Ce se intampla, doctore? Sau ce se intampla la Rosia Montana

Ce se întamplă doctore? Sau ce se întamplă la Roşia Montană

Ce se întamplă doctore? Sau ce se întamplă la Roşia Montană

fotoreportaj de Vladimir Pogonariu – seminarist foto

După cum probabil ştiţi de la TV… sau, în cazul acesta, nu. Bine, ce se ştie clar e că mulţi, mulţi oameni au ieşit în stradă în ultimele două săptămâni, în Piaţa Universităţii şi nu numai, să protesteze împotriva proiectului minier de la Roşia Montană.

De ce au ieşit, mai exact, aceşti oameni sau care e problema pare să nu prea intereseze presa română. Cu excepţia câtorva emisiuni, mai nimeni nu s-a implicat activ în documentarea mişcării. Ce vor de fapt oamenii şi de ce sunt atât de revoltaţi?

Ce se întamplă doctore? Sau ce se întamplă la Roşia Montană

Pentru început, ar trebui să ştim ce se întâmplă la Roşia Montană. Aici se află cea mai mare concentraţie de aur din ţară şi poate chiar din Europa. Până aici, nimic greşit. Dar, în lipsa fodurilor, statul român a decis să permită companiei canadiene Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) să ne exploateze, iar nouă să ne revină 6% din ce se exploatează. Iar aici încep problemele.

Ce se întamplă doctore? Sau ce se întamplă la Roşia Montană

În primul rând, cei care protestează împotriva proiectului Roşia Montană vor atât respingerea proiectului de lege de către Parlament, cât şi respingerea în procedură de urgenţă, de către Guvern, a acordului de mediu.

Ce se întamplă doctore? Sau ce se întamplă la Roşia Montană

Apoi, ei doresc interzicerea folosirii cianurii în activităţile miniere din România (pentru că da, mai există şi alte exploatări miniere în România) şi introducerea Roşia Montană pe lista României pentru UNESCO. Şi, nu în cele din urmă, aceştia doresc demisia celor responsabili pentru acest posibil dezastru ecologic şi anume „a celor patru iniţiatori ai acestui proiect de lege: ministrul marilor proiecte (Dan Şova), cel al mediului (Rovana Plumb), cel al culturii (Daniel Barbu) şi directorul ANRM (Gheorghe Duţu)“ (sursa: www.rosiamontana.org).

Ce se întamplă doctore? Sau ce se întamplă la Roşia Montană

Dar, până la urmă, de unde toată această „ură“ pentru acest proiect minier? Până la urmă, ce-i atât de rău în faptul că noi nu facem nimic şi lăsăm nişte străini să ne exploateze bogăţiile ţării? Ba chiar mai primim şi 6% din ce se exploatează.

Ce se întamplă doctore? Sau ce se întamplă la Roşia Montană

Păi, toată treaba asta are două mari probleme. Prima – cea morală. Să îţi vinzi ţara pentru că, până la urmă, asta se întâmplă, este ca şi cum ţi-ai trimite mama la un peşte, iar acesta îţi dă şi ţie o parte din profitul mamei tale într-o noapte. Ţi se pare normal?

Apoi, mai este şi problema ecologică (până la urmă, principalul motiv pentru care aceşti oameni au ieşit în stradă): acest proiect este cea mai mare bombă ecologică… ever! Pentru început, pantru munţi vor fi nu defrişaţi, nu tunşi, ci raşi. Efectiv, vor dispărea. Iar în locul lor va apărea un crater GIGANTIC (adică vizibil din spaţiu, cam atât de mare). Într-un final, colac peste pupază sau, mai bine spus, bomboana de pe colivă, este cantitatea de cianură implicată în proiect: 214 milioane de tone de substanţă cu cianură. Adică va fi cel mai mare lac de decantare din lume, de patru ori mai mare decât cel mai mare de acum. Iar asta nu ar fi o problemă dacă RMGC ar avea banii necesari. O estimare recentă a unor specialişti de la Agenţia de Mediu din America a estimat costurile de întreţinere a iazului la o sumă de patru-cinci ori mai mare decât bugetul pus la dispoziţie de companie. V-aş da şi cifre, dar nu are sens – multe zerouri pentru nimic.

Pe de altă parte, cei care susţin proiectul Roşia Montană strigă sus şi tare că oamenii din zonă au şi ei nevoie de locuri de muncă, că cei de acolo mor de foame, că fac greve prin mine etc. doar ca să se aprobe proiectul. Ceea ce nu ştiu ei (sau omit) este că, dintre cele 600 de locuri de muncă cu care se laudă RMGC, doar 200 sunt pentru românii din zonă pentru că… noi suntem prea proşti pentru ei (din cele 600 de locuri, 400 sunt specializări şi vor fi ocupate de oamenii lor „educaţi“).

Ce se întamplă doctore? Sau ce se întamplă la Roşia Montană

În concluzie, care e treaba cu Roşia Montană? Este o afacere profitabilă pentru statul român, în condiţiile în care acesta nu are bani să exploateze aurul, sau este o afacere profitabilă doar pentru persoanele implicate direct în afacere? Merită să ne distrugem ţara pentru 6% din ce se exploatează şi pentru 200 de locuri de muncă? Vă lăsăm pe voi să răspundeţi la aceste întrebări şi să decideţi ce vreţi să faceţi: să ieşiţi în stradă sau să staţi în casă.

Recommended Articles

5 Comments

  1. Ai omis o chestie. Presa spune ca acel 6% pe care il primeste statul din profitul companiei, este o suma mare, numai ca in Africa si in alte tari, statul ia MINIM 20% din profit, in unele tari ba chiar si 50%!

    1. Vladimir Pogonariu

      Adi, evident ca este un procent foarte foarte mic. Si orice om intreg la cap ar trebui sa isi dea seama de asta. Iar de alte tari sincer si fara rusine recunosc: nu stiam. Oricum, raman la parerea mea… nu merita sa iti vinzi bogatiile tarii 😀

  2. Renunta la Jurnalism cat mai poti!!
    Un articol organizat prost, cu problema prezentata pueril. Este TeenPress, nu KidsPress. Cate articole ai citit pe tema asta? Pariez ca minimul necesar pentru a alcatui pseudoreportajul asta stupid. In cate zile ai fost la proteste? Pana la ce ora ai stat? Ai cea mai trista si “din exterior” relatare posibila, asta in conditiile in care incerci clar sa fii Anti-RMGC.
    Pacat de subiectul asta bun, merita un articol pe masura…
    Uniti Salvam Rosia Montana!

    1. Vladimir Pogonariu

      Buna seara!

      Adevarul este ca, din pacate si spre rusinea mea, nu am reusit sa ajung in toate zilele la proteste, din diverse motive. Cert e ca reportajul il aveam de mai mult timp in cap. Cert e ca pe 15 septembrie am reusit sa ajung la proteste si am stat de la 19:00 pana seara la 23 si ceva… Nu e mult, stiu… Cat despre citit, am citit articole, dar nu in presa majoritatea. Oricum, la un moment dat nu stiam ce sa mai cred.

      Jurnalist nu ma cred, nu ma pot numi… dar incerc sa ma “maturizez”, sa abordez subiecte mai “delicate” si mai importante. Da, articolul este organizat prost, nu am ce spune. Singura scuza pe care o pot avea este ca nu am mai scris de foarte mult timp, axandu-ma in ultimii doi ani, aproape pe fotografie.

      Legat de atitudine… personal, sunt anti RMGC, clar… dar in prezentul articol nu ar fi trebuit sa fie vorba de mine ci de ce se intampla acolo. Am incercat pe cat posibil sa fiu impartial, se pare ca nu mi-a iesit.

      Clar, mai am de munca. Clar, mai am de scris si de documentat subiectul asta! Si clar nu ma voi opri. Pe aceasta cale as dori sa va multumesc pentru feedback-ul acid pe care l-ati dat. Voi tine cont pe viitor si sper ca urmatorul articol sa fie mult mai bun ca acesta. De asemenea, la urmatorul reportaj, va rog sa reveniti cu aceeasi “stil” de comentariu.

      Va multumesc si o seara placuta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *