„De multe ori, tocmai curiozitatea m-a ajutat să-mi clarific probleme, idei, situaţii, încurajându-mă să explorez unghiuri diferite de abordare.“ Aşa îşi începe Denisia una dintre postările de pe site-ul ce-i poartă numele.
Curiozitatea te ajută să ieşi din ignoranţă. Vei vedea rezultate imediate de-ndată ce-ţi vei pune întrebări. Există un sistem simplu, pe care l-am preluat de la tata şi pe care trebuie să îl ai în minte 24/24, şi anume:
1.„Aici am greşit. DE CE?“
Astfel, vei trage o învăţătură. Data viitoare vei ţine cont de ea (dacă ai toate şipcile pe acoperiş) şi rezultatul va fi unul mai bun.
2.„Aici am făcut bine. DE CE? “
Adesea atunci când, să spunem, Andrei face un lucru bun, se umple de el şi uită de unde a plecat. Dar dacă Andrei s-ar întreba de ce a acţionat bine, se va menţine, conştient, pe poziţie.
Dorinţa de muncă şi plăcerea faţă de un domeniu sunt urmări pure ale curiozităţii. Iar, în general, astea sunt însuşirile oamenilor fruntaşi.
Spre exemplu, un prieten de familie este pasionat de gătit. Ştie să prepare aproape orice fel de mâncare, în propriul său stil. Îşi pune o sumedenie de întrebări – de la „oare e suficient piper?“, până la „n-ar lipsi un sos cu stafide la carnea de vită?“.
A şi dat greş cu experimentele sale. Dar de mai multe ori a reuşit, iar acum este un maestru culinar. Un maestru care face nişte combinaţii dintre cele mai ciudate, iar cu toate astea „invenţiile“ lui au un super-gust.
Dacă nu eşti curios, nu ai ce să încerci. Dacă nu încerci, baţi pasu’ pe loc. În fond, această dorinţă de a afla cât mai multe, se bate cap în cap cu spontaneitatea, cunoaşterea şi modul tău de a acţiona. Vezi confirmarea pe www.startevo.com, în articolul „Nu eşti curios?“, semnat de Alina Ferseta.
Iar poate ce a spus Albert Einstein îţi va da de gândit: „Nu am nici un talent anume. Sunt doar extraordinar de curios.“