Cinema.edu: Waste Land si 1800 de liceeni la NCRR – 9-14 mai

Waste Land 2011

Arta de a face bine. Tinerii din București dezbat liber despre implicare și responsabilizare în cadrul proiectului Cinema.edu

Peste 1800 de liceeni și studenți din București sunt așteptați în săptămâna 9-14 mai la Noul Cinematograf al Regizorului Român, la o proiecţie specială din cadrul programului de educaţie cinematografică pentru tineri – Cinema.edu dedicată elevilor de liceu şi studenţilor. Tinerii vor viziona filmul documentar Waste Land, în regia lui Lucy Walker (2010) şi vor purta un dialog cu invitaţii pe marginea unui program de discuţii propus de Fundaţia Soros România.

La proiecții sunt invitate personalități marcante ale vieții sociale românești. Dan C.Mihăilescu, Cătălin Ștefănescu, Cristian Tudor Popescu, Tudor Chirilă vor purta discuții cu tinerii despre responsabilitate socială, despre respectul de sine și al celor din jur, despre mediul înconjurător și atitudinea ecologică, despre rolul tinerei generații în schimbarea lucrurilor în bine.

Filmul Waste Land, în regia lui Lucy Walker (2010) a făcut înconjurul lumii, câștigând până acum peste 30 de premii importante, printre care Premiul pentru Cel Mai Bun Documentar la Festivalul Internațional de Film de la Sundance (evenimentul actorului Robert Redford, cel mai mare din lume pe film independent), nominalizat pentru aceeași categorie la Oscar, Premiul Publicului la Berlin la secțiunea Panorama şi multe alte festivaluri din America şi din lume (Sarajevo, Seattle, Dallas, Provincetown, Mauit, Paulinia, Durban, Tobago, Vancouver, Såo Paolo, Stockholm, Princeton, etc.).

Magna Waste Land 2010

În jurul celei mai mari gropi de gunoi din lume, Jardim Gramacho, situată la periferia orașului Rio de Janeiro, un artist fotograf originar din Brazilia, Vik Muniz, și o echipă de filmare pornesc aventura unui proiect menit să schimbe viața unui mic grup de „catadores” – culegători de materiale reciclabile – , folosind chiar materialele din care aceștia își câștigă existența. Șase dintre aceștia vor deveni subiecte fotografice ale artistului Vik Muniz. Ineditul acestor fotografii este că ele vor fi „pictate”cu materiale reciclabile, iar unele dintre acestea reproduc tablouri clasice, gen „Moartea lui Marat” pictat de Jacques-Louis David.

În cei trei ani, cât au durat filmările, oamenii implicați în realizarea acestuia ajung să cunoască viața celor 15.000 de oameni care își caștigă existența de pe urma celei mai mari gropi de gunoi și, în același timp, să producă arta în cele mai neașteptate locuri.

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *