Finala concursului Odyssey of the Mind Romania

odyssey of the mind

Din 2007 am găsit o alternativă la metodele convenţionale şi rigide de predare în şcoli – un concurs internaţional de creativitate şi originalitate. Ai mai auzit de Odyssey of the Mind? Nu-i nimic, e un concurs relativ nou în România, organizat de Colegiul Naţional “Mihai Viteazul” în parteneriat cu fundaţia Physis-3, 2011 fiind primul an în care echipele participante provin din mai multe licee din Bucureşti.

Mai întâi să povestim un pic despre concurs. Odyssey of the Mind constă în rezolvarea unor probleme destinate unor echipe de câte 5 – 7 persoane. Echipele aleg una din cele cinci probleme propuse, primesc specificaţiile acesteia şi, încadrându-se într-o sumă de bani, o rezolvă în decursul câtorva luni. Soluţia este prezentată la nivel naţional şi european.

Problemele variază de la an la an, punând la încercare ingeniozitatea participanţilor. De la probleme tehnice – construirea unei maşinării ce are ca unică sursă de energie capcanele de soareci sau asamblarea unui mecanism ce se bazează pe efectul domino – la artistice – crearea unei piese de teatru care sa încorporeze un obiect ce îşi schimbă înfăţişarea de patru ori, revenind apoi la starea iniţială, sau inventarea unor monumente turistice şi încadrarea lor într-o piesă – concursul promite câte ceva din toate.

Miza este asigurarea unui loc în finala europeană, Eurofest 2011 fiind găzduit în acest an de către Polonia. Pentru o săptămână, Gdansk va fi locul de întâlnire pentru echipe din întreaga Europă pentru continuarea concursului la un alt nivel. Pe lângă noi probleme de rezolvat, finala promite un număr de activităţi amuzante precum marşul naţiunilor, târgul de bunuri, un ‚amazing-race’ împrovizat în oraş şi, bineînţeles, petreceri interculturale în fiecare seară.

Dacă am reusit să îţi captăm interesul, eşti invitat să vii la finală! La Colegiul Naţional „Mihai Viteazul”, Sâmbătă, 19.02.2011, orele 10:30, în decursul câtorva ore, cele 10 echipe îşi vor prezenta problemele în faţa unui juriu. Te aşteptăm să îţi susţii favoriţii sau pur şi simplu să te bucuri de inventivitatea de care dau dovadă grupuri entuziaste de elevi!
Ne vedem sâmbătă!

Programul concursului

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *