Conferinta la Teatrul Odeon: Avem premiere, dar avem intarzieri


de Raisa Zadunaischi – redactor
foto: Marius Tudor-Stoian – colaborator foto permanent

Neaşteptat moment pentru lumea teatrului, o conferinţă spontană la Teatrul Odeon, a avut loc miercurea aceasta, 19 septembrie, începând cu ora 10. La iniţiativa directorului general, Dorina Lazăr, acest eveniment, cu deschidere mare pentru presa de cultură, a făcut publice proiectele acestui teatru, de la cel de reabilitare a Sălii Majestic, până la parteneriatele cu alte teatre din afară, precum şi un program educativ pentru copii sau anunţarea unor premiere.

Cel mai interesant obiectiv al conferinţei a fost relatarea situaţiei dificile prin care teatrul trece. Dorina Lazăr a prezentat beţele în roată care se pun din partea Guvernului, dar şi din parte firmelor de construcţii, responsabile cu reabilitarea acestei clădiri. Strâmtorarea bugetelor nu mai permite angajarea unei generaţii tinere de actori, dar în acelaşi timp, Teatrul declară că nu va creşte preţul biletelor, pentru a-şi mări veniturile.

Un exemplu concret este faptul că Teatrul Odeon, deşi a fost preluat prin hotărârea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, încă din 1992, ca instituţie publică de cultură şi artă a municipiului Bucureşti, ce trebuie suportată financiar din bugetul Capitalei, reabilitările au tot fost întârziate.

Acest lucru a fost onorat abia anul acesta, cu o întârziere de încă două luni. Poate vă întrebaţi de ce a durat atât de mult. Una din firmele participante la licitaţie a făcut contestaţie pentru a câştiga. Pentru a ne demonstra acest lucru, cei invitaţi la această conferinţă au avut şansa să vadă cu ochii lor Sala Majestic, una dintre cele mai elegante săli de teatru din Bucureşti şi singura din Europa cu tavan glisant, decopertată, aşa cum nu a mai fost văzută vreodată, alături de muncitorii care lucrau pe schele. Proiectul se vrea a fi finalizat până în luna octombrie.

A fost un strigăt de jale în cultura românească. Pe deasupra, Primăria Generală a Capitalei a trimis un document teatrului prin care anunţă reducerea bugetului cu 30%, şi finanţarea cu numai 1,37%.

Trecând de la bilele negre la bilele albe, Teatrul Odeon anunţă câteva premiere. Anul 2013 ne întâmpină cu „Un tramvai numit dorinţă“, spectacol regizat de Dinu Cernescu, destinat actorilor tineri. După „Ultima iubită a seniorului Juan“, ne aşteaptă şi un „Juan“ în varianta feminină, cu piesa „Dona Juana“, scrisă de Anca Visdeu şi regizată de Mara Roşu, dar şi un „Titanic Vals“, multă vreme aşteptat pe scena Teatrului Odeon.

Un proiect educaţional pentru copii a fost realizat cu scopul de a umple golul lipsei de lectură. Astfel, „Cărţile Şeherezadei“ va fi un program cu ore de lectură pentru cei mici.

Un alt program menit să îi facă cunoscuţi pe compozitorii clasici şi copiilor, „Clasic e fantastic“, va pregăti spectacole de educaţie muzicală, în care cei mici vor afla mai multe despre copilăria lui Chopin, de pildă, sau Beethoven.

Galeria Odeon va găzdui pe lângă acestea şi expoziţii de arte plastice şi fotografie, mai exact în foaierul Sălii Studio, evenimente care vor fi organizate împreună cu Dana Art Gallery.

Teatrul Odeon va participa anul acesta în cadrul mai multor festivaluri, începând cu luna septembrie, cu piesele: „C.F.R. – Cometa, copilul şi căţelul“ (Oradea, Alba Iulia, Iaşi, Brăila, Arad), „Gaiţele“ (Turda) şi „Pyramus & Thisbe 4 you“ (Ordoheiu Secuiesc).

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *