Dar nu neapărat! Putem să luăm religia, care se predă la toate profilurile, iar pe această temă se ştie că putem discuta.

6. Implică-te în proiectele şcolii, pentru că, în primul rând, arată bine pe CV, iar în al doilea rând te iau profii de elev bun. De fapt, singurul motiv pentru care ar trebui să participi la astfel de activităţi este pentru că sunt super tari. La nicio altă activitate extraşcolară (de exemplu, olimpiadele) nu va fi mai multă caterincă.

7. Păstrează amintirile! Fă cât mai multe poze posibil, oricând, oriunde, pentru că după liceu asta-i tot ce-ţi rămâne.

8. Nu sta în casă atunci când poţi ieşi! Du-te la film, la un concert, la un suc (sau o apă minerală), dar nu sta zi şi noapte postat în faţa calculatorului sau pur şi simplu închis(ă) în casă. Pe mess nu cunoşti lume, ci „vinzi gogoşi“, aşa că măcar vinde-le la un cico.

9. Kurt Vonnequt Jr.: „True terror is to wake up one morning and discover that your high school class is running the country.“. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi! Dar să ştii c-ai putea fi persoana cu idei trăznite. Cine nu se ia după o persoană căreia îi lipseşte o doagă? Fii persoana care zice „Hai!“ cu atâta siguranţă, că până şi tu crezi ceea ce zici.

10. Ultimul, dar nu cel din urmă pas, este să organizaţi „Santa Time“. De fiecare dată când aud de asta este sub un alt nume, dar ideea rămâne aceeaşi: se fac atâtea bileţele cu numere câţi elevi sunt în clasă, iar fiecare alege câte un bileţel; dat fiind că o persoană este coordonator, îi va spune fiecăruia în parte cui va trebui să ia cadou de Crăciun, în funcţie de numărul care-i pică şi de cel de la catalog. Ideea foarte drăguţă în toată nebunia asta este că ajungi să cunoşti persoane cu care, probabil, n-ai vorbit prea mult. La noi, un tip a primit o cutie de lapte!

Eu sper ca astea să-ţi fie de folos, iar dacă nu-ţi sunt, măcar distrează-te încercând să le faci să fie!

Recommended Articles

6 Comments

 1. Si noi jucam Santa time (desi la noi e Secret Santa) dar mereu se strica, pentru ca toata lumea face schimb de bilete:( si e pe preferinte…

  oricum, dragute sfaturi, mai ales aia cu a-i pune pe profi in dificultate. Ofera satisfactie MAXIMA.

 2. “distrează-te încercând să le faci să fie!”, cu asta ce doreai sa spui? Ca astea sunt litera de lege si trebuie respectate?

  Mi se pare ca am vazut in revista aia data de orange prin licee ceva asemanator, “ce sa faci la liceu”, socializeaza, incearca, distreaza-te, invata (treci de BAC). Pentru 5 si 10 felicitari, sunt chiar bune. Restul… mai pot fi imbunatatite.

 3. Cristina Dinescu - redactor

  Oana, ma bucur ca ti-a placut articolul! Cum am zis, jocul respectiv are destul de multe denumri, dar in esenta este acelasi.
  Razvan -Dheus-, nu, nu sunt litera de lege, pentru ca am scris “macar distreaza-te incercand sa le faci sa fie!”. Iti multumesc oricum pentru 5 si 10.

 4. Cristina Dinescu - redactor

  Si in legatura cu revista de la Orange, la noi in liceu nici nu cred ca a ajuns, dar chiar si asa, ideile din articol sunt toate ale mele. :))

 5. frate e atat de dorky articolul asta…e special cat sa te faca sa gandesti ca un lamer:)) death to the geeks!

 6. Maxim am spus =)) (distractie)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *