Dinu Tanase, Mircea Albulescu si Radu F. Alexandru, la cineclubul Luni de film

NCRR - Cineclubul - Luni de film

Luni, 7 februarie, de la ora 19:30, cineclubul Luni de film de la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) prezintă filmul La capătul liniei (1983) de Dinu Tănase. După ce a participat la cineclub, în urmă cu trei luni, la proiecţia filmului lui Andrei Blaier Ilustrate cu flori de câmp, la care fusese director de imagine, Dinu Tănase revine la Luni de film, de data aceasta în calitate de regizor. Mai mult, el va fi însoţit la NCRR de către interpretul rolului principal din La capătul liniei, marele actor de teatru şi film Mircea Albulescu, şi de scenaristul Radu F. Alexandru, care şi-a făcut intrarea în cinema cu acest film. Cei trei invitaţi speciali vor intra în dialog cu publicul cineclubului.

La capatul liniei (1983) de Dinu Tanase

Maistrul turnător Crişan (Mircea Albulescu), implicat într-un grav accident de muncă, şi prietenul său Cicea (Dan Condurache) încearcă să se reintegreze în societate. „La capătul liniei” ferate, într-un oraş provincial cu un combinat siderurgic, Crişan va găsi şi dragostea lui Any (Ioana Crăciunescu), o ospătăriţă părăsită de soţ.

În 1990, la a zecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Amiens (Franţa), La capătul liniei a obţinut Marele Premiu „Licorne d’Or” pentru cel mai bun lungmetraj de ficţiune şi Premiul de interpretare feminină (Ioana Crăciunescu).

În Istoria filmului românesc, criticul Călin Căliman remarcă: „«Neorealist» în intenţie, gândit în alb-negru, La capătul liniei este expresia unei idei artistice pe care regizorul, teoretizând-o, a pus-o în practică, de la filmul anterior, cu obstinaţie: «Într-un film de actualitate, dacă vrem ca în dreptunghiul ecranului să se vadă şi să rămână şi altceva decât povestea şi personajele, mi se pare esenţial a nu ne feri să vedem lumea exact.» Altfel spus, dincolo de «poveste», dincolo de «ficţiune», cineastul urmăreşte «zgomotele vieţii». Filmul La capătul liniei devine, astfel, un «seismograf» sensibil al realităţii: peste ani, dacă vrem să vedem cum arătau străzile, oamenii, aşezările de la începutul deceniului al nouălea din veacul XX, la acest film vom «merge»…”

Preţul unui bilet întreg la cineclub este de 7 lei, iar al unui bilet redus, pentru studenţii până în 25 de ani, de 3,5 lei.

Cineclubul Luni de film este organizat, începând din noiembrie 2010, de către Asociaţia Culturală Macondo, cu sprijinul Arhivei Naţionale de Filme, al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Muzeului Ţăranului Român.

Parteneri: AEGEE Bucureşti, ASC-UB, ASEB, ASER, ASID, ASJC, ASLS, ASPSE, ASUB, Clubul de Turism şi Ecologie Ecotur, EuroDesk, ISIC, LSUNATC, USR.

Parteneri media: Observator cultural, Teen Press, Cinemagia.ro, EvenimenteStudentesti.ro, LiterNet.ro, LumeBuna.ro, Metropotam.ro, Modernism.ro, OnlineStudent.ro, Studentie.ro.
Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.ncrr.ro sau, pe Facebook, pagina Noul Cinematograf al Regizorului Român şi pagina cineclubului Luni de film.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *