Teatrologie cu Emil Boroghina


UNATC - Emil Boroghina

de Mădălina Meilă – seminarist
foto: Ion Mateş – seminarist foto

Duminică, pe 20 martie, am ajuns la U.N.A.T.C. şi am nimerit într-o conferinţă la sala de teatrologie cu Emil Boroghină, fostul director al Teatrului Naţional Craiova timp de 12 ani.

Daniel Buglea, cel care a organizat ediţia de anul acesta a Uşilor Deschise, este anul doi la teatrologie şi a ţinut să ne mulţumească pentru prezenţă.


UNATC - Emil Boroghina

Întâlnirea a fost dedicată domnului Boroghină, fost organizator al Festivalului Internaţional Shakespeare, pentru a afla cum a reuşit să ajungă aici, cum era în anii de liceu şi cum l-a cunoscut pe Radu Beligan, idolul său.

Doamna Ludmila Patlanjoglu a dat startul conferinţei, prezentându-l pe domnul Boroghină cu o admiraţie ieşită din comun, astfel că după finalizarea discursului, celebrul actor i-a comunicat: „Ce-aş mai putea spune după o astfel de descriere făcută de doamna de lângă mine?!“. Boroghină şi-a povestit viaţa, cum a plecat la Bucureşti, mama lui crezând că va da examen la Facultatea de Istorie, dar s-a dus la teatru.

În cifre, 12 festivaluri, 100 de premii naţionale, 97 de turnee pe toate continentele, 20 de distincţii de „cel mai bun director“, „cel mai bun manager“ de la Consiliul Britanic şi „Omul Anului“. Chiar şi-aşa, Emil Boroghină provine dintr-o familie modestă, a avut o copilărie grea şi recunoaşte că cea mai frumoasă perioadă a fost când era director la TNC (Teatrul Naţional Craiova). Când era copil nu avea nicio tangenţă cu actoria, însă destinul i s-a schimbat când o rudă a murit, pe-atunci Emil Boroghină avea 15 ani. A ascultat la difuzor un spectacol de Radu Beligan şi aşa s-a îndrăgotit de teatru!


UNATC - Emil Boroghina

Pasiunea pentru Radu Beligan devenea din ce în ce mai mare când l-a văzut în carne şi oase. „Îl conduceam până acasă la Rosetti, la 20-30 de metri depărtare, fără să ştie, şi apoi plecam fericit acasă!“, spune actorul râzând. Însă cel mai mare creator pentru el rămâne Silviu Purcărete.

Doamna Patlanjoglu spune despre Emil Boroghină că este un om cald, dar când vine vorba de organizare este foarte sever, perfecţionist, impecabil!


UNATC - Emil Boroghina

Domnul Emil Boroghină mi-a lăsat o părere impresionantă despre dânsul. O viaţă plină şi lungă cu peripeţii, însă, în spatele ridurilor şi părului grizonat specifice vârstei, am văzut un Emil Boroghină veşnic tânăr, fericit, împlinit şi, nu în ultimul rând, cu un suflet neatins de rău.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *