ONGT : Save the Children Romania

arhiva salvati copiii (1)

de Florentina Băcioiu – redactor
foto interviu: Ion Mateş – fotoreporter

Am stat de vorbă cu Ina Lolescu, coordonator Salvaţi Copiii, care ne-a prezentat organizaţia şi ne-a explicat cu foarte mult entuziasm ce presupune munca în cadrul acesteia.

R.: Cu ce se ocupă Fundaţia Salvaţi Copiii?
Ina Lolescu: Pentru început, aş vrea să menţionez că Salvaţi Copiii a fost înfiinţată în 1990 şi face parte, la nivel internaţional, din organizaţia Save the Children. Programele noastre sunt complexe şi se adresează direct copiilor, dar şi profesorilor şi părinţilor, specialiştilor şi tuturor celor care interacţionează într-o formă sau alta cu copiii.

arhiva salvati copiii

Aşa, ca idee, să menţionăm centrele educaţionale unde sunt implicaţi copiii exploataţi economic – copii care cerşesc, care muncesc. Aceştia sunt integraţi în centrele de tip „A doua şansă“ unde, lucrând cu colegii noştri educatori, asistenţi sociali – o echipă multidisciplinară, dar şi cu voluntari -, învaţă să scrie şi să citească. Dacă nu au depăşit o anumită vârstă, ei sunt reintegraţi în sistemul de masă. De asemenea, lucrăm şi cu copiii ai căror părinţi sunt plecaţi să muncească în străinătate. Este proiectul „Să creştem împreună“ şi, în general, sunt desfăşurate activităţi after-school, pentru că ei merg la şcoală, nu au neapărat nevoi materiale. Problema este pe partea aceasta, emoţională, de comportament, iar activităţile sunt astfel construite – lucrează cu terapeuţi, psihologi, astfel încât să o depăşească.
Lucrăm şi cu copiii refugiaţi, veniţi cu părinţii sau singuri din zone de conflict din întreaga lume. În România sunt cinci astfel de centre, dintre care unul în Bucureşti. Activităţile care se fac sunt de depăşire a şocului emoţional, cultural, pentru că sunt unii care vin din culturi cu totul diferite de a noastră. Sunt mulţi care rămân în societatea românească şi se urmăreşte integrarea lor în şcolile şi grădiniţele de la noi, sunt sprijiniţi pe parte juridică, li se oferă asistenţă socială, medicală, alimente.

arhiva salvati copiii (2)

Ne ocupăm şi cu sprijinirea copiilor seropozitivi, pe care îi implicăm în diverse activităţi pe care le desfăşurăm. De asemenea, colaborăm şi cu centrele de plasament permanent, sunt proiecte pe care le desfăşurăm şi acolo, astfel încât copiii să îşi dezvolte abilităţile de comunicare, relaţionare şi nu numai.

R.: Ce proiecte desfăşuraţi în prezent?
I.L.: Majoritatea programelor în curs de desfăşurare sunt chiar de la începutul organizaţiei. De exemplu, cel de promovare a drepturilor copilului. Sunt sesiuni interactive pe care le desfăşurăm, utilizând metoda peer-to-peer education (educaţie de la egal la egal). Adică voluntarii pe care îi selectăm, în general elevi şi studenţi, participă la training-urile pe care le facem, ţinute de specialişti, şi după aceasta ei merg la copiii de la clasele V-VIII pentru a-i ajuta să îşi cunoască drepturile.

interview salvati copiii

De asemenea, probabil aţi auzit de acest fenomen al etnobotanicelor. Ne-a fost şi nouă semnalat de tineri ca voi, voluntari de-ai noştri, care ne-au spus: „Trebuie să facem ceva!“. Şi am demarat o campanie de conştientizare şi prevenire a consumului acestor substanţe. S-a încercat şi încercăm stoparea, pe toate căile, a etnobotanicelor, iar voluntarii noştri merg în şcolile şi liceele din toată ţara şi discută cu tinerii despre ce sunt într-adevăr acestea şi pericolul pe care îl reprezintă. Mai mult, s-a propus pichetarea unor magazine care încă funcţionează.

interview salvati copiii

Un alt program este cel de combatere a violenţei şi promovare a disciplinei pozitive, programul european Safer Internet, de utilizare în siguranţă a internetului de către copii. Pe lângă sesiunile pe care le desfăşurăm pentru profesori, părinţi şi elevi, există şi un Help Line, un chat permanent unde cei cărora li s-a spart parola pot sesiza acest lucru: www.sigur.info. Iarăşi, foarte important este Centrul de Educaţie Emoţională şi Comportamentală pentru Copii, unde colegii noştri desfăşoară servicii pentru copiii cu aceste probleme, cât şi Centrul de Resurse pentru Părinţi, unde se ţin întâlniri cu şi pentru aceştia.

interview salvati copiii

R.: Ce rol joacă voluntarii în activităţile organizate?
I.L.:
Voluntarii în cadrul S.C. reprezintă o valoare şi o resursă foarte importantă, ne bazăm mult pe ei şi spuneam şi mai devreme că, într-o formă sau alta, aceştia sunt implicaţi în majoritatea programelor – de la tipul acela de sesiuni informative, la partea de organizare şi moderare. Ei pot deveni moderatori sau traineri în funcţie de experienţa pe care o acumulează şi de abilităţile pe care şi le dezvoltă. Voluntarii participă la conferinţe, workshop-uri, campanii, tabere, şcoli de vară pe diverse teme: drepturile copilului, educaţie pentru sănătate, management de proiect, scrieri de proiecte; astfel încât, înainte de a începe orice activitate, să fie bine pregătiţi. Există şi o parte de informare cu privire la ce e OK să facem, ce avem voie, care e codul de conduită, pe care oricine îl ia la cunoştinţă – angajaţi, colaboratori şi voluntari.

arhiva salvati copiii (3)

Şi, după acestă parte de pregătire, urmează activităţile propriu-zise. Ei se pot implica într-un program, în două, în şapte… Atât timp cât disponibilitatea le permite, din partea noastră nu este nicio problemă. Sunt voluntari pe care îi vedem la mai toate activităţile, sunt alţii care au spus că vor fi disponibili numai o zi pe săptămână sau o oră.
De asemenea, îi încurajăm să îşi pună în practică propriile idei.

R.: Care sunt calităţile unui bun voluntar S.C.?
I.L.:
Responsabilitate şi asumarea consecinţelor, integritate, respect, implicare şi motivare. Nu o să vorbim de profilul fizic, că e fată, băiat… căci nu este cazul. :))

R.: Care sunt valorile pe care organizaţia S.C. le promovează?
I.L.:
Valorile organizaţiei sunt integritatea, responsabilitatea şi asumarea ei, creativitatea, ambiţia… Ţinem foarte mult la ele şi, în toate activităţile pe care le desfăşurăm, trebuie să dăm dovadă de aceste valori. În general, se lucrează la standarde destul de ridicate.

arhiva salvati copiii (4)

R.: Cum a influenţat Fundaţia S.C. categoriile de beneficiari pe parcursul timpului?
I.L.:
Acum, dacă vorbim de cei 500.000 de copii implicaţi numai într-un singur an, imaginaţi-vă că impactul programelor S.C. a fost foarte mare. De la nivel legislativ, unde au fost modificate anumite articole din domeniul drepturilor şi protecţiei copilului, până la integrarea copiilor în societate. Mulţi dintre beneficiari devin ulterior voluntari sau se angajează, deci pe partea aceasta a existat întotdeauna o continuitate.

arhiva salvati copiii (5)

R.: Ce planuri de viitor aveţi?
I.L.:
Foarte multe. Acum lucrăm intens şi sperăm să fie de succes campania de combatere a mortalităţii infantile. România este pe primul loc la nivel european în ceea ce priveşte rata mortalităţii infantile. Am iniţiat o campanie de strângere de fonduri, „Fiecare copil contează!“, pentru modernizarea maternităţilor şi pentru a ajuta mămicile şi copiii. Este un program internaţional, pentru că la nivel global Save the Children l-a iniţiat, cu accent pe ţările din Africa, iar în UE în România.

R.: Cum v-a marcat personal activitatea în cadrul S.C.?
I.L.:
E o întrebare la care aş putea să vorbesc o lună de zile şi nu m-aş opri… Eu am început ca voluntar în clasa a X-a, în cadrul filialei din Galaţi, şi am şapte ani de voluntariat. Apoi am devenit coordonator naţional, angajat al organizaţiei, şi pot să spun că ceea ce sunt astăzi reprezintă rezultatul implicării mele în activităţile S.C.

Astfel, am dezvoltat abilităţi pe care le conştientizam, dar nu erau la un nivel foarte avansat. Mi-am descoperit noi talente, mi-am făcut cunoştinţe, prieteni, am întâlnit personalităţi, am acumulat noţiuni despre management de proiecte, drepturile copilului, pe care le-am promovat. Participarea la evenimente a avut un impact foarte mare.

R.: Ce trebuie să faci pentru a deveni voluntar S.C.?
I.L.:
Ceea ce recomand persoanei interesate de activităţile pe care noi le facem este să viziteze un pic site-ul nostru, www.salvaticopiii.ro, să aibă o idee despre specificul şi direcţia organizaţiei. Apoi, poate trimite un mail la adresa mea, ina.lolescu@salvaticopiii.ro, unde va motiva dorinţa de a se implica în activitatea de voluntariat, urmând să i se detalieze oportunităţile de voluntariat şi să i se propună o întâlnire în perioada imediat următoare.
De asemenea, recomand platforma www.evoluntar.ro.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.