
foto: Bianca Stanciu – seminarist
Colegiul Naţional „Spiru Haret“ a găzduit în data de 11 mai o interesantă organizaţie al cărei scop este implicarea în activităţile de voluntariat, acestea având un puternic mesaj ecologic. Este vorba despre ESN (Erasmus Student Network). Simpatica echipă a fost formată din Silvia, Alberto, Iulia, Ştefan şi Nicoleta. Studenţi la Facultatea de Medicină, la ASE, aceştia şi-au găsit timp pentru a vorbi publicului puţin despre ecologie şi despre cât de important este a recicla, despre cât de important este ca elevii să înveţe să fie mai responsabili în societate, dar şi de programul Erasmus, toate acestea fiind spuse în limba engleză (!). Această activitate a avut loc cu ocazia săptămânii „International Social Erasmus“, 4-11 mai 2012. Astfel de activităţi s-au desfăşurat şi la Iaşi, Cluj, Braşov, Timişoara, acestea având loc cu sprijinul RoRec şi al Comisiei Europene.

În urma concursului realizat de acestă organizaţie, elevii au avut ocazia de a participa cu eseuri inedite, dar şi să ajute activ la protejarea mediului, şi anume colectând baterii uzate pentru a le recicla. Însuşi directorul liceului, Florin Vlăsceanu a dat startul acestei colectări venind pregătit cu baterii pentru această colectare. Elevii au avut parte de o după-amiază interactivă începând cu orele 13:00.
Desigur, o faptă bună merită întotdeauna răsplătită, de aceea fiecare elev ce a dorit să se implice în această activitate donând baterii uzate, a fost răsplătit cu o portocală sau un măr, în mod simbolic. Tuturor participanţilor le-au fost împărţite sticle de apă plată la jumătate de litru primind sfatul de a consuma conţinutul. Surpriza din final a fost constituită de un workshop unde elevii s-au distrat de minune: din sticlele de plastic primite elevii au putut confecţiona brăţări haioase. „Operaţiunea“ a fost destul de simplă: s-au decupat sticlele sub formă de brăţări la care s-au adăugat materiale textile pentru a le face cât mai originale. Creativitatea studenţilor a dat roade, elevii simţindu-se excelent.

S-a discutat pe larg despre consecinţele poluării, studenţii invitându-i pe elevi şi pe profesori în a viziona două video-uri extrem de explicite pe care le puteţi accesa aici – https://www.youtube.com/watch?v=mWNoX7tTyqQ şi aici – https://www.youtube.com/watch?v=GLgh9h2ePYw.
De asemenea, elevii au arătat interes privind bursele Erasmus, aşa că Alberto, student venit din Spania la Universitatea Bucureşti, a fost cel mai în măsură pentru a împărtăşi experienţa sa elevilor curioşi. Cuvintele sale au fost toate bine alese, fiind vizibilă plăcerea studentului de a se afla în România, acesta însuşi mărturisind „România a fost prima pe listă“.

Spre sfârşitul întâlnirii au fost anunţaţi şi câştigătorii concursului de eseuri cu tematică ecologică, aceştia fiind: pe locul 1 – Andreea Ivancea, clasa a X-a B; locul 2 – Alexandra Dumitrescu, clasa a X-a B, locul 3 – Budu Ioana Alexandra, clasa a IX-a A. Aceştia au câştigat o mapă personalizată şi un tricou din partea ESN. De menţionat ar mai fi lucrările elevelor: Danciu Cristina Mădălina, Andreea Brâslaşu, Elena Mohamed, Vădureanu Andreea Mirela, Andreea Belibou şi Budu Sabina.
Felicitări câştigătorilor, dar şi frumoasei iniţiative a studenţilor! Se pare că umanitatea se află totuşi pe drumul cel bun!