De ce mi-e frica de apa? Sau cum m-am decis sa raman cu picioarele pe pamant

De ce mi-e frica de apa? Sau cum m-am decis sa raman cu picioarele pe pamant


De ce mi-e frica de apa? Sau cum m-am decis sa raman cu picioarele pe pamant

de Maria Bucur – redactor
foto: Andreea Stoian – fotoreporter

Deşi, de pe vremea când era embrion, omul ar trebui să ştie asta, doar 20% din populaţia planetei ştie să înoate. Ăsta este un studiu care mă linişteşte.
DEX-ul defineşte această frică ca fiind teamă patologică de contactul corporal cu apa. Eu nu sunt aşa de radicală, ca majoritatea care se află în situaţia mea, de altfel. Îmi place să intru în piscină sau în mare, să mă bălăcesc, dar doar în „condiţii de maximă siguranţă“. Aşa că prietenii mei ştiu că nu au voie să înoate prea aproape de mine, să nu mă gâdile, şi mai ales să nu-ncerce să „mă dea la fund“.

Această teamă se dezvoltă, de obicei, în urma unor experienţe neplăcute cu apa. Aceste experienţe pot fi veridice, să i se fi întâmplat persoanei respective, sau să fi avut un coşmar legat de apă (asta se întâmplă mai des la copii). De asemenea, frica de apă se poate transmite ereditar. Aşadar, dacă unul dintre părinţi suferă de această teamă, este foarte probabil ca şi copilul să aibă frică de apă.
Unora le e frică de gândaci, altora de înălţimi. Mie mi-e frică de apă. Să nu mă-nţelegeţi greşit, îmi place să mă spăl. Îmi place să merg la mare, dar să privesc de pe mal şi-atât. Mi-e frică să mă avânt într-o apă a cărei adâncime îmi trece de piept. Mi-e teamă să nu mă-nec, să nu mă apuce ceva dubios de picior, etc. Din teama asta a derivat şi dezgustul pe care-l resimt de fiecare dată când simt miros de peşte sau orice altceva ce provine din mare, lac sau râu.

Şi nu, nu sunt prea dispusă să învăţ să înot. Nu mi se pare „foarte uşor“, „înnăscut“ sau „amuzant“. E ca şi cum cineva ţi-ar spune că dobermanul său, care mai are puţin şi-i smulge braţul din umăr, nu-ţi face absolut nimic şi doar se joacă.
Am fost, din curiozitate, la bazin. Tot ce-am văzut şi auzit au fost copii împinşi de instructori în apă şi multe pleosc-uri. Nu foarte încurajator.

Aşa că vă salut de pe mal, peştişorilor!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *