
foto: Raluca Anculete – colaborator foto
Situat strategic la graniţa dintre sectoare, Colegiul Naţional „Emil Racoviţă“ (CNER) poartă în spatele său 165 de ani de istorie şi performanţă. Deşi, la prima vedere, poate părea o instituţie de învăţământ ca oricare alta, elevii de la CNER au grijă ca atmosfera de dincolo de porţile liceului să fie antrenantă, iar profesorii, nelăsându-se mai prejos, completează imaginea colegiului cu voie bună şi dorinţa de a-i cultiva pe micii pionieri.
„Emil Racoviţă“, una dintre cele mai vechi instituţii de învăţământ din Bucureşti, a trecut prin numeroase transformări (atât ca locaţie cât şi ca denumire): în 1847 a fost înfiinţat, ca Şcoala nr. 2 Caimata, dar ca urmare a schimbărilor pe care le-a cunoscut Bucureştiul la sfârşitul secolului al XIX-lea, nici clădirea şcolii nu a rămas neafectată (a fost demolată pentru lărgirea Bulevardului Carol).
În perioada 1892-1919 unitatea de învăţământ a funcţionat într-o clădire închiriată din Bulevardul Pache, sub denumirea de Şcoala primară de băieţi nr. 4, pentru ca începând din anul 1919 să se transforme în Şcoala de băieţi nr. 33. În perioada regalităţii, şcoala s-a mutat într-un imobil, modern pentru acea vreme (opera arhitectului Horia Creangă), fiind transformată în Grupul şcolar nr. 33 „Regina Mamă Elena“ cu clasele I-VII, nume sub care a dăinuit până în anul 1947. Începând cu anul 1956 şcoala este transformată în liceu: Şcoala medie mixtă nr. 8, iar mai apoi, din august 1960, poartă denumirea de Liceul „Emil Racoviţă“.
Foarte importantă pentru CNER-işti este placa de marmură, document cu mare valoare istorică, dezvelită în prezenţa regelui Mihai I, în decembrie 1941, la împlinirea centenarului liceului.

Începând din 2003, liceul a devenit colegiu naţional. Prestigioasa instituţie se află într-o zonă foarte liniştită, în Şos. Mihai Bravu nr. 169, foarte aproape de staţiile de autobuz, tramvai şi metrou. Practic, clădirea impunătoare a liceului constituie o barieră între zgomotul şi aglomeraţia marelui bulevard şi oaza de linişte din Parcul Naţional.
Cine a fost acest Emil Racoviţă?
Probabil sunt puţini români care nu cunosc însemnătatea şi renumele lui Emil Racoviţă. Pentru cei foarte puţini care nu au avut încă ocazia să-i cunoscă marea contribuţie la dezvoltarea ştiinţei, eruditul biolog Emil Racoviţă este unul dintre numele pline de însemnătate cu care ţara se mândreşte. Datorită curajului desăvârşit şi foamea de cunoaştere de care acesta a dat dovadă, a devenit românul care a cucerit Polul Sud, împreună cu Amudsen, şi a explorat un tărâm spre care nimeni nu s-a încumetat să meargă până atunci, Antarctica. Savant, explorator, speolog, biolog de renume mondial, considerat şi fondatorul biospeologiei, Emil Racoviţă a rămas în istorie pentru descoperirea balenei cu cioc – în timpul expediţiei din Antarctica. De asemenea, el a înfiinţat primul institut de speologie din lume, în 1920, la Cluj. A fost ales academician în 1920 şi a fost preşedinte al Academiei Române în perioada 1926 – 1929.
CNER, fiind o unitate ce se adresează atât învăţământului primar cât şi celui liceal, are următorul program: clasele I-IV pot opta pentru înot, clasele V-VIII pot alege între engleză intensiv şi o disciplină sportivă, iar clasele IX-XII au de ales între filierele filologie, matematică-informatică şi sport, existând câte o clasă pentru fiecare filieră.
CNER-iştii beneficiază de laboratoare de Informatică, Fizică, Chimie şi Biologie şi, de asemenea, de o bibliotecă bine dotată, unde poţi găsi orice îţi doreşte sufletul. În plus, fiind implicaţi în programul „Pro FM’sCOOL“, muzica ce răsună în fiecare pauză pe culoarele liceului dă tonul la distracţie.

CNER se poate lăuda cu performanţe remarcabile la înot, sărituri, polo şi tenis, chiar dacă nu este liceu cu program sportiv (a fost, într-adevăr, liceu cu program sportiv între anii 1999-2003). Elevii de la CNER au obţinut rezultate frumoase şi la olimpiadele şcolare de limba română şi matematică, unii dintre ei obţinând chiar premii.
Ce cred CNER-iştii despre liceul lor?
Expresii ca „Frate, e genial liceul ăsta!“ sau „Nu ştiţi ce pierdeţi dacă nu intraţi în Racoviţă“ le poţi auzi cu mare uşurinţă pe culoarele liceului. Astfel, putem afirma tare şi răspicat cum că CNER-iştii îşi iubesc liceul, primind orice nou-venit cu braţele deschise.
Ce putem spune despre elevi?
Ei bine, la CNER nu au fost, nu sunt şi nici nu vor fi bisericuţe, precum în alte licee ale Bucureştiului. Da, probabil sună cam imposibil, însă calităţile comunicative de care CNER-iştii dau dovadă fac ca liceul să pară rai pe lângă jungla urbană. Profesorii? Sunt mai mult decât geniali! Nu numai că sunt foarte de treabă şi poţi discuta orice cu ei, însă aceştia îşi arată într-adevăr profesionalismul prin iubirea cu care vin la ore şi le predau copiilor, ajutându-i astfel să descopere de fiecare dată încă puţin din această lume plină de necunoscut.
De-a lungul timpului s-au format în acest lăcaş de învăţământ mii de tineri care astăzi sunt persoane bine cunoscute, precum: Nadia Comăneci, Florin Mugur, Mircea Cinteză, Nicolae Herlea, Florina Lucian, Harald Alexandrescu, Theodora Ungureanu şi alţii.
În concluzie, viitori liceeni daţi năvală la CNER! Cu siguranţă nu veţi regreta niciun moment petrecut aici. Şi aduceţi-vă contribuţia la creşterea valorii acestei naţii, la fel cum a făcut-o marele vostru înaintaş, Emil Racoviţă!
Convingator!:> Poate il pun primul in lista.:>
Ca parinte ,nu va sfatuiesc sa alegeti aceasta institutie de invatamant pentru copiii Dvs ! Nu mai e nimic din ceea ce a fost candva acest colegiu. Inot – zero , scoala f buna in ciclul primar si zero barat ciclul gimnazial si liceu … Conducerea institutiei – de toata jena ! Vorbesc din experienta , nu din auzite !
Menajati-va nervii si copiii si mergeti in alta parte!
Te rugam sa aduci si niste argumente pentru ca cititorii sa-si faca singuri o parere.
Cateva argumente :
– profesorii nu vin la ore fara ca cineva sa-i traga la raspundere in vreun fel, iar atunci cand vin sunt complet dezinteresati ; rezultatul -indisciplina din partea elevilor , batai , accidente etc.
– note luate pe “ochi frumosi “, ca deh … sportivii nu trebuie sa fie si 1destepti – pt unii e chiar important sa nu fii prea destept !
– inot : mereu circ , scandal , rautati, mizerii etc. Un ex mai mult decat elocvent – copii care nu termina un bazin dupa 3-4 ani de inot , dar sunt la clasa sportiva
-conducere care vrea sa desfiinteze sportul , dar nu aduce nimic la schimb
– faptul ca din 3 clase la ciclul primar abia raman 2 clase a V-a spune totul !
Acesta ar fi un fff scurt rezumat pt ca altfel s-ar scrie un roman intreg . De fapt , reportajul de la jurnalul TVR 1 de acum 2 zile e mai mult decat elocvent ! Nu preocupa pe nimeni binele elevilor din aceasta scoala … prioritatea o reprezinta orgoliile si interesele personale ! Este scoala de stat si daca iti convine bine daca nu poti sa pleci linistit… sau nu !
mare pacat ca citesc aceste pareri despre CNER!!!! AM invatat aici intre anii 1961 si 1971,cand am terminat liceul.Vai, ce profesori minunati erau,ce tinuta morala aveau,ce respectati erau si ei dar si noi elevii eram!!! si sa stiti ca invatam toti ,pe rupte!!!! erau cate 6,7 clase,paralele,deci cam 280 de elevi,din care peste 200 intrau la facultati!!!! am avut absolventi de seama ca,profesori,medici,actori,ingineri,pictori etc,etc! mari profesori erau la acest lice! De exemplu.,ALECU VIOREL,ALECU NADIA,RUSU MARGARETA,VIERESCU TAMARA,GEREANU ANA,MARMAZIU …,LABIS MARGARETA,DRAGNE,..,SOLOMON EMILIA.POPESCU MARIA,PIENESCU,RADULESCU ION,DOBRESCU,IORDACHE,VISAN,CRUTESCU TROTUS,TRANTE VERONICA ETC,ETC,MARE PACAT CA NU AU RAMAS INVATURILE DE ATUNCI SI OAMENII DE ATUNCI!!! PACAT ,MARE PACAT!!!1
mare pacat ca citesc aceste pareri despre CNER!!!! AM invatat aici intre anii 1961 si 1971,cand am terminat liceul.Vai, ce profesori minunati erau,ce tinuta morala aveau,ce respectati erau si ei dar si noi elevii eram!!! si sa stiti ca invatam toti ,pe rupte!!!! erau cate 6,7 clase,paralele,deci cam 280 de elevi,din care peste 200 intrau la facultati!!!! am avut absolventi de seama ca,profesori,medici,actori,ingineri,pictori etc,etc! mari profesori erau la acest lice! De exemplu.,ALECU VIOREL,ALECU NADIA,RUSU MARGARETA,VIERESCU TAMARA,GEREANU ANA,MARMAZIU …,LABIS MARGARETA,DRAGNE,..,SOLOMON EMILIA.POPESCU MARIA,PIENESCU,RADULESCU ION,DOBRESCU,IORDACHE,VISAN,CRUTESCU TROTUS,TRANTE VERONICA ETC,ETC,MARE PACAT CA NU AU RAMAS INVATURILE DE ATUNCI SI OAMENII DE ATUNCI!!! PACAT ,MARE PACAT!!!cladirea este super,aveam o sala de sport imensa ,cabinete si laboratoare,sala de festivitati si o curatenie luna facuta de doar 2,3 ingrijitoare si desigur,NEA POP!!!!se facea focul cu lemne in fiecare soba din scoala si nu erau putine.O TEMPORA O MORES!!!!
Rezultatele pe care elevii acestui colegiu le-au obtinut la testele de evaluare nationala in acest an vorbesc de la sine … sunt mai mult decat modeste ! Cat despre admiterea in facutati … nici vorba de comparatie cu vremurile de odinioara ! Aveti dreptate, mare pacat !!!
sunt un copil de clasa a-iv-a as vrea sa ma mut la aceasta scoala are de toate biblioteca,sala de informatica si inot din a cincea ma mut aici este mai avantajos fata de scoala unde invat eu.
M-am uitat putin peste comentarii si nu am putut sa nu remarc ce a spus asa zisul “Parinte” . Domnul sau doamna a spus ca profesorii absenteaza de la ore iar cand vin ei trateaza ora cu indiferenta si in plus dau si note pe ochi frumosi… Sunt elev in CNER si stiu foarte bine cum se comporta profesorii . Pot sa zic ca INCA sunt profesori buni , chiar foarte buni .Nu dau exemple de numerosi profesori mult prea exigenti , care nici pe departe nu dau note pe ochi frumosi , ba chiar s-au lasat destui corigenti . Cum nu sunt la sectia sportiva , nu stiu ce se intampla la bazin dar stiu foarte bine ca la Educatia Fizica nu se dau note ca in clasele primare , gimnaziale , ba chiar se dau note de 4 si se tine cont de echipament si absente .
Eu NU ma aflu in treaba cand zic acestea , sunt elev aici si nu vreau sa fim tratati de SUS !
Bati campii grav de tot!!!!Am fost in liceul asta 2 ani,j pot sa spun k e un liceu de kkt..de ce??pai,primul arg ar fi k prof nu prea vin la ore dekt k 20 min inainte sa se sune,elevii snt sub orice critica din toate punctele de vedere(poti sa nu vii tot anu’ la sc,si tot ai media 8.00 cel putin)j ink ceva:cn dreaq da 4 la sport j pune abs????yo nici nu faceam sportu’,eram doar prezenta si aveam NUMAI 10!!!Si sa nu mai vb de incidentu’ din noi 2010 knd o aurolaka a intrat in liceu k un kutit j nu a oprit-o nimeni pt ca NU SUNT BODYGUARZI!!!Nu sunteti tratati de sus,vi se spune DOAR ADEVARUL,dk nu’l constientizati inseamna ca va mintiti singuri si asta e FOARTE GRAV!!!
Draguta, probabil ca nu ai facut fata din moment ce nu stapanesti prea bine limba romana. Acel 10 era probabil suma a 2-3 materii, daca intelegi ce vreau sa spun. Niciun elev care scrie in halul in care scrii tu nu are ce cauta intr-o institutie de invatamant la zi. Pune mana pe gramatica si pe un indreptar ortografic si apoi comenteaza sub marea umbrela a anonimilor. Parerea ta , de anonima, este egala cu 0.
regret draga ANONIMA,dar,se vede ca nu prea ti-a fost draga scoala !!!din multe se vede asta dar nu conteaza! eu vorbesc ,daca ai fost atenta,de anii cand eu am fost eleva aici,adica pana in 1971,ani in care fiecare STIAM PRECIS de ce veneam la scoala,cu uniforme si bentite,iar scoala nu era pazita de nimeni,erau portarii si atat!!!dar tot ce s-a stricat s-a stricat doar din cauza unor elevi care au confundat scoala cu barul,cu clubul sau cu locul in care te duci cand vrei si daca vrei!!! mare rusine si foarte dureros pentru tineretul dain care faci si tu parte!!!
Stimata Doamna,va respect parerea si cred cu tarie ca atunci cand erati d-voastra eleva era un liceu respectabil pt ca si tatal meu a fost elev al acestui liceu si mi-a spus foarte bine cum stateau lucrurile la fel cum ati facut-o si dumneavoastra.Eu,personal NU am confundat NICIODATA scoala cu barul,dar,din pacate,multi colegi de-ai mei au facut-o,despre ei era vorba in textul de mai sus.Intr-adevar, scoala din ziua de azi (si viata ,in general,) din Romania s-au degradat foarte mult,dar nu din cauza elevilor CI A SOCIETATII care nu mai e deloc ce-a fost..si nu spun asta doar asa,ci pt ca am avut norocul sa ma nasc intr-o familie care mi-a explicat de mica cum sta treaba in tara asta si cat de mult trebuie sa te lupti ca sa obtii ceea ce vrei in viata,cat de mult trebuie sa muncesti chiar si pt lucrurile cele mai marunte,fapt pt care-i RESPECT ENORM pe parintii mei si pe toti oamenii de la care am avut ce invata!!.Am fost invatata de mica cu munca si muncesc si acum(am terminat cls.aX-a cu media 9.30,iar acum sunt la un liceu de suflet pt mine si la care mi-am dorit inca din cls.VIII-a sa intru)In incheiere, as dori sa va urez toate lucrurile bune care i se pot intampla unui om in viata si,nu in ultimul rand,SANATATE,care este mai buna decat toate,putere de munca si fie ca acest an sa va aduca NUMAI IMPLINIRI!!Cu Respect,o fosta eleva a C.N.E.R.
DRAGA ANONIMA,ITI MULTUMESC MULT PENTRU UTRARI SI LE INTORC SI EU PENTRU TINE DAR SI PENTRU PARINTII TAI CARE AU INVATAT LA ACEST LICEU ! MA BUCUR MULT CA IMI SPUI CA DORESTI SA INVETI CU ADEVARAT SI MAI ALES CA AI AJUNS LA LICEUL PE CARE IL DOREAI!CAUTA SA RAMAI CU CAT MAI MULTE CUNOSTINTE DIN LICEU,PENTRU CA SUNT BAZA PERFECTIONARII VIITOARE.ITI DORESC MULT SUCCES SI ORICAND AI PLACEREA SA VORBIM MA GASESTI AICI,DEOARECE MESERIA MEA DE O VIATA A FOST ACEEA DE A ASCULTA COPIII.SUCCES,PROF.MONICA XXXXX
Muktumesc mult doamna!!!Ce materie predati?
Multumesc Mult Doamna!!!Ce materie predati la liceu?
DRAGUTZA MEA,AM 61 DE ANI,SUNT DEJA PENSIONARA.AM PREDAT GEOGRAFIA.AM ALES ACEST OBIECT,POATE SI DATORITA PROFEI MELE DE GEOGRAFIE DIN LICEU,DOAMNA IRINA MARGARETA RUSU .ASA CUM ITI SPUNEAM,PUTEAM SA ALEG ORICE ALT OBIECT CAND AM INTRAT LA FACULTATE,DESIGUR,FARA PREGATIRE PREALABILA.ASA ERA ,,PE VREMEA MEA,, ADICA IN ANII 1971 CAND AM INTRAT LA UNIVERSITATEA BUCURESTI.GANDESTE-TE BINE CE ITI PLACE SI NUMAI AIA SA FACI.ESTE F.IMPORTANT SA FACI IN VIATA NUMAI CE ITI PLACE.MA REFER DESIGUR LA MESERIE. SUCCES !CAUTA CA TOT CE FACI SA FIE PESTE TIMP AMINTIRI FRUMOASE CU CARE SA TE POTI MANDRI!MONICA
mai boschetarilor, asta e liceu? e doar pentru cei care consuma etnobotanice si trag aurolac. boschetari imputiti…
Sunt elev in acest liceu [clasa a-9-a si chiar la sportiv (A)] si tot ce se vorbeste de rau despre acest liceu este de o nesimtire totala ……. anul trecut cand am dat examenul am luat 9.20 la limba si literatura romana si 8.89 la matematica si am avut multi elevi care au terminat cu 10 curat….si profesori sunt exceptionali la fel si directiunea….Va rog numai fiti critici ca sunteti degeaba…..Colegiul National Emil Racovita este demn de apelativul colegiu de nota bene….si cat despre admiterea in facultati e deprisos sa mai vorbesc…..Din cati adolescenti stiu eu ca au terminat cu bn au intrat si la facultati bune (pe afara , gen :America ,Suedia ,Portugalia etc .)