Timiditatea – o problemă care a devenit mult mai des întâlnită la generația tânără, foarte mulți fiind aceia care refuză să se expună în societate din pricina timidității. Astfel, aceștia aleg să nu iasă din zona lor de confort, din „cochilia“ lor, deoarece ei se gândesc că oamenii vor râde mereu de ei, dacă spun sau fac ceva greșit sau incorect.
În ciuda acestui fapt, timiditatea nu ține numai de vorbitul în public și răul de microfoane. Vorbim aici și despre poate relațiile – de orice tip – ratate din cauza timiditații. Întâlnești o fată pe stradă și, de frica – pardon, timiditate – nu o bagi în seamă. „Dacă o să creadă că sunt dobitoc?“.
Nu mai este cazul de asemenea griji. Laurențiu Ion, Alex Dobrin și Bogdan Tirca sunt trei tineri bucureșteni care au vrut să inoveze ceea ce credeam noi despre interacțiunea dintre oameni, prin intermediul unei aplicații, care ne ajută – mai ales pe noi, adolescenții – să scăpăm de această timiditate. Vorbim despre Intersect, nouă aplicație de dating, prin care poți intra în contact cu persoanele pe care le-ai întâlnit în realitate și cu care, evident, fiind timid, n-ai interacționat.
„Intersect este o aplicație/o rețea socială pentru liceeni, care îți arată persoane cu care te-ai intersectat în viața reală, în diverse locuri. Spre exemplu, doi liceeni se văd într-o cafenea, sau la metrou, fac schimb de priviri, își zâmbesc și, probabil, apoi regretă că n-au vorbit. Aplicația le dă o a doua șansă“ explica Laurentiu Ion. Totuși, ce te faci dacă persoana pe care vrei s-o reîntâlnești nu are aplicația instalată pe gadget? „Dacă nu aveau aplicația instalată, ne spune Laurențiu, pot accesa noua funcționalitate, «Time Machine» și își aleg locul și aproximtiv ora la care s-au văzut cu o zi înainte și se pot astfel regăsi prin intermediul aplicației. Dacă ambele persoane o au deja instalată sunt recomandați automat ca prieteni“.
Intersect este inspirată dintr-o întâmplare foarte asemănătoare, pațită chiar de unul dintre creatori. Întâmplarea face ca, într-o zi, chiar când acesta mergea cu metroul să vadă o fată foarte frumoasă, fiind tipul de „love at first sight“. Povestea nu a avut un sfârșit fericit, însă, deoarece aceștia nu au mai avut ocazia de a se reîntâlni vreodată.
„În cei doi ani am schimbat de circa 4-5 ori direcția aplicației. Inițial, am lansat o aplicație la noi în facultate, Wabbit, care era un chat ce îți arăta persoanele din jurul tău, bazat pe proximitate“, spune Laurențiu. Au renunțat, însă, la proiect după aproximativ un an, chiar dacă Wabbit avea aproximativ 10.000 de utilizatori. În luna aprilie a anului trecut au lansat pentru testare aplicația Intersect, care are, până în prezent, 100.000 de utilizatori, din care 70.000 din București. Are retenție de 75%, peste jumatate din utilizatori o folosesc patru zile pe săptămână, iar o treime de patru ori pe zi, mai spun fondatorii startup-ului.
La capitolul capital, aceștia au investit în tot acest timp circa 25.000 de dolari, o parte din bani din economii proprii, iar o parte obtinuți printr-o investiție de la doi business angels români: Sorin Deleanu și Alex Morar (co-fondator Simpli).
Cei trei au lansat acest proiect tocmai pentru a-l putea duce în Statele Unite, „în Silicon Valley pentru că de acolo au pornit toate aplicațiile care au ajuns globale, în special cele de pe zona de social media“, explică Laurențiu. Aceștia lucrează, în prezent, la noua versiune ce urmeaza a fi lansată acolo. Pentru a intra pe piata americană, însă, au nevoie de cel puțin 350.000 de dolari, spun ei. Primul pas este și făcut: au fost acceptați în programul de accelerare „Unshackeld“, prin care ar urma să primească o finanțare de tip seed, dar care să vină în mai multe etape și din mai multe surse (rolling close) și care să se ridice în total la circa 2-3 milioane de dolari. Odată la stadiul de lansare, o vor introduce liceenilor din câteva licee, din două sau trei orașe din SUA.
Să trecem în revistă și câteva specificații tehnice ale aplicației – sau de ce trebuie neapărat s-o ai. În primul rând, nu trebuie neapărat să stai mereu conectat la internet, deoarece contactele celor cu care te-ai întâlnit vor fi salvate în modul offline. Mai mult, când aceasta se află în modul de background nu consumă decât 1% din baterie. Astfel că aceasta folosește, din acest punct de vedere, foarte puține resurse (spre exemplu, fluxul datelor sau bateria).
Aplicația a fost lansată pe 16 martie, la ceainăria Pura Vida Hub. Creatori au iesit în față, ne-au prezentat aplicația la care au lucrat și ne-au convins s-o și descărcăm. Ea se găsește atat în App Store, cât și în Google Play.