Raed Arafat ne-a vorbit la Treptele Succesului

treptele succesului

de Mădălina Meilă – seminarist
foto: Ion Mateş – seminarist foto

Miercuri, Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr“ l-a avut ca invitat pe secretarul de stat Raed Arafat în cadrul proiectului „Treptele Succesului“, coordonat de Adriana Bărbieru, elevă în clasa a XI-a.
Raed Arafat s-a născut în 1964, în Siria. Este cunoscut drept fondatorul SMURD, dând viaţă celui mai modern centru de urgenţă din România, la Târgu Mureş. Am avut ocazia de a vedea un filmuleţ despre viaţa şi activităţile domnului Arafat de-a lungul carierei sale înainte de a păşi pe scenă. A primit Ordinul Naţional Pentru Merit de două ori şi, în ciuda prejudecăţilor, a avut ambiţia de a continua.

„Am vrut să urmez medicina de urgenţă la anestezie terapie intensivă în Franţa, însă am făcut în România!“, ne-a spus secretarul de stat cu bucurie. Întrebat ce facultate de medicină din România ar recomanda, Raed Arafat ne-a răspuns: „Cu siguranţă Facultatea de Medicină din Cluj.“ Acolo a şi început totul, în 1990, cu o maşină pe care a transformat-o în ambulanţă şi a început să salveze vieţi, împreună cu câţiva voluntari.

treptele succesului

Odată ajuns în faţa lăzăriştilor, care erau tare bucuroşi că au scăpat de ora de chimie, Raed Arafat s-a arătat plăcut impresionat şi, fiind conştient de vârsta celor prezenţi, a adoptat un stil lejer, plăcut şi captivant! Observându-l, mi-am dat seama cât de mare a fost dorinţa lui de a le salva vieţile oamenilor şi cât de mult a muncit pentru a reuşi în ceea ce şi-a propus. Publicul se uita la el cu admiraţie şi îl asculta cu mare atenţie.

Ne-a explicat semnificaţia SMURD şi de ce scrie „Pompieri“ pe maşinile lor. Înainte de SMURD a fost SMUR. Raed Arafat dorea implicarea pompierilor în salvarea oamenilor şi din punct de vedere medical. Până în anii ’90, sirenele nu erau existente în traficul românesc. Oamenii erau deranjaţi de sunetul acela stresant la început, însă în prezent este ceva cu totul banal pentru noi să auzim sirena unei ambulanţe. În 20 de ani a reuşit să se ridice acolo unde nu mulţi oameni ajung.

Raed Arafat ne-a spus la un moment dat că lui şi colegilor lui li se cereau bani pentru a profesa ca medici voluntari. S-a încercat, de asemenea, şi o colaborare cu Crucea Roşie Română însă nu a ţinut mult. După 6 luni, conceptul de SMURD a început să treacă de la stadiul de experiment la stadiul de sistem unitar, cu o singură ambulanţă. De la un medic, s-a ajuns la 3-4 în 6 ani. Datorită îmbunătăţirilor făcute, mortalitatea a scăzut cu 50%!

treptele succesului

În timpul unei discuţii cu un profesor din Scoţia, i s-a propus un departament de urgenţă. Ne-a povestit cu haz ideea scoţianului de a transporta o clădire în 18 tiruri, per total 475 metri pătraţi, şi de a face fundaţia în două săptămâni. Din această cauză a apărut un scandal major în 1994 la spitalul din Tg. Mureş. Directorul spitalului de acolo nu era de acord cu această idee şi Raed Arafat s-a gândit că acest spital aparţine Ministerului Sănătăţii şi va putea obţine aprobarea de la ministrul sănătăţii însuşi, pe care îl şi cunoştea. Vorbise deja cu primarul din Tg. Mureş şi îi asigurase banii pentru construcţie. A reuşit, iar muncitorii au ajuns în curtea spitalului. „În primele 3 zile nimic nu a mişcat, muncitorii ne-au spus că directorul a promis un mare scandal dacă gardul era dărămat“, declară cu amuzament secretarul de stat. Până la urmă colegii lui de muncă şi Raed Arafat însuşi au început să dărâme gardul, urmaţi de muncitori. Aşa a început construcţia departamentului.

În 23 iunie 2004 au apărut tirurile, construcţia a durat de două ori mai mult însă de la 6.000 de bolnavi trataţi pe an s-a ajuns la 40.000!

În august 2011 se va ocupa parterul departamentului de urgenţă, după 16 ani de chinuri. În locul clădirii vechi se va face un centru de pregătire pentru asistenţă medicală.

treptele succesului

Domnul Raed Arafat a fost bucuros să răspundă la întrebările publicului, s-au făcut glume, cei prezenţi au reacţionat, s-au arătat extrem de interesaţi, s-a văzut sinceritatea, empatia, s-au povestit cazuri tipic româneşti şi totul a culminat cu aplauzele furtunoase pe care secretarul de stat le-a meritat cu siguranţă!

Recommended Articles

5 Comments

 1. Hey! Imi pare bine ca fost cineva la aceasta editie a Treptelor. (poate cea mai reusita dintre editii 🙂 ). Imi place mult articolul. Bravo! >:D<

  P.S.: Mi-ar fi placut sa ne vedem prin sala de festivitati, nu stiam ca veniti voi doi. 😀

  1. multumesc mult >:D< sa stii ca te-am vazut, erai undeva in dreapta mai in spate. oricum erau multi pe-acolo si nu puteam sa ajung la tine;))

 2. Buna ziua,

  Cu siguranta Domnul Raed Arafat MERITA ca acest articol sa fie scris corect, fluent, logic si fara clisee expirate ( teoretic) in 1990…..

  “A primit Ordinul Naţional Pentru Merit de două ori şi, în ciuda prejudecăţilor, a avut ambiţia de a continua.” – un prim exemplu de fraza sincopata si fara legatura….

  ” În 20 de ani a reuşit să se ridice acolo unde nu mulţi oameni ajung.” – o fraza care reda admiratia adolescentina pentru dl. Arafat si care in acelasi timp este pe langa realitate. Doctorul/Omul Raed Arafat nu s-a ridicat…. A IMPLEMENTAT, IMBUNATATIT si RIDICAT un SERVICIU medical, bazat pe un concept preluat din strainatate.

  Ma opresc aici.

 3. carla zi-mi si mie, ai cazut pe scari cand eraui mica,nu ?sau ai avut masinute in loc de papusi?

 4. Arafat este foarte destept si un om de apreciat , felicitari si frumos content!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *