
Atena, sau Αθήνα, este un oraș locuit încă din epoca bronzului şi guvernat până în jurul anului 1000 î.C. de regi ionieni.


Printre atenienii antici circulă o legendă care explică felul în care și-a luat orașul numele, legendă care a stat la baza sculpturii de pe frontonul vestic al Parthenonului. Conform acestei legende, atât Atena cât și Poseidon au cerut să fie patroni ai orașului și să-i dea numele lor, astfel că s-au întrecut pentru a obține onoarea, fiecare oferind un dar orașului. Poseidon a creat un izvor de apă sărată lovind pământul cu tridentul său, pentru a simboliza puterea mării. Atena a creat măslinul, simbolizând pacea și prosperitatea. Atenienii, conduși de Cecrops, au acceptat măslinul și au botezat orașul Atena.



Atena este locuită permanent de cel puțin 7000 de ani.


Primul plan al orașului modern era format dintr-un triunghi definit de Acropolă, de cimitirul antic Kerameikos și de noul palat al regelui (care astăzi este sediul parlamentului grec), pentru a evidenția continuitatea între Atena antică și cea modernă.



Atena este unul dintre centrele lumii în ceea ce privește cercetarea arheologică. Sunt câteva instituții principale care se ocupă cu cercetarea și valorificarea vestigiilor istorice cum ar fi: Universitatea din Atena, Societatea de Arheologie care cuprinde câteva muzee. În același timp, orașul deține câteva laboratoare, printre care și laboratorul Demokritos pentru Arheometrie. Atena este cunoscută în întreaga lume și ca un pilon al diferitelor conferințe și seminarii pe teme de cercetare. Cel mai important obiectiv din Atena îl reprezintă Acropola, având ca punct principal de atracție Partenon.


În prezent, orașul este un exemplu tipic de capitală europeană, aglomerat, forfotind mai ales de pietoni şi vehicule cu două roți.
