Sărbătorită pe 14 februarie de către cupluri din toată lumea, Valentine’s Day este o sarbătoare iubită de toți, însa știm noi oare cu adevarat de unde provine?
Una dintre teoriile vechi „de când lumea“, ar afirma că, de fapt, aceasta sărbătoare nu este de „import“, ci este o una în cinstea Sfântului Valentin, însă am aflat ca în Calendarul Ortodox cât și în cel Romano-Catolic, pe data de 14 februarie, nu se sarbătorește Sfantul Valentin. Singurele tengențe cu religia ale acestei sărbători sunt urmatoarele: Sfântul Mucenic Valentin este sărbătorit pe data de 30 iulie, conform Calendarului Ortodox; iar în Calendarul Romano-Catolic, pe data de 14 februarie se regăsesc Sfinții Chiril și Metodie. Sfântul Valentin a fost sărbătorit în tradiția Roamno-Catolică, dar acest lucru s-a oprit în anul 1969.
O altă teorie posibilă este că această zi provine din sărbătoarea Romană „Lupercalia“. Una din tradițile care mi-au atras atenția este urmatoarea: într-o urnă destul de mare, toate fetele din acel oraș își puneau numele scrise pe hârtii, iar după aceea, burlacii extrageau numele unei fete care devenea partenera lor pentru anul următor.
Despre Valentine’s Day nu sunt înregistrate date decât după anul 1382, însa s-a ajuns la concluzia ca referința nu se face la 14 februarie, nici macar la februarie, ci la o dată in jurul zilei de 3 mai. Despre această sărbătoare a îndrăgostiților au mai scris Charles D’Orleans (Rondeau VI), Edmund Spencer (cu versurile faimoase „roses are red, and violets are blue“ în opera „The Faerie Queene“) și Wiliam Shakespeare (Hamlet).
Valentine’s Day a ajuns să fie sarbatorită, așa cum o știm noi, începând cu secolul al XVIII-lea, când această zi a ajuns să fie o sărbătoare de tip consumerist. Astfel, au început să fie construite fabrici pentru producerea felicitarilor. De atunci, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Se aproximează faptul că în Marea Britanie se cheltuiesc anual 1.3 miliarde de lire pentru a cumpara cadourile necesare.
În secolele al XX-lea și al XXI-lea, o dată cu apariția internetului, acest fenomen s-a răspândit pe tot globul cu diferite tradiții. Spre exemplu, în Asia de Est, pe 14 februarie, fetele dăruiesc baieților ciocolată, dar baiatul, odată ce a acceptat darul, este dator de a întoarce favorul cu ocazia altor sărbători. În schimb, în Estonia și Finlanda nu se sărbătorește atât de mult ziua îndrăgostiților, cât ziua prietenilor.
Această zi este una foarte populară dar și foarte controversată, și, de aceea, în loc de încheiere, voi lăsa un citat ce aparține lui Wiliam Shakespeare: „Când dragostea vorbește, vocile tuturor zeilor par a fi adormite în armonia raiului. “