La pas prin Atena

La pas prin Atena

Portul Pireu 2 - raluca_anculete_tp

fotoreportaj de Raluca Anculete – fotoreporter

Atena, sau Αθήνα, este un oraș locuit încă din epoca bronzului şi guvernat până în jurul anului 1000 î.C. de regi ionieni.

Academia Nationala - raluca_anculete_tp
Academia Națională, in fața căreia sunt reprezentați Atena şi Apollo pe coloane, iar Platon şi Socrate pe jilțurile din centru.

Piata Primariei - raluca_anculete_tp
Piața Primăriei

Printre atenienii antici circulă o legendă care explică felul în care și-a luat orașul numele, legendă care a stat la baza sculpturii de pe frontonul vestic al Parthenonului. Conform acestei legende, atât Atena cât și Poseidon au cerut să fie patroni ai orașului și să-i dea numele lor, astfel că s-au întrecut pentru a obține onoarea, fiecare oferind un dar orașului. Poseidon a creat un izvor de apă sărată lovind pământul cu tridentul său, pentru a simboliza puterea mării. Atena a creat măslinul, simbolizând pacea și prosperitatea. Atenienii, conduși de Cecrops, au acceptat măslinul și au botezat orașul Atena.

Zeita Atena - raluca_anculete_tp
Zeița Atena, în fața Academiei, ea fiind apărătoarea.

Portul Pireu - raluca_anculete_tp
Portul Pireu este punctul de oprire al multor croaziere din Marea Egee.

Portul Pireu 2 - raluca_anculete_tp
…precum şi al celor pasionați de navigația cu pânze…

Atena este locuită permanent de cel puțin 7000 de ani.

O oarecare biserica - raluca_anculete_tp
O oarecare biserică

Un oarecare bloc modern - raluca_anculete_tp
Un bloc modern

Primul plan al orașului modern era format dintr-un triunghi definit de Acropolă, de cimitirul antic Kerameikos și de noul palat al regelui (care astăzi este sediul parlamentului grec), pentru a evidenția continuitatea între Atena antică și cea modernă.

Propileea - raluca_anculete_tp
Propileea (intrarea monumentală) de la Acropole. De aici orice intrare monumentală a început să se numească „propilee“. A fost un prototip pentru Poarta Brandenburg din Berlin (vezi fotoreportaj Berlin) şi a porții Propilee din Munchen.

Garda decorativa la Parlament - raluca_anculete_tp
Garda decorativă la Palatul Parlamentului (Evzoni). Popular, ei se numesc Tsoliades (singular: Tsolias). Echipamentul lor specific este cunoscut în toată lumea. Elementul definitoriu este „fustanella“, fusta care i-a făcut cunoscuți pe greci in toată lumea (asa cum „kilt“-ul i-a făcut cunoscuți pe scoțieni).

Stadionul Panathenaic - raluca_anculete_tp
Stadionul Panathenaic a fost construit în 330 î.e.n. (pentru Jocurile Panatenaice) şi ulterior renovat pentru a găzdui Jocurile Olimpice din anul 2004.

Atena este unul dintre centrele lumii în ceea ce privește cercetarea arheologică. Sunt câteva instituții principale care se ocupă cu cercetarea și valorificarea vestigiilor istorice cum ar fi: Universitatea din Atena, Societatea de Arheologie care cuprinde câteva muzee. În același timp, orașul deține câteva laboratoare, printre care și laboratorul Demokritos pentru Arheometrie. Atena este cunoscută în întreaga lume și ca un pilon al diferitelor conferințe și seminarii pe teme de cercetare. Cel mai important obiectiv din Atena îl reprezintă Acropola, având ca punct principal de atracție Partenon.

Acropole - raluca_anculete_tp
Acropole

O oarecare piata - raluca_anculete_tp
O piață

În prezent, orașul este un exemplu tipic de capitală europeană, aglomerat, forfotind mai ales de pietoni şi vehicule cu două roți.

Apusul pe malul Atenei - raluca_anculete_tp
Apusul pe malul Atenei.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *