Odată cu măreaţa idee a americanilor, aceea de a pune în aplicare SOPA (Stop Online Piracy Act), s-au gândit şi ai noştri europeni să înfiinţeze ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement). SOPA a picat, datorită populaţiei enorme de oameni care a ieşit în stradă şi s-a opus şi datorită organizaţiei internaţionale de hackeri, numiţi Anonymous, care, în semn de protest pentru aducerea în instanţă şi condamnarea la închisoare a managerului de la MegaUpload, au „spart“ site-ul oficial al C.I.A. şi F.B.I. Acum mai rămâne să vedem dacă putem opri şi această lege nouă, cu sau fără aceşti Anonymous, căci altfel situaţia nu e atât de roz pe cât se pare. Se credea iniţial că acest ACTA va duce la încetarea contrafacerii de medicamente generice, medicamente ce ar fi putut salva sute de vieţi şi controlarea seminţelor de plante care ar putea hrăni atâţia muritori de foame, în numele patentelor. Ei bine, lucru fals. Pe lângă acest lucru, se doreşte controlarea în procent de 100% a internetului. Dacă această lege intră în vigoare, providerii de internet, adică RDS, ClickNet sau oricare altă companie care vă furnizează internet, va şti 24/7 ce site-uri vizitaţi, ce muzică downloadaţi şi ce filme porno uploadaţi. Pe lângă asta, dacă tu, fiind beat mort, te apuci să cânţi melodia „Baby“ a lui Justin Bieber, iar prietenii tăi te filmează şi pun video-ul pe YouTube, Facebook sau 9gag rişti închiderea internetului, o amendă usturătoare şi, dacă eşti suficient de afon, cinci ani de închisoare pentru că ai încălcat drepturile de autor.
Cu legea aceasta, la graniţă, toate membrele care aderă această malformaţie din domeniul IT, au dreptul să-ţi verifice, confişte sau distrugă pe loc laptopul, Mp3-ul, telefonul mobil şi oricare alt device în care ai putea să îţi ţii muzică sau poze, aşa-zise contrafăcute. Probabil vă întrebaţi dacă nu avem deja legi care se referă la drepturile de autor şi, ei bine, da, chiar avem. Dar se pare că acelea nu erau suficient de folositoare pentru marile puteri. Prin această lege se doreşte îngrădirea libertăţii de pe internet. Adio Facebook, adio YouTube, adio orice reţea de socializare. De altfel, nu vor mai putea avea loc organizări de proteste şi meeting-uri online şi se va ajunge, probabil, la un comunism total.
Ce este cel mai supărător este simplul fapt că această lege a fost semnată de către România într-un cadru restrâns, fără presă şi reprezentanţi ai poporului. Nu s-a ştiut nimic în afara Parlamentului. De ce? Din simplul motiv că este ceva folositor pentru ei şi grav pentru noi. Această lege a fost adusă pentru prima oară în vorbă în 2007 şi până în 2010 s-au tot făcut dezbateri cu uşile închise asupra ei. Cu toate că sunt aproximativ 31 de ţări care au votat această lege, ea nu a trecut încă. Parlamentul European rămâne să voteze în vara acestui an, mai exact în iunie, dacă această lege intră în vigoare sau pică definitiv.
Un sfat pe care eu personal doresc să-l transmit tuturor este să faceţi cât mai cunoscută această ACTA, căci mulţi dintre noi nu ştim cu ce se mănâncă. Folosiţi internetul, care este încă sigur, pentru a vă documenta şi folosiţi orice mijloc de tipul reţea de socializare, blog personal, YouTube sau cafea cu prietenii pentru a împrăştia această veste. Este important să facem ceva, căci ACTA ne priveşte pe toţi şi e despre noi, nu despre ei.