

„Eu nu am venit aici să ţin o conferinţă, ci să vă spun nişte lucruri!“
Aceasta a fost una dintre primele replici ale lui Dan Puric în vizita sa la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu. Lucrurile pe care le-a spus nu sunt multe, dar sunt nenumărate. Ideea centrală a discuţiei a fost reprezentată de valorile morale româneşti- noi, adolescenţii.

Noi suntem cei ce pot schimba situaţia actuală a României. Au fost date exemple precum Victor Babeş, Aurel Vlaicu, Mircea Eliade şi alţii care au plecat să studieze în străinătate şi s-au întors în ţara lor! S-au întors să o schimbe, să o perfecţioneze. Raportat la numărul de locuitori, un studiu arată că România are cel mai mare număr de genii (conform spuselor lui Dan Puric).

S-a dorit a fi discuţie cu publicul, de altfel unul foarte variat (de la elevi, la profesori), aşadar întrebările nu au întârziat să apară. Prima problemă ridicată a fost aceea că, pentru a revoluţiona o epocă, e nevoie de mai multe minţi. Răspunsul a venit instantaneu: „Voi nu aveţi nevoie de mase de oameni pentru a schimba ceva, voi sunteţi elite. Cu o floare nu se face primăvară, dar începe!“.

O altă problemă ridicată a fost în legătură cu riscul de a fi criticat sau luat în batjocură. Replica a fost una aşteptată: „Ce te interesează o masă de oligofreni? Prefer să am dreptate singur decât să mă înşel cu alţi o mie de dobitoci.“

Chiar şi profesorul de religie a pus o întrebare, şi anume: este bine oare ca oamenii să se axeze pe un anumit domeniu, cu riscul de a-l uita pe Dumnezeu?… Cu riscul de a nu mai avea timp să se roage? Dan Puric şi-a exprimat opinia cum că, dacă oamenii ştiu de existenţa lui Dumnezeu, au dreptul să îşi ocupe timpul după bunul plac.

Concluzia a fost că, dacă vrem să schimbăm ceva, putem! Şi dacă putem, s-o facem la noi în ţară!

Nenea ăsta nu își schimbă discursul în funcție de liceu. De ce și le-ar schimba, oricum nu are altceva de spus în afară de religie, “voi puteți” – el nu prea, și faptul că liceeni se uită ca la un guru, dar nu din spirală.
Legat de reportaj, succint și bun.
pentru cine dorește să mă corecteze mai sus, “le-ar schimba” se referă la idei.