Socialul de la pagina 5: Efectele presei si religiei asupra noastra

Rubrica Socialul de la pagina 5: Efectele presei si religiei asupra noastra

de Vladimir Pogonariu – redactor

Scurt şi la obiect. Zilele trecute în autobuz un moş către o babă: „ Mă duc să dorm în parc pentru că mi-e frică de cutremur“. Baba: „…?!“. Moşu’: „Au scris în ziar că mâine e cutremur“. După mai multe replici care mai de care, baba îi răspunde: „Ziua de mâine este a lui Dumnezeu“. Iar aici apar două probleme: 1. Cât de mult poate minţi o instituţie de presă că să îşi vândă ziarul? (sau cât de mult poate pupa în dos o instituţie de presă?). Şi 2: Cât de mult te poate tâmpi religia? (A nu se confunda cu credinţa!). Prima problemă o abordăm ediţia asta.

1. Prima problemă (cea cu pupincurismul)

Cât de incapabil trebuie să fii că să scrii în ziar că în zilele ce va urma va fi un cutremur catastrofal? Băi, nene’, eşti inapt? Înţeleg că poţi să le bagi oamenilor orice rahat pe gât pentru că aceştia îl vor cumpăra, pentru că sună bine sau pentru că e „o ameninţare pentru societate“. You f***ing inapts! OK… gata cu înjuratul instituţiilor de presă (adică cele care se chinuie să vândă ceva, acele ziare care arată vedetele goale la plajă şi se leagă de faptul că nu ştiu ce gagică are o ţâţă mai mare şi una mai mică, sau acele ziare care pupă în dos un personaj politic sau altul). Acum înjurăm fraierii care cred tot ce scrie în ziare. Păi, tu, şobolan de bibliotecă, de ce ai neuroni? Nu ca să gândeşti? Prietene, trece totul prin filtrul minţii, judecă, în pana mea, că d-asta ai creier. OK! Nu poţi gândi? Dă un sărci pi Gugăl, că ai net şi eşti bazat.

Documentează-te! Lasă filmele porno două minute şi caută pe net ce e ăla „cutremur devastator“ şi la cât timp are loc unu’. Ca să rezum totul în două (2) cuvinte: Suntem Defecţi. Pentru că nu trecem prin filtrul minţii şi pentru că ne lăsăm manipulaţi de toţi idioţii din presă (fie ea politică sau de scandal). Luaţi două sau mai multe ziare la întâmplare în aceeaşi zi şi o să constataţi că, în bază, aceleaşi fapte (de exemplu, demiterea nu ştiu cui din guvern) cunosc „n“ variante, culmea!, toate diferite şi, culmea!, fiecare ţinând partea altcuiva. Nu ţi se pare puţin dubios? Măcar puţin aşa… puţin, puţin.

2. Problema doi (cea cu religia)

Când am auzit-o pe „stimabila babă“, primul lucru care mi-a trecut prin minte a fost: E grav! E grav că am ajuns să ducem credinţa la extrem. Dar aşa e. Suntem atât de descurajaţi, încât unii au ajuns să nu se mai încreadă decât în Cel de Sus. De ce? Pentru că încă din clasele primare suntem învăţaţi să nu îl mâniem pe Dumnezeu, să nu furăm/ucidem and so on. De mici trăim cu această frică şi cu speranţa că Dumnezeu poate schimba totul. Din păcate realitatea nu este asta. Nu ucidem/furăm pentru că gândim, pentru că raţiunea ne spune „băi, Gică, nu îi da babei în cap“. Revenind la ideea de bază, şi anume că am ajuns să fim atât de lipsiţi de speranţă încât să ne refugiem în religie, să credem în minuni făcute de divinităţi: NU vă pierdeţi credinţa, credeţi în VOI, în FORŢELE PROPRII. Pentru mine, credinţa este în primul rând credinţa în mine, în forţele mele. Şi pentru toată lumea asta ar trebui să însemne credinţa: „Cred în forţele mele în primul rând şi, după, cred în ce vreau eu (Dumnezeu, Jah, Alah etc.)“.

Recommended Articles

5 Comments

  1. Desigur ca tot eu iti dau comentariu. Cred ca habar n-ai de religie, iar pentru asta folosesc cateva lucruri din articolul tau: “am ajuns să ducem credinţa la extrem”, “să nu se mai încreadă decât în Cel de Sus”, “Nu ucidem/furăm pentru că gândim”. Mai sunt, dar de astea am timp acum. In primul rand, nu ucidem pentru ca avem constiinta creata de religie. Unui ateu ii este mai greu sa ucida decat unui credincios, iar in al doilea rand, legile sunt cele care retin un om de la a ucide. Ratiunea este “chestia” pe care nu o folosim in cazurile astea. Articolul tau spune asta: “Crede in tine!”, ceea ce imi suna a motto.

    Ca ultima idee, cam prea superficial tratat subiectul cu religia/ credinta. Nu mai aveai idei sau ce? De ce a trebuit sa incluzi si primul articol pe tema asta? Parca erau probleme luate separate, asa spuneai in primul articol.

  2. Pogonariu Vladimir

    Nu eu am publicat articolul :))… dar eu l-am scris… si trebuie sa ma incadrez intr-o limita [in revista am un spatiu limitat] :).
    Despre religie. First: credinta != religie
    In al doilea rand… e adevarat, si din cauza legilor nu ucidem, dar in principiu nu ii dam vecinei in cap pentru ca stim ca nu e bine. Totusi, trebuie sa fii bolnav ca sa ii dai cuiva in cap, sincer 🙂
    “Crede in tine”, pentru mine e credinta absoluta, credinta in fortele proprii e cea mai mare putere, cu “self-confidence” putem face orice:). Pe cand cu putere “Dumnezeiasca”…. nu stiu ce sa zic. Poate sunt eu subiectiv, nu stiu, dar nu vreau sa jignesc pe nimeni.
    Daca mi-ai da ceva timp/spatiu as trata subiectul mai pe larg, dar nu prea vad de ce… prin articol am vrut doar sa le ofer cititorilor o idee… pentru mai multe detalii se vor documenta:) Scuze daca am greseli, sau sunt ambiguu in exprimare, dar e cam tarziu, si dupa ceva mai multe ore de info, mi se invart ochii in cap, si nu imi vine sa scriu decat cout<<" ", functii recursive and so on :)). Ne mai auzim, iar daca ai nelamuriri/ nemultumiri, poti lasa aici comentarii, dar intr-un mod civilizat 🙂 O seara chill

  3. Legat de spatiu, la o prima vedere as spune ca punctul 2 are maxim 1000 de caractere. In fine, ai tratat doar la modul de a starni o idee, bine, dar mai am ceva de combatut.

    “nu ii dam vecinei in cap pentru ca stim ca nu e bine” – de ce nu e bine? Si asa suntem 7 mld. (aproape) si planeta gafaie, o baba in minus, o gura de hranit in minus nu cred ca ne-ar prinde rau. Ca s-ar ajunge la anarhie? Nu, altceva ne face sa nu dam in cap altora. Utilitatea, interesul. Daca eu nu castig ceva pentru ca te omor, atunci te las viu. Stiu, este o ratiune pur instinctiva, dar asta functioneaza. Gandeste-te ca unii au trecut si peste religie, si peste lege si peste ratiunea pe care nu cred ca au avut-o, atunci cand au ucis pentru bani. Asasinii platiti sunt cel mai bun exemplu.

    Si mai spun ceva, religia este cea mai buna unealta de a crea o societate. Gasesti tu altceva sa uneasca popoare precum religia? Omite ratiunea, utilitatea unei societatii si dorinta de a fi impreuna.

    1. What? 😐 Omule, esti prostit de mass media. Inceteaza sa crezi ca suntem prea multi pe pamant. Asta e doar o mare vrajeala, ca sa existe motive pentru producerea legumelor modificate genetic, ca cica daca facem produse bio dureaza prea mult si am muri de foame. Toata chestia asta ca suntem prea multi oameni pe pamant e o mare prostie. Sa nu aud ca imi aduci argumente precum : “dar aia in Africa de ce mor de foame? “. Daca toate razboaiele care au loc in momentul de fata ar inceta pentru 3 zile, s-ar economisi mii si mii de dolari, bani pe care ii putem folosi sa ii ajutam pe cei din Africa si restul din lumea a 3-a..Plus ca inca exista mii de hectare de campie neexploatate..si nu ma refer numai la Europa..ma refer peste tot in lume.

  4. Pogonariu Vladimir

    @ Razvan
    Stiu..religia si legile sunt cel mai bun mijloc de manipulare a societatii >:)… asta daca nu treci totul prin filtrul mintii. Ar fi multe de spus, si nu as vrea sa trasform locul de comentarii in forum.
    Totusi, sper ca prin intermediul articolului, comentariilor si al tau, am reusit sa deschidem cativa ochi 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *