“Flori de mina” – expozitie temporara

Flori de mina - expozitie temporara


Institutul Geologic al Romaniei va invita la expozitia temporara „Flori de mină” ce va fi organizata la Muzeul National de Geologie, in perioada 2 octombrie – 6 noiembrie 2010.
Expozitia este realizata in colaborare cu Muzeul de Mineralogie Baia Mare, care a adus la Bucuresti 80 dintre cele mai reprezentative esantioane din multitudinea de „flori de mina” descoperite in regiunea Baia Mare.

Piesele selectate se adreseaza atat publicului larg, prin estetica deosebita (cuart, galena, marcasita, sfalerit, gips, calcit alb, galben sau roz, rodocrozit, baritina albastra sau rosie, spectaculoase stibine etc), cat si specialistilor (piese de valoare mondiala cum ar fi scheelit-ul, whewhellit-ul sau sfera de de calcit negru).

Ca o definitie, Floarea de mina este un esantion mineral recoltat din subteran, monomineral sau format din mai multe minerale, care poseda calitati estetice deosebite, datorita concresterii cristalelor mineralului sau mineralelor, a culorilor, a formelor, a dimensiunilor de exceptie a unor cristale componente, calitati care, in totalitate, fac ca esantionul sa fie bine individualizat fata de altele.
Muzeul de Mineralogie Baia Mare a organizat, inca din anul 1984, numeroase expozitii temporare in tara (Timisoara, Brasov, Pitesti, Sibiu, Galati) si in strainatate (Austria, Franta, Ungaria, Germania sau Monaco), expozitia de la Bucuresti alaturandu-se cu succes acestei serii.

Va invitam asadar la spectacolul lumii minerale, pentru a descoperi bogatiile pe care oamenii le-au scos la lumina din minele din zona Baia Mare.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *