
foto: eaf.asn.au
Călin Dan s-a născut în anul 1955 la Arad. În 1979, absolvă Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu“ din Bucureşti, la Secţia Istoria şi Teoria Artei. Critic de artă, curator şi, mai apoi, artist, Călin Dan a reuşit să se afirme în peisajul artei contemporane, conferindu-i vigoare şi un nou suflu prin îmbinarea formelor: video, proiecte multimedia interactive, instalaţii sau chiar performance.
Este membru fondator al Grupului subREAL, alături de Iosif Kiraly şi Dan Mihălţianu, grup cu care a participat la expoziţii în străinătate, cum ar fi Italia sau Turcia. Înainte de a se stabili în Amsterdam la mijlocul anilor ’90, Călin Dan a fost redactor-şef la revista ARTA, lector în cadrul Departamentului Foto-Video, de la Academia de Artă din Bucureşti şi director al Centrului Soros pentru Artă Contemporană.
Cu o puternică afinitate pentru arta experimentală, a reuşit să se afirme în România anilor ’80, cu ocazia unor expoziţii de grup precum „Mail Art“ la Galeria Orizont sau „Spaţiul Oglinda“, la Institutul de Arhitectură din Bucureşti. Cu toate acestea, Călin Dan a fost apreciat şi în afara graniţelor ţării, primind chiar burse şi expunând în Olanda, Germania, Austria sau Polonia. În anul 2000, primeşte premiul New Media Special Award, în cadrul International Festival of New Film din Split.
Până de curând, Călin Dan a avut o expoziţie la Muzeul Naţional de Artă Contemporană, „Anturaju’ şi alte întâmplări“, în care a dus mai departe o temă pe care a început să o dezvolte încă din anul 2005. Este vorba de colaborarea artistului cu deţinuţii din Penitenciarul de la Colibaşi, asociere în urma căreia a fost montat un spectacol de teatru la Odeon, „Carne/ Cane“, jucat de câţiva dintre deţinuţi, spectacol scris şi regizat de artist. Mergând mai departe cu această iniţiativă, în 2009, Dan a produs un film experimental, intitulat „Wings for Dogs“. Aşadar, era firesc să esenţializeze această experienţă şi a ales forma unei video-instalaţii, prin care deţinuţii îşi depănau povestea, atacând teme sociale de o importanţă vitală în zilele noastre. După cum afirmă şi artistul, această expoziţie din cadrul MNAC, precum şi celelalte modalităţi prin care această experienţă de la Colibaşi a căpătat formă, este un studiu sociologic, o încercare de a aborda o serie de subiecte dificile într-o manieră artistică, mai uşor de digerat. Totodată, în luna martie a acestui an a fost lansat şi un catalog intitulat „Emotional Architecture 3“, prin care se urmăreşte traseul parcurs în elaborarea acestui proiect. Călin Dan este un artist complex, cu o puternică înclinaţie spre sfera socială, căruia nu îi este teamă să experimenteze pentru a ajunge la un rezultat inedit şi cu un impact substanţial.