
Odyssey of the Mind este un program educaţional internaţional, care oferă posibilităţi creative de rezolvare ale unor probleme aparent bizare, dedicate grupelor de vârstă de la grădiniţă până la facultate. Membrii echipei au ocazia de a-şi folosi creativitatea pentru a rezolva probleme ce variază de la construirea unor dispozitive mecanice până la prezentarea propriilor interpretări ale unor piese de teatru clasice. Mii de echipe din întreaga SUA şi din aproximativ 25 de ţări din lume participă la acest program.
Odyssey of the Mind este o competiţie la nivel mondial. Participantii includ echipe din Argentina, Australia, Belarus, Canada, China, Republica Cehă, Dodds Europa, Germania, Grecia, Hong Kong, Ungaria, Japonia, Kazahstan, Lituania, Mexic, Moldova, Polonia, Rusia, Singapore, Slovacia, Coreea de Sud, Marea Britanie, Uzbekistan, România şi fiecare stat din SUA.
Odyssey of the Mind întruchipează spiritul internaţional de creativitate!
De mai mult de douăzeci şi cinci ani, acest program unic a ajutat profesorii din întreaga lume să dezvolte entuziasmul în elevii lor. Prin încurajarea folosirii imaginaţiei pentru rezolvarea problemelor, elevii dezvoltă abilităţi pe care le vor folosi mai târziu în diverse probleme ale vieţii. În timp ce gândirea convenţională are un rol important într-o educaţie bine conturată, prin Odyssey of the Mind se dezvoltă:
-abilităţi de team-building, de lucru în grupuri de 5-7 concurenţi;
-o legătură între gândirea logică şi cea neconvenţională în vederea rezolvării cat mai originală a unor probleme;
-distracţia unică de care poţi avea parte participând la concurs şi cunoaşterea altor participanţi din alte ţări;
Cine participa?
Milioane de elevi de la grădiniţă până la facultate participă la Odyssey of the Mind. În fiecare an, câte alte cinci noi probleme sunt prezentate pentru echipele care doresc sa participe la concurs. Fiecare echipă are dreptul să-şi aleagă câte o singură problemă şi s-o rezolve. Aceste probleme se numesc “probleme pe termen lung” sau “long-term problems” şi pot fi rezolvate în timp de săptămâni sau chiar luni. Problemele variază de la cele de natură tehnică, până la cele artistice. La concurs, fiecare echipă trebuie să folosescă limba engleză, ca limbă internatională de prezentare a problemelor. Problemele prezentate echipelor pe parcursul zileor de concurs sunt “problema spontană” sau “spontaneous problem” şi “problema pe termen scurt” sau “short-term problem”. La problema spontană, fiecare echipă trebuie să rezolve într-un interval de câteva minute o problemă la prima vedere. Problema pe termen scurt are ca scop rezolvarea unei probleme în câteva zile prin înfrăţirea a trei echipe din ţări diferite în vederea obţineii unei soluţii.