Minciuna are picioare scurte, dar alearga bine…

Minciuna are picioare scurte

Minciuna are picioare scurte

de Livia Popa – redactor
foto: Ioana Muntean – fotoreporter

Toată lumea cred că urăşte mincinoşii. Ne arătăm aşa dezgustaţi de cei care mint, însă uităm că suntem o apă şi un pământ cu toţii. Noi înşine ne transformăm în mici mitomani ori de câte ori avem ocazia. Şi trebuie să recunoaştem că de multe ori o mică „înfloritură“ ne-a scos din mari necazuri. Persoanale minţite cel mai des sunt părinţii, bieţii de ei, de parcă ei s-ar fi născut ieri.

„Nu mi-am pierdut telefonul, mi-a fost furat“. În cele mai multe cazuri funcţionează, mai ales dacă ai curaj să mergi mai departe şi să spui că hoţul era înarmat. Părinţii vor fi mai mult decât mulţumiţi că ai scăpat cu bine şi vor uita de partea cu telefonul. Sau poţi să spui adevărul, că bausei mai mult decât trebuia, telefonul fiind în buzunar, dar apoi n-a mai fost şi gata, următorul telefon ţi-l vei lua chiar tu, din banii de alocaţie.

„Nota mea a fost cea mai mare din clasă“. Mai mult de jumătate din părinţi sunt de genul „Bine, ai luat 5, dar X cât a luat?“. Simt nevoia asta stupidă de a ne compara, de a ne face să ne simţim inferiori, pentru că aşa ne motivează ei pe noi… Dacă nu ai părinţi care sunt în permanentă legatură cu diriginta, minciunica este perfectă. Nu ai minţit în legatură cu nota ta, ai spus adevărul, însă ai omis notele de 10 ale geniilor din clasa. Eh, e vina părinţilor, până la urmă, că nu te-au născut cu un creier în plus.

„Merg la o prietenă, nu mă duc la concert“. Asta este deja tradiţională, preluată pe cale orală, de la bunici şi străbunici. În caz că părinţii tăi şi ai respectivei prietene se cunosc, încearcă să negociezi cu ei să te ajute. Însă aici depinde dacă în mod normal obişnuieşti să mai mergi la respectiva prietenă, pentru că altfel părinţii vor fi mult mai suspicioşi. Cel mai potrivit ar fi ca înainte de un concert la care ştii că n-ai şanse să ajungi, să-ţi petreci câteva seri la prietene, pentru a câştiga încrederea părinţilor.

„Promit să te sun în fiecare zi“. Este replica perfectă pentru a scăpa de gura lor şi pentru ca ei să stea liniştiţi. Însă, desigur, că nu se va întâmpla asta, iar acele telefoane se vor transforma într-unul singur. Cele mai sigure sunt SMS-urile. Aşa eviţi întrebările preferate ale părinţilor: „de ce ai vocea asta?“, „cât ai băut/ fumat“. Eviţi astfel să mai implici şi alte minciunele.

Bineînţeles, aceste „gogoşi“ sunt cât se poate de inofensive atunci când sunt folosite moderat şi cu atenţie. Abuzul de ele poate avea urmări foarte grave, lipsa de încredere a părinţilor va fi, ulterior, ca o umbră în spatele tău.

Aşa cum spuneam şi la început, de cele mai multe ori părinţii deja ştiu aceste şiretlicuri, iar sinceritatea este cu siguranţă mult mai apreciată de ei. Poate nu o să te lase la petrecerea lui X şi Y, dar vor şti când să-ţi acorde aceea libertate bine meritată. Nu este sfârşitul lumii dacă ratezi o petrecere, deşi ştiu ca acum aşa pare, însă de încrederea părinţilor vei depinde toată viaţa.

Recommended Articles

3 Comments

  1. Eu apreciez mincinoșii și-mi place minciunile complicate pentru care chiar se chinuie. Dacă ar exista sinceritatea pe care ipocriții o doresc, atunci ne-am omorî constant pentru că adevărul e prea dur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *