Tendinte de Jamaica

tendinte de jamaica

Logo_Rubrica_Pledoarii_Mery

de Maria Сârstian – redactor
foto: Marius Stoian – colaborator foto permanent

Dreadurile, muzica raggae şi culorile jamaicane au împânzit Bucureştiul! Dă o fugă până-n centrul vechi şi sigur ai să vezi măcar un individ cu dread locks sau cu băscălie rasta.

Nu mă-nţelegeţi greşit, ăsta nu-i deloc un lucru rău, cred cu tărie că diversitatea este bună. Dar cum au ajuns elementele unei culturi aşa îndepărtate la noi în România? Răspunsul este unul simplu: prin muzică. Mijlocul de popularizare a culturii Rastafari a fost dintotdeauna muzica raggae. Pe când aceasta a ajuns în Europa, oamenii au născut o curiozitate naturală faţă de noul gen de muzică şi faţă de cultura rasta, adoptând dreadurile şi stilul vestimentar jamaican.

În România există o curiozitate îndreptată mai mult către înfăţişarea rasta decât către cultura propriu-zisă. Astfel, dreadurile sau culorile rastafari sunt afişate de mulţi adolescenţi şi tineri din simpla dorinţă de a ieşi din anonimat sau de a fi „cool“. Interesul faţă de cultura Rastafari în sine s-a pierdut printre sintagmele de „Jah Jah Bless“ şi consumul de marijuana, iar eticheta de „Rastaman“ se atribuie acum cu uşurinţă oricărui „dredos“.

tendinte de jamaica

Unii merg pe ideea că e mişto să fii „rasta“ şi că atragi mai multe tipe dacă ai dreaduri. Probabil e adevărat, dar prin simplul fapt că vrei să arăţi ca un adept al acestei mişcări îţi asumi responsabilitatea de a şti ce presupune ea şi ce reprezintă pentru rastamanii veritabili. Iar asta îmi permit să spun, pentru că şi eu, la un moment dat, am vrut să-mi „împletesc“ părul cu andreaua 🙂

În România mişcarea Rastafari este mai mult o tendinţă, o modalitatea de exprimare exterioară. Paradoxal, la mama Jamaica, aceasta era o mişcare spirituală axată pe interiorizarea individului şi având ca scop cunoaşterea sinelui. Iar ăsta-i un motiv pentru care în România nu se poate vorbi de o cultură Rasta ci doar de influenţe aduse în principiu de muzica raggae.

Dar nu-i nimic, şi influenţele sunt bune! Îţi dau posibilitatea să te deschizi în faţa unor noi culturi, religii, stiluri de viaţă şi să-ţi lărgeşti orizontul. Îţi dau posibilitatea să alegi să te apropii de un anumit stil de viaţă şi să fii, de ce nu, diferit. Până la urmă, cred cu tărie că diversitatea este bună!

Recommended Articles

2 Comments

  1. daca esti doar un cacanar cu draduri si nu ai in suflet cultura rasta poty sa iti dai joc…Ganja nu te face jamaican asa nu dredurile nu te fac rastaman ;)…..

    ……………………………………One love

  2. rasta poate fi oricine, nu hainele si nici maria(GANJEA)este atunci cand oferi ceva esti mai bucuros…e ceva aparte…leul il reprezinta !?…….
    emblema:))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *