Nu tot ce zboara se mananca

nu tot ce zboara se mananca

nu tot ce zboara se mananca

de Livia Popa – redactor
foto: Roxana Leocovici – fotoreporter

America, ţara tuturor posibilităţilor, Paris este oraşul iubirii, nemţii au cele mai bune produse şi tot aşa. Toate ţările sunt recunoscute pentru anumite „servicii“ pe care le oferă străinilor. Şi ştiu foarte bine să profite de această imagine, iar românii sunt candidaţii perfecţi pentru a muşca momeala. Aşa încât ajung să vadă peste graniţă o binecuvântare. „Oriunde e mai bine decât în România“, este atitudinea adoptată cel mai frecvent de români. Ne autocriticăm, atât de aspru, nu că n-am merita, însă poziţia anti-România devine deja o modă.

Însă, ce uităm noi este că străinii continuă să vină la noi, fie ca turişti, fie ca studenţi.
De curând am văzut o ştire despre o familie din Olanda care s-a mutat în România, undeva la ţară, unde şi-a făcut o fermă. Acesta era visul lor, iar ţara lor nu putea să li-l realizeze. Au recunoscut că dacă ar fi făcut în Olanda această investiţie, i-ar fi dus la un preţ aproape dublu. De asemenea, vă recomand sa mergeţi pe plaja din Vama Veche şi veţi găsi mai mulţi străini pe metrul pătrat decât români. Foarte mulţi erau deja la a treia sau a patra vizită şi se întorc mereu atunci când simt nevoia de libertatea pe care ţara lor nu le-o poate oferi. Mai mult decât atât, chiar şi ei sunt nemulţumiţi de compatrioţii lor sau de anumite aspecte ale ţării natale. Ceea ce face diferenţa dintre noi şi ei este că ei nu au acea ură pornită împotriva statului lor, aşa cum este la noi, unde auzi mereu: „Asta e, suntem în România!“.

Spiritul lor diplomatic şi respectul îi împiedică să distrugă imaginea ţării proprii.
Orice pădure are uscăciunile ei. Vezi Italia, care acum este cu un picior în faliment, Marea Britanie şi ale ei manifestări de stradă, Grecia, unde s-au aplicat ca şi la noi măsuri de austeritate, Olanda, vestită pentru prostituţie şi droguri… iar lista poate continua.

De aceea trebuie să încetăm să vedem în celelalte ţări un fel de rai şi să ne avântăm spre ele ca şi când ar fi de miere, pentru că, de multe ori, nu tot ce zboară se mănâncă. Ce putem face este să învăţăm de la ei să ne protejăm imaginea şi să profităm de ceea ce avem noi mai bun.

Recommended Articles

2 Comments

  1. Nu este o moda sa vezi adevarata Romanie. Este ceea ce se intampla. Romania adevarata nu este cea prezentata in articol. Este undeva sub nivelul cel mai de jos al educatiei, al bunului simt…
    Intr-adevar exista si persoane ce trebuie respectate, dar sunt prea putine in comparatie cu ceilalti.

  2. Noi vedem doar in bucataria noastra, iar ce are vecinu’ in bucataria lui e mereu mult mai bun, mai frumos. Dar poate ca si vecinul ala are multa mizerie sub covor, mizerie pe care noi nu o vedem. De ce? Pentru simplul falpt ca ei stiu sa ascunda asta foarte bine, isi scot in evidenta doar atuurile. In timo ce noi ne demontam singuri in fata celorlalti “Suntem varza, nu suntem in stare de nimic”. Asa gandim, asa ne vor percepe si ceilalti, asa vom ramane…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *