Regizorul Mircea Daneliuc la cineclubul Luni de Film

Vanatoarea de vulpi

Luni, 21 februarie, de la ora 19:30, cineclubul Luni de film de la Noul Cinematograf al Regizorului Român (NCRR) prezintă filmul Vânătoarea de vulpi (1980), de Mircea Daneliuc. Invitaţi speciali ai cineclubului vor fi criticul de film Florin Barbu alături de regizorul Mircea Daneliuc.
Vânătoarea de vulpi este este una dintre producţiile inovatoare în limbajul filmic, în special în ceea ce priveşte modalitatea de povestire cinematografică, scenariul filmului fiind semnat de Dinu Săraru şi Mircea Daneliuc, după romanul Nişte ţărani de Dinu Săraru.

Anul 1980 a fost unul norocos pentru regizor. Acesta primeşte aprobarea pentru încă două proiecte mai vechi: Proba de microfon şi Croaziera, filme de referinţă din cinematografia românească.

Vânătoarea de vulpi este drama unei clase sociale distrusă.
Năiţă Lucean (Mitică Popescu) şi prietenul său Patru cel Scurt (Mircea Diaconu) trăiesc de pe un Azi nesigur pe un Mâine neguros şi înspăimântător, într-un sat neînsemnat dar- poate din acest motiv – reprezentativ pentru spaţiul românesc de la începutul anilor ’50. Principala lor preocupare este să supravieţuiască tăvălugului Istoriei. Supravieţuirea înseamnă păstrarea obiceiurilor: tradiţia cultivării pământului, ritualul vânătorii, obiceiul construirii unei case, a întemeierii unui cămin. Răsturnarea acestor valori intervine odată cu instaurarea comunismului.
Din distribuţie mai fac parte: Valeria Seciu, Zaharia Volbea, Aristide Teică, Gheorghe Cozorici.

Vanatoarea de vulpi 2

Preţul unui bilet întreg la cineclub este de 7 lei, iar al unui bilet redus, pentru studenţii până în 25 de ani, de 3,5 lei.

Cineclubul Luni de film este organizat, începând din noiembrie 2010, de către Asociaţia Culturală Macondo, cu sprijinul Arhivei Naţionale de Filme, al Centrului Naţional al Cinematografiei şi al Muzeului Ţăranului Român.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *