Cosmin Buga, punct ochit, punct lovit!


Cosmin Buga, punct ochit, punct lovit

de Cătălin Petran – tehnoredactor
foto: Ion Mateş – fotoreporter

La şcoală, Cosmin Buga este un elev normal, în clasa a XI-a. În lumea bowling-ului însă el este liceanul minune care a reuşit în şase luni ce nu au reuşit alţii într-o viaţă.

R.: De cât timp faci bowling şi cum te-ai apucat?
C.B.:
De bowling m-am apucat acum şase luni, am fost la un turneu în calitate de spectator, am vrut să încerc, am încercat, un antrenor m-a văzut şi a considerat că am potenţial.


Cosmin Buga, punct ochit, punct lovit

R.: După părerea ta, bowling-ul este mai mult un sport sau un joc?
C.B.:
Este foarte frumos ca joc, dar este superb atunci când îl iei ca sport. Este un sport al fair-play-ului şi este dominat de o atmosferă frumoasă şi plină de sportivitate.

R.: Cât de important este norocul în bowling?
C.B.:
În toate sporturile este nevoie de puţin noroc, iar bowling-ul nu face excepţie. În bowling, norocul te poate salva într-o zi mai proastă.


Cosmin Buga, punct ochit, punct lovit

R.: Cât de mult te solicită antrenamentele?
C.B.
: Sincer, mă solicită foarte mult. Am patru antrenamente pe săptămână, a câte 3-4 ore, dar nu simt oboseala, fiindcă fac totul cu plăcere.

R.: Cum reuşeşti să te împarţi între şcoală şi pasiunea ta?
C.B.
: E destul de greu câteodată, încerc să-mi fac timp pentru amândouă. Şcoala rămâne şcoală, şi majoritatea timpului care îmi rămâne îl acord bowling-ului.

R.: Bowling-ul este mai mult muncă sau mai mult talent?
C.B.
: Depinde foarte mult de la om la om. Eu nu consider că mă număr printre cei talentaţi, dar am muncit foarte mult ca să ajung unde sunt. Sunt unii oameni care pun pentru prima oară mâna pe bilă şi reuşesc să facă lucruri extraordinare, în timp ce alţii au anii de muncă în spate şi nu reuşesc unele lucruri.


Cosmin Buga, punct ochit, punct lovit

R.: Părinţii şi profesorii te sprijină?
C.B.:
Profesorii m-au susţinut aproape întotdeauna, m-au învoit când am avut nevoie, iar părinţii mă sprijină mereu şi sunt alături de mine la toate concursurile.

R.: Care sunt rezultatele tale competiţionale până în momentul de faţă?
C.B.
: Cel mai importat a fost câştigarea locului I la Turneul Oxygen, la categoria B. La acelaşi turneu, am luat locul al IV-lea, la categoria A, care este doar pentru jucătorii hardcore. Sunt clasat pe locul 5 în clasamentul naţional de juniori. Sunt pe locul I cu echipa mea în divizia B. Sunt primul în clasamentul ligii individuale Oxygen şi deţin recordul naţional pe 4 jocuri la juniori, cu un scor de 232,25.

R.: Cât de greu a fost să obţii aceste rezultate?
C.B.: Foarte greu. Au fost zile când m-am antrenat 5-6 ore încontinuu fără să mănânc, fără să beau nimic şi fără pauză. Dar uiţi de toate, eşti doar tu, bila şi popicele.

R.: Nu e uimitor că ai ajuns la aceste rezultate în şase luni, în timp ce alţii fac bowling de mai mulţi ani şi nu au reuşit?
C.B.: Se poate spune şi uimitor, dar nu cred că este cuvântul potrivit; e vorba de multă muncă şi dedicaţie.


Cosmin Buga, punct ochit, punct lovit

R.: Ce obiective ai pe viitor?
C.B.: Mai am două luni de juniorat şi aş vrea să realizez măcar o dată un scor perfect de 300. Este foarte dificil. Sunt unii care nu au reuşit în 20 de ani. Doar cinci români au reuşit până acum, dintre care niciunul junior.

R.: Ai vreun idol?
C.B.: Îl am pe antrenorul meu Marius Piticariu, bineînţeles, iar la nivel internaţional pe Chris Barnes, de naţionalitate american.

R.: Cum ai defini bowling-ul în trei cuvinte?
C.B.: Pasiune, drog, muncă.

Recommended Articles

5 Comments

  1. viata e roz.

    Felicitari pentru pasiunea ta!

  2. Si eu m-am jucat bowling de cateva ori, si uneori le nimeream pe toate din prima, alteori nu nimeream nimic. Felicitari ca ai ajuns pana aici, si mult succes mai departe, sa ajungi jucator de talie mondiala si sa ne faci mandri. 😛

  3. Sunt mandru de tine, calutzul meu! :))) LA MAI MAREEE. Ne vedem la World Sports Festival in Vienna in Iunie 2011 sa urcam drapelul acolo sus unde ii este locul!

  4. Wow. Frumos interviu. Felicitari atat tie Petran, cat si tie Cosmin! 😀

  5. Bravo campionule!

Leave a Reply

Your email address will not be published.