
Am fost în Bușteni de patru ori până acum. Prima dată am urcat cu telecabina pe Masivul Bucegi și am văzut cele trei obiective turistice importante de pe platou. Însă, pentru cei pasionați de drumeții, se poate ajunge pe traseul Jepii Mici sau Jepii Mari.
Denumirea oficială „Sfinxul din Bucegi“ datează din anul 1935. Sfinxul este asemănător cu Sfinxul Egiptean, având aceeași înălțime, de 8 m. Întruchipează o divinitate supremă, având o expresie de suveranitate și putere. Acesta a apărut în două filme: „Dacii“ (1967) și „Haiducii lui Șaptecai“ (1971).

Babele sunt situate în apropierea vârfului Baba Mare. Prima dovadă a existenței lor datează din anul 1900. Fiind în legătură cu Sfinxul, au fost supranumite „Altarele ciclopice din Caraiman“ și închinate zeului Marte, zeu al războiului și al agriculturii.
Cele două formațiuni geologice reprezintă astăzi importante atracții turistice, atât datorită legendelor care au luat amploare în timp și a istorirei locului, cât și datorită misticismului formării lor.

Pornind de la cabana Babele, la aproximativ o oră și jumătate de mers pe creasta Caraimanului se ajunge la Crucea Eroilor Neamului – denumire oficială. A fost construită între anii 1926-1928, la dorința reginei Maria și a regelui Ferdinand I, în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Este unică în Europa, datorită altitudinii la care este situată (2291m) și a înălțimii de 28 m, iar fiecare braț are 7 m.
Din Bușteni am făcut un traseu ușor, până la cascada Urlătoarea. Căderea de apă este de la 15 m. La întoarcere am mers pe un drum forestier și am ajuns în Poiana Țapului, comună care aparține de Bușteni.
Am ajuns și la pârtia de ski Kalinderu, una dintre cele mai moderne și bine dotate pârtii din țară, deschisă atât iarna, cât și vara, întrucât are și zăpadă artificială. Lângă pârtie se află un parc de distracții, inaugurat cu câțiva ani în urmă. Este dotat cu pârtie pentru începători, pistă tubbing pentru colace, bandă rulantă pentru transport la ski și tubbing, sanie tobogan, scripete.

Apoi, am vizitat castelul Cantacuzino, construit la cererea prințului Gheorghe Grigore Cantacuzino și terminat în anul 1911. Însă, mai târziu, a intrat în posesia Ministerului de Interne și a devenit sanatoriu. Din păcate, pereții au fost vopsiți uniform. Ulterior, castelul a reintrat în posesia familiei Cantacuzino. Când l-am vizitat se dorea începerea renovării, pentru a restaura picturile murale.

La întoarcere am admirat monumentul „Ultima Grenadă“, situat în fața gării. A fost ridicat în cinstea caporalului Vasile Mușat, erou căzut în Primul Război Mondial, la Oituz. Statuia îl reprezintă pe Mușat în timp ce aruncă o grenadă în tabăra dușmanilor, cu singura mână pe care o mai avea.

Ultima oară, eu și familia ne-am hotărât în mod spontan să dăm o fugă până la Bușteni. Este un oraș în care indiferent de câte ori mergi, nu te poți plictisi. Varietatea atracțiilor turistice, fiecare cu istoria ei și pitorescul locului atrag turiști din toate părțile lumii. Așadar, treci în mașină! Nu poți pierde oportunitatea unei excursii la Bușteni.