Artistul plastic Henry Mavrodin s-a născut la 31 iulie 1937. A studiat la liceul de artă din Bucureşti, urmând apoi facultatea la Institutul de Arte „Nicolae Grigorescu“ pe care l-a absolvit în 1963, la clasa maestrului Corneliu Baba. Până în prezent a rămas tributar profesorului său, după cum însuşi artistul afirmă.
După terminarea facultăţii are o serie de expoziţii de grup, până în anul 1970 când emigrează în Italia. Între anii 1971 şi 1999 are nu mai puţin de zece expoziţii personale în diverse oraşe ale Italiei, precum Padova, Torino, Veneţia sau Bologna. De asemenea a mai avut expoziţii de grup la Roma şi la Bruxelles, în Belgia. Cât a rămas în străinătate, Mavrodin a avut numeroase referinţe critice favorabile din partea criticilor de artă italieni şi belgieni.
A revenit în România după 1990, când a avut o amplă activitate drept cadru didactic universitar. Între anii 1991 şi 2001 a fost profesor la Universitatea de Artă din Bucureşti, secţia desen şi pictură, apoi, până în 2006 a fost profesor la Universitatea Naţională de Teatru şi Film, Bucureşti. A fost, de asemenea, decan al Facultăţii de Istorie şi Teorie a Artei, din cadrul Universităţii de Artă din Bucureşti.
Cu toate că a avut o carieră didactică înfloritoare, Mavrodin nu a renunţat la pictură, având expoziţii de grup la Galeria Apollo sau Sala Dalles, dar şi în Roma sau Budapesta. În ţară nu a avut decât o singură expoziţie personală, în anul 1998, la Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti. A primit două premii din partea Uniunii Artiştilor Plastici din România, a primit în 1968 o bursă de studii în Belgia. A avut între anii 1976 şi 2009 o vastă activitate publicistică, fie publicând în Italia, fie în ţară la diferite reviste culturale, publicându-şi totodată teza de doctorat şi o serie de eseuri la editura Paideia („Glaocoon sau prestigiul artistului în cetatea ideală“ şi „Gemenele vitrege“). În decembrie 2009 a expus alături de prietenul său, Florin Ciubotaru, o lucrare intitulată „Turnul Babel“, care se află lângă lucrarea maestrului Ciubotaru, în curtea Academiei Române.
Îi puteţi găsi albumul de artă scos de către Institutul Cultural Român, ceea ce vă recomand să faceţi, având în vedere că e posibil ca Henry Mavrodin să nu mai aibă expoziţii personale în viitorul apropiat.