2 noiembrie 2011, București – În cadrul unei festivități organizate la Palatul Parlamentului, Gala Premiilor în Educație – ediția 2011 și-a anunțat miercuri seara câștigătorii celor 11 secțiuni de concurs.
Gala Premiilor în Educație este un proiect anual inițiat de către Fundația Dinu Patriciu cu scopul de a identifica și recompensa exemplele de bună practică din domeniul educației – oameni, instituții și organizații care – prin dedicație, originalitate și pasiune – contribuie la dezvoltarea școlii românești. Anul acesta, Gala Premiilor în Educație a acordat premii în valoare totală de 250.000 euro. Fiecare dintre câștigătorii galei a plecat acasă cu o diplomă, dar și cu un premiu a cărui valoare a variat, în funcție de categorie, între 2.000 și 30.000 euro.
Alături de câțiva dintre membrii juriului, printre personalitățile care au înmânat premiile s-au numărat fostul președinte al României, Emil Constantinescu, realizatoarea TV Melania Medeleanu, Radu Gologan – președintele Societății de Științe Matematice, Alexandru Mironov – editor senior al revistei Știință&Tehnică și Adela Jansen – director executiv resurse umane în cadrul BRD Société Générale.
Astfel, Elevul anului 2010-2011 este Bogdan Baciu, care studiază la Colegiul Național “Nicu Gane” din Fălticeni, județul Suceava. Tot din Suceava vine și Profesorul preuniversitar al anului – Daniela Ceredeev, profesoară la Școala cu clasele I-VIII din Vatra Dornei. La secțiunea Educatorul/Învățătorul anului premiul I a fost acordat Mirelei Spiță de la Școala cu clasele I-VIII „Alexandru Ioan Cuza” din Bacău. Juriul Galei Premiilor în Educație 2011 a acordat titlul de Școala anului Colegiului Național „Emil Racoviță” din Iași.
Adriana Corina Stanciu, studentă la Facultatea de Medicină din București, este câștigătoarea trofeului Studentul anului. La secțiunea Profesorul universitar al anului, câștigătoarea premiului I este Denis Ibadula, de la Universitatea Ovidius din Constanța. Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai Cluj a fost desemnată Facultatea anului.
Cercetătorul anului vine de la Iași. Trofeul a fost înmânat lui Tudor Luchian de la Universitatea “Alexandru Ioan Cuza”. Trofeul Bibliotecarul anului i-a revenit Mariei Grancea – aceasta activează în cadrul Bibliotecii Orășenești Avrig, din județul Sibiu.
ARDOR – Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică din București este ocupanta locului I la secțiunea ONG-ul anului. Cel mai bun proiect educațional al anului a fost desemnat Educatiff, proiect derulat în județul Cluj de către Asociația pentru promovarea filmului românesc.
Pe lângă premiile în bani, ediția de anul acesta a Galei Premiilor în Educație a acordat 6 distincții de merit și recunoaștere pentru contribuția la dezvoltarea sistemului educațional românesc. Trofeele au plecat către profesorul Adrian Curaj – director general al Unității Executive pentru Finanțarea Învățământului Superior, Cercetării, Inovării și Dezvoltării, Leslie Hawke și Maria Gheorghiu de la Asociația Ovidiu Rom, Traian Brumă – co-fondator al Centrului de Resurse pentru Organizațiile Studențești, prestigioasa revistă Gazeta Matematică, compania Petrom – inițiatoarea proiectului Școala lui Andrei și Institutul Național de Fizică și Inginerie Nucleară Horia Hulubei.
Despre Fundația Dinu Patriciu
Fundația Dinu Patriciu este o organizație neguvernamentală, care sprijină și promovează educația, în toate formele sale, ajutând la formarea unor indivizi cu un pronunțat spirit de inițiativă, cu o conștiință civică deosebită și un real simț al responsabilității. Fundația își propune astfel să contribuie la transformarea societății românești într-o societate de cetățeni creativi si responsabili, care au capacitatea de a face propriile alegeri. Cu un buget anual de peste 7 milioane USD, fundația dezvoltă programe ample precum: „Inventează-ți Viitorul!”, „Orizonturi Deschise”, „Sponsorizează un Copil”, „Educația Merită”, „Gala Premiilor în Educație” și își propune să contribuie la revitalizarea valorilor sistemului educațional românesc. Pentru mai multe detalii privind programele dezvoltate de Fundația Dinu Patriciu accesați: www.fundatiadinupatriciu.ro.