Cinema-edu si Control N te invata regie de film!

Vizual Director's Cut

Anul trecut, Asociaţia Culturală Macondo lansa Cinema-edu, proiectul de educaţie cinematografică pentru elevii de toate vârstele. Pentu că s-a dovedit un adevărat succes, cu peste 3.000 de elevi-spectatori, Cinema-edu a revenit anul acesta cu o nouă ediţie, extinsă la nivel naţional. Ediţia 2012 a început în forţă în februarie, cu Waste Land, documentarul lui Lucy Walker premiat cu Oscar în 2011, şi continuă în aprilie cu filmul german Die Fremde/Străina, în regia lui Feo Aladag. Până la sfârşitul anului, vor fi în program încă patru filme.

Pe lângă proiecţiile din licee şi spaţii alternative, Cinema-edu te invită să fii mai mult decât spectator şi să-ţi descoperi talentul de regizor: împreună cu Asociaţia Culturală Control N, oferim celui mai creativ licean un loc la cursul de regie de film Director’s Cut! Tot ce trebuie să faci e să ne povesteşti cum ar fi un film făcut de tine: ce gen ar fi? Cine e personajul principal? Ce se întâmplă cu el sau ea? Fii cât mai inventiv şi surprinde-ne cu toate ideile tale pe pagina de Facebook cinema.edu sau pe adresa diana@asociatiamacondo.ro. Deadline: 22 aprilie!

Director’s Cut se adresează tuturor celor pasionaţi de film, fără o pregătire prealabilă în domeniu, care vor să înţeleagă cum se vede un film şi din spatele camerei de filmare. De-a lungul cursului, în 8 şedinţe interactive cu discuţii, teme pentru acasă şi experimente de percepţie, participanţii se vor putea apropia de lumea filmului din interior. Cursul este susţinut de regizoarea Iulia Rugină, în perioada 23 aprilie – 17 mai 2012.

Iulia Rugină a studiat regia de film şi televiziune la UNATC şi a aprofundat arta regiei în cadrul unui master al aceleiaşi facultăţi. Până acum a semnat regia a 10 scurtmetraje şi un mediumetraj, proiectate în total în cadrul a peste 50 de evenimente legate de film din 13 ţări. Cel mai recent film al său, mediumetrajul Captivi de Crăciun, a fost răsplătit cu numeroase premii la festivaluri internaţionale şi 2 nominalizări la Premiile Gopo în 2010. Iulia s-a implicat şi în latura educaţională a cinematografiei, participând ca trainer la diverse proiecte dedicate copiilor, amatorilor sau începătorilor (Education a l’Image, S.P.E.R, Kinodiseea) Între 2009 si 2011 a fost preparator universitar la catedra de scenaristică a UNATC, şi în perioada 2007 – 2011 a coordonat workshop-ul de film pentru adolescenţi Let’s Go Digital!, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF). În prezent, lungmetrajul său de debut, Breaking News, se află în pre-producţie.

În 2009 a fondat alături de Ana Agopian şi Oana Răsuceanu Asociaţia Culturală Control N, cu scopul principal de a trezi interesul tinerilor pentru manifestările cinematografice din România şi de a oferi o bază de educaţie în domeniu.

Mai multe detalii despre Director’s Cut şi Control N, pe site-ul www.controln.ro sau la info@controln.ro. Cei interesaţi se pot înscrie pe aceeaşi adresă de mail, în limita locurilor disponibile.

Proiectul Cinema-edu este conceput şi implementat de Asociaţia Culturală Macondo, care are ca scop dezvoltarea proiectelor culturale şi nu numai. O activitate constantă a asociaţiei o reprezintă distribuţia şi exploatarea filmelor de artă prin Noul Cinematograf al Regizorului Român, dar şi organizarea de festivaluri şi cinecluburi.

Leave a Comment