Teen Press in blugi, cu castile in urechi, pe bicicleta

de Gabriel A. Ban – redactor-sef
foto: Oana Popa + Arhiva R.C.T.P.

Şi uite că după ani şi ani de muncă, Teen Press a crescut treptat, devenind matură, profesionistă, independentă, mai încrezătoare în forţele proprii. Ce poate fi mai fumos decît să vezi cum o revistă, o redacţie creşte, evoluează sub ochii tăi? Cred că după atîtea nopţi nedormite, weekend-uri petrecute în redacţie, cafele peste cafele, zile de vară în care lucram de zor la închiderea unei ediţii şi transpiram ca porcii – căci aerul condiţionat dădea rateuri -, zile de iarnă în care, făcînd corectura unei serii de articole, stăteam cu geamurile din Redacţie larg deschise – sperînd că astfel fumul de ţigară o să îşi găsească drumul înspre afară -, ce mai!, după toate aste peripeţii, merităm şi noi o haină nouă, un titlu nou care să păstreze şi să ducă mai departe acest vechi nume şi renume: Teen Press.


Asta e doar o poza, Teen Press chiar nu e cu nasul pe sus.
Asta e doar o poza, Teen Press chiar nu e cu nasul pe sus.

Şi pentru că tot am adus în discuţie ideea de renume, aş vrea ca orice licean, orice generaţie de liceeni, să nu creadă că Teen Press ar fi cumva vreo îngîmfată, cu nasul pe sus. Este nedrept ca voi, liceenii de azi, să aveţi impresia că noi, ăştia de la Teen Press, sîntem nişte mici dumnezei, infatuaţi, omniscienţi, atoateştiutori. Nu vreau să se formeze în jurul funcţiei de redactor Teen Press o aură de „Curtea Franţei“. Este firesc ca un redactor sau fotoreporter Teen Press să fie mîndru că duce mai departe acest renume al Redacţiei şi este perfect just ca acesta să fie apreciat pentru munca sa. Că doar nu este un pierde-viaţă, cum îmi place mie să-i calific pe cei care freacă zilnic piciorul muştei.


Teen Press in blugi

Un tinpresist face ceva, se exprimă liber, ştie că are acest drept şi îşi asumă rolul său în această societate; tinde să devină un om căruia îi place frumosul, cultura, prietenia, respectul şi responsabilitatea. Un tinpresist este conştient însă şi de faptul că este doar un om şi că poate face greşeli cu caru’, la o adică. Nu sîntem şmecherii care şi-au tras revistă şi care acuma se uită de sus la liceanul ce nu e cu ei pe baricade. Măi, copii, şi noi tot oameni sîntem, tot două picioare avem, sîngerăm dacă cineva ne împunge, ne bucurăm de un răsărit de soare – precum o faceţi şi voi.

Diferenţa dintre noi şi voi este aceea că noi am ales să facem ceva cu viaţa noastră prin acest mod: scrisul, fotografia, administrarea Redacţiei. Voi, fiind cititorii noştri, cu siguranţă că aveţi o minte deschisă, că faceţi şi voi ceva pentru binele societăţii şi, implicit, al vostru. Fie că sînteţi voluntari în proiecte ecologice sau artistice, fie că faceţi vreun sport la un oarecare nivel de performanţă, că pictaţi, cîntaţi, jucaţi teatru, plantaţi copaci sau iubiţi muntele şi marea, şi voi faceţi ceva extrem de important pentru toţi ceilalţi din jurul vostru. Numai că aveţi alte unelte cu care să faceţi asta. Noi, cei din Teen Press, apreciem dialogul deschis cu voi, publicul nostru. Noi existăm numai pentru voi. Ne place să ştim că sîntem o mare familie, că împreună – noi scriind, voi citindu-ne – facem ceva bun, de calitate, că nu stăm degeaba!

De aceea, în această nouă eră din viaţa Redacţiei, în lumina acestei noi maturizări, ne dorim cel mai mult să ne cunoaşteţi, să ne ştiţi îndeaproape, să vedeţi că în spatele Administraţiei şi organizării noastre aparent rigide, dar necesare, sîntem şi noi liceeni, studenţi, tineri şi nebuni, trişti şi veseli – aşa cum eşti şi tu! Sîntem Teen Press şi, da, sîntem mîndri de asta. Vrem ca tu să ne critici acolo unde ştii că ai dreptate, acolo unde greşim. Vrem ca tu să ne apreciezi, dacă eşti de acord cu ceea ce simţim şi gîndim.

Teen Press Blog

Blog-ul nostru va fi o fereastră către interiorul Redacţiei, către viaţa de zi cu zi din spatele paginilor de revistă şi de web pe care tu, cititorul, le frecventezi. Ne vom vedea aici zilnic, cu bune şi rele. Ne vei cunoaşte aşa cum sîntem şi te vom cunoaşte şi noi mai bine; vom deveni, cu siguranţă, buni prieteni.

Căci pînă la urmă noi lucrăm pentru tine, pentru toţi liceenii, pentru toţi tinerii care îşi trăiesc viaţa de liceu, care gîndesc şi se exprimă liberi de orice prejudecată. Teen Press a fost cîndva cenzurată, iar azi este independentă, liberă, este vocea ta şi a colegului tău de bancă. Este graffiti-ul cu „Salvaţi natura!“ de pe gardul şcolii tale, este bicicleta pe care o alegi ca mijloc de transport în locul automobilului, este cămaşa în carouri şi jeanşii în care te simţi atît, o!, atît de bine, este cartea aia nemaipomenită pe care o citeşti în parc, este muzica ce îţi răsună zi de zi în căşti şi de care nu te mai saturi, este skate-ul cu care te dai pe trepele liceului, este – de ce nu – proful ăla absolut genial ale cărui sfaturi şi cursuri îţi rămîn toată viaţa în amintire, este prietenul şi colegul tău din liceul vecin – eşti chiar tu! Teen Press este tot ce sinţi şi faci tu, pentru că Tu faci Teen Press!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *