FNTi editia a II-a : Zilele 6 & 7
SAMBATA 8 & DUMINICA 9 NOIEMBRIE
Sambata, 8 noiembrie
TEATRU
19:00 : „Statuia Libertatii V2.0” dupa Phantom Pains de Vasily Sigarev | | Godot Cafe-Teatru (Str. Blanari nr.14)
Productie Contemporanis, Iasi
Regie: Alexandru Arion
Cu: Razvan Banuţ, Doru Talos, Ingrid Robu
Durata: 60′
Ideea spectacolului este nebunia privita ca o alternativa a realitaţii. Intr-o lume cenusie, decazuta, normala, nebunia unei femei apare ca o raza de lumina pentru cei care vor sa o vada. Acţiunea se petrece intr-un cimitir de trenuri, capatul universului, care colcaie de hoţi, beţivi şi funcţionari de cea mai joasa speţa.
O femeie care a pierdut tot, folosita in mod repetat de catre functionarii depoului, cauta intr-o rutina obsesiva umanitatea şi fericirea. Apariţia ei aduce, odata cu dansa, sentimente sincere, frumoase, ce nu pot fi trecute cu vederea de Dimitrii, care, copleşit de realitate, nu mai poate suporta situaţia.
TEATRU
19:00 : „Prostii sub clar de luna” de Teodor Mazilu | In Culise la IMAGO (Pta Natiunilor Unite nr.3-5)
Productie In Culise la IMAGO, Bucuresti
Regie: Cristian Bajora
Cu: Alex Vlad, Ioana Chelmus Stefan Nistor, Alina Petrica, Paul Alexandru
Durata: 60′
O comedie despre traiectoria pe care o urmeaza viata de cuplu, o imagine-metafora pentru o societate dezumanizata in care pana si viata de familie se vinde si se cumpara cu o nonsalanta uimitoare.
Cautarea fericirii nu se sfarseste dupa casatorie. O femeie care nu lucreaza nu va fi niciodata prea incantata de faptul ca sotul sau isi iubeste meseria pe care o practica cu placere si uita ca are acasa o printesa de intretinut. Un barbat arivist nu va fi niciodata prea incantat ca sotia sa ii ofera foarte multa iubire.. si cam atat. Si-atunci se produce ruptura in cele doua cupluri din poveste – Gogu o paraseste pe Clementina pentru Ortansa, Ortansa il paraseste pe Emilian pentru Gogu si cei doi se unesc sub semnul banului. Dar nu traiesc fericiti pana la adanci batraneti. Pentru ca uneori fericirea nu inseamna nici bani, nici iubire…
TEATRU
19:00 : „Valsul Hazardului” | Teatrul Coquette (Calea Calarasi nr.94)
Productie Teatrul Coquette, Bucuresti
Regie: Ingrid Bonta
Cu: Ruxandra Balasu, Mihai Capatina
O femeie face un accident cu maşina şi ajunge sa raspunda in faţa unui inger, care-i puncteaza fiecare raspuns. Jocul dintre ei ia insa, o turnura neaşteptata. Spectacolul Valsul Hazardului este o tragicomedie construita pe o structura suprarealista. Totul e un joc condus de un inger total atipic, iar miza se schimba şi creşte din ce in ce mai mult.
TEATRU
19:30 : „Dumnezeul de a doua zi” de Mimi Branescu | Teatrul Mignon (Bdul Hristo Botev nr.1)
Productie Electric Theatre – Timisoara
Regie: Mihaela Lichiardopol
Cu: Bogdan Spiridon, Alina Chelba
Durata: 80′
O poveste emotionanta cu accente comice, dramatism, sensibilitate si dragoste.
„Daca Mimi Branescu m-ar provoca sa dau un al doilea titlu acestei piese as spune fara indoiala “Romeo si Julieta XXI”. Doi tineri care se indragostesc iremediabil, in cateva ore, pe fundalul “balului” oferit de strazile Bucureştiului, care se iubesc tulburator si sunt fericiti intr-o garsoniera de 40 m2 si carora parintii imaturi reusesc sa le faca viata un cosmar. Totul este brodat pe umorul de calitate inconfundabil al lui Mimi Branescu. Si ca sa inchei tot cu o provocare si anume cu cea pe care am simtit ca mi-o lanseaza mie, ca regizor, autorul : aceea de a materializa emotiile ascunse sub ironie ras si chiar situatii grotesti uneori. Dumnezeu de a doua zi este un spectacol emotionant in primul rand.” – Mihaela Lichiardopol (regizor)
TEATRU
21:00 : „La tiganci” dupa Mircea Eliade | Unteatru (Str. Ilfov nr.1)
Productie Unteatru, Bucuresti
Regie: Andrei si Andreea Grosu
Cu: Richard Bovnoczki, Liviu Pintileasa, Mihaela Trofimov, Corina Moise, Florina Gleznea, Cristina Casian, Bogdan Cotleţ
Durata: 90′
La ţiganci- textul care vorbeşte cel mai clar şi in acelaşi timp cel mai ascuns despre vis. Sau nu. Frumuseţea luptei pe care o duci cu un text care are la baza o nuvela fantastica e ca indiferent de cine caştiga , rezultatul este uluitor: un spectacol in care recreem o lume neinţeleasa pe care incercam sa o decriptam prin bucatele de limbaj recognoscibil.
TEATRU
21:00 : „Sex, drugs, gods and rock’n roll” dupa textele lui Eric Bogosian şi José Saramago | Godot SubScena (Str. Blanari nr.14)
Productie Compania Aradi Kamaraszinhaz, Arad
Regie: Tapasztó Ernő
One-man show cu Harsányi Attila
Durata: 60′
Acest melanj din textele lui Eric Bogosian şi Jose Saramago intitulata Sex, drugs, gods & rock’n’roll reincarca Biblia. Actorul Harsányi Attila intr-un scaun de birou echipat cu un microfon se schimba dintr-un Dumnezeu top manager intr-un Noe care sufera de depresie, dintr-un Cain destins intr-un rocker care e mandru de trecutul lui plin de droguri. Indeparteaza şi face sa fie inţeles ceea ce este aproape plictisitor de cunoscut, jucandu-se iscusit şi trufaş cu intrebarea ce ar fi, daca” – Jászay Tamás
TEATRU
21:30 : „Dragoste si capsuni” | Godot Cafe-Teatru (Str. Blanari nr.14)
Productie Godot Cafe-Teatru, Bucuresti
Regie: Marius Galea
Cu: Ana Odagiu, Alex Zob
Durata: 80′
Dragoste si Capsuni exploreaza diferite teme, printre care si inutilitatea legaturilor care se bazeaza pe sex, dorinta si pe versatilitatea comportamentului uman, care ne arata cine suntem de fapt si cum ne modificam in functie de persoana cu care intram in contact sau de momentul in care ne aflam. Textul are o putere erotica mare, fara a fi indecent si are capacitatea de a te pune pe ganduri. Este o comedie interpretata de doi tineri si talentati actori, care au norocul de a da viata mai multor personaje.
Imaginativ! Vizual! Exploziv! Plin de umor! Hot!
WORKSHOP
„Meisner/Industry Workshop” cu Eugene Buica
“Actorii vor invaţa cum sa traiasca cu adevarat in prezent şi sa aduca autenticitate muncii lor, in timp ce devin prezenţi şi pentru partenerii lor de joc. A-ţi asculta partenerul şi a reacţiona sincer in faţa lui in fiecare moment, este ceea ce sta la baza actoriei. Exerciţiul repetiţiei este singura modalitate prin care se creeaza aceasta baza actoriceasca. Iata caţiva dintre practicanţii tehnicii Meisner: Robert Duvall, Philip Seymour Hoffman, William H. Macy, John Malkovich şi Kathy Bates.” – Eugene Buica.
Eveniment este realizat cu sprijinul Ambasadei S.U.A la Bucuresti
WORKSHOP
„Casting Toolkit” cu Florentina Bratfanof
Participanţii vor trece prin situaţii şi exerciţii similare celor unui casting. Lucru pe text, distribuirea unor fragmente de scene, improvizaţie, filmari individuale ale probelor, feedback pe ceea ce s-a lucrat, alaturi de invitaţii surpriza din ultima zi a workshop-ului.
WORKSHOP
„The 24 Hour Play”
In 24 de ore se desfasoara intregul procesul de constructie al spectacolului, de la alegerea echipei, la scrierea piesei, repetiţii si pana la ridicarea cortinei.
Duminica, 9 noiembrie
TEATRU
16:00 : „Malaies in Calcaies” | Godot Cafe-Teatru (Str. Blanari nr.14)
Productie Frilensar – Iasi
Regie colectiva
Cu: Ada Lupu, Loredana Cosovanu, Ioana Corban, Daniel Chirila, Cocos George, Alex Iurascu, Enache Tiberiu
Durata: 60′
Nu-i aşa ca ţi-e dor de copilarie, de joaca şi de poveste? Vino la “Malaieş in Calcaieş” un spectacol de teatru marca Frilensar , un spectacol ce-şi propune sa readuca in prim plan tradiţiile şi obiceiurile ca factor esenţial in recapatarea identitaţii naţionale. Suna mareţ, dar de fapt e o joaca de copii mari pe un scenariu din “Capra cu trei iezi”, o joaca plina de umor şi voie buna.
TEATRU
16:15 : „Dumnezeu iubeste” de Zlata Demina | Teatrul de Arta Bucuresti (Str. Sfantul Stefan nr.21)
Productie Teatrul IV, Bucuresti
Regie: Tomi Cristin
Cu: Amalia Ciolan, Tamara Roman, Teodora Calagiu Garofil, Ana Maria Carablais, Darius Daradici Liviu Cheloiu, Magda Catone
Durata: 1h
Dumnezeu iubeste este un spectacol despre conditia femeii si despre rolul si rostul ei de mama. Patru femei insarcinate sunt internate intr-o rezerva a unui spital aşteptand sa nasca – patru destine care se intersecteaza intr-un punct din timp si din spatiu, urmand ca mai apoi sa-si reia traiectoriile separat, fiecare mai bogata cu o viata. Toate, afara de una.
Şase actori construiesc o poveste in care nu se poate sa nu te regasesti, pentru ca, pana la urma, cu totii suntem fii unor mame si, indiferent ce facem, pe toti ne iubeste Dumnezeu.
CARTE DE TEATRU
18:00 : FNTi „CITESC TEATRU!” | TNB Sala Media (Bdul Nicolae Balcescu nr.2)
Ana-Maria Nistor – lansarea volumului „PIATA TEATRULUI”, Editura Academiei Romane
O carte fascinanta si savuroasa despre teatrul interbelic, aflat la raspantia dintre arta, cancanuri, politica si culise. Peste 500 de pagini de marturii inedite si lucruri nestiute despre marii actori si scriitori, dezvaluiri despre viata artistica si sociala, care seamana izbitor cu unele de astazi.
Cartea nu este doar un tablou vivant al teatrului romanesc dintre cele doua razboaie mondiale, ci mai mult decat atat: o imagine multidimensionala, o veritabila holograma sonora, policroma si dinamica a unui fenomen cultural de substanta, surprins la o ora astrala a istoriei sale.
Vocea autoarei – calda, empatica, irigata subtil de o ironie tandra – se interfereaza armonios si functional cu a marilor scriitori ai epocii (G. Calinescu, Tudor Arghezi, Camil Petrescu, Liviu Rebreanu, Serban Cioculescu, Tudor Vianu, Mihail Sebastian si multi altii) intr-o evocare polifonica, ampla si complexa a vietii din templul autohton al Thaliei si din pitorestile lui imprejurimi complementare.
PIATA TEATRULUI este, de la un capat la altul, o carte fermecatoare despre o lume fermecata, populata de actori, regizori, autori dramatici, scenografi, tehnicieni, cronicari, public – pe scurt, de acei oameni minunati si visurile lor zburatoare care au fost mereu si vor ramane intotdeauna sufletul acestui ireal miracol al spiritului numit TEATRU.
TEATRU
19:00 : „Advertego” | TNB Sala Media (Bdul Nicolae Balcescu nr.2)
Productie Varoterem Projekt, Cluj-Napoca
Regie: Botos Bálint
Cu: Csepei Zsolt, Imecs-Magdó, Molnár Bence, Sebők Maya, Simó Emese, Udvari Tímea, Vetési Nándor, Sipos Krisztina, Imecs Tamás
Durata: 100′
Advertego este cea mai curajoasa abordare teatrala de pana acum a trupei Waitingroom Project, rezultatul unei lungi cautari, cu nenumarate blocaje si renasteri, un experiment (auto)ironic de a ocoli cliseele. Advertego – spectacol care merita privit fara a cauta un fir narativ – este greu de incadrat intr-o anumita categorie teatrala, dar usor de savurat.
TEATRU
19:00 : „Cinci ore cu Mario” de Miguel Delibes | Unteatru (Str. Ilfov nr.1)
Productie Unteatru, Bucuresti
Regie: Mariana Camarasan
One-woman show cu Florina Gleznea
Durata: 85′
Amplasata in mijlocul anilor ‘60, povestea porneste de la moartea recenta a lui Mario si dezvaluie modul in care, intr-un priveghi solitar, Carmen, stabileste cu sotul ei un tragic si comic, acuzator si ingaduitor dialog-monolog, care pune in lumina personalitatile celor doi si conflictele lor de-a lungul intregii casatorii. Opera lui Mario – romancier si jurnalist liberal este vazuta de Carmen ca fiind una obscura si auto-compatimitoare, pietenii lui reprezinta o proasta influenta, iar sexualitatea lui e jalnica. Ea il acuza de o infidelitate imaginara (cu atat mai mult cu cat este ceea ce simte ea), in timp ce isi afirma cu mandrie propria virtute. Piesa are desigur si un subtext politic – razbat aici vocile conservatoare ale Spaniei, pentru care moartea democratiei este probabil, in secret, un triumf. Adevarul se dezvaluie subtil, dar si prin explozii surprinzatoare.
TEATRU
19:00 : „BOX F.M.” de Radu Iacoban | Godot Cafe-Teatru (Str. Blanari nr.14)
Productie Radu Iacoban
Regie: Radu Iacoban
One-man show cu Catalin Babliuc. Voci: Ana Ularu, Conrad Mericoffer, Andrei Runcanu, Sorin Dobrin
Durata: 70′
“Nu va zic sa va treziţi ca vi s-a mai spus şi tot degeaba.
Suntem mahmuri din nascare. “
David (Catalin Babliuc) e un DJ de radio neconvenţional. Un prieten al umorului, un inamic al prostiei şi un degustator rafinat de muzica buna.
TEATRU
19:00 : „Cockosi” de Mike Bartlett | Teatrul Act (Calea Victoriei nr.126)
Productie Teatrul Act, Bucuresti
Regie: Horia Suru
Cu: Rareş Florin Stoica, Fulvia Folosea, Vlad Nemeş, Ionel Mihailescu
Durata: 90′
“Un spectacol despre comunitatea gay? Dimpotriva, despre relatiile umane. Se iubesc de sapte ani. Locuiesc impreuna. Cand, la un moment dat, intre cei doi barbati intervine o femeie. Ea lupta sa-l castige pe John. El lupta sa-l pastreze pe John. Tensiunea situatiei declanseaza in baiatul ravnit de amandoi o criza de identitate in toata regula. Cine va castiga? In momentul in care o hotarare incepe sa prinda contur si noi respiram usurati ca John tocmai a ales, intervine elementul surpriza.” Cristina Rusiecki
EVENIMENT
21:30 : Gala de inchidere – FNTi editia a II-a | Teatrul de pe Lipscani (Str. Lipscani nr.53)