Studenţii „eco“ de vorbă cu spiriştii – Despre reciclare in CNSH

Studenţii „eco“ de vorbă cu spiriştii

Studenţii „eco“ de vorbă cu spiriştii

de Raluca Băceanu – redactor
foto: Bianca Stanciu – seminarist

Colegiul Naţional „Spiru Haret“ a găzduit în data de 11 mai o interesantă organizaţie al cărei scop este implicarea în activităţile de voluntariat, acestea având un puternic mesaj ecologic. Este vorba despre ESN (Erasmus Student Network). Simpatica echipă a fost formată din Silvia, Alberto, Iulia, Ştefan şi Nicoleta. Studenţi la Facultatea de Medicină, la ASE, aceştia şi-au găsit timp pentru a vorbi publicului puţin despre ecologie şi despre cât de important este a recicla, despre cât de important este ca elevii să înveţe să fie mai responsabili în societate, dar şi de programul Erasmus, toate acestea fiind spuse în limba engleză (!). Această activitate a avut loc cu ocazia săptămânii „International Social Erasmus“, 4-11 mai 2012. Astfel de activităţi s-au desfăşurat şi la Iaşi, Cluj, Braşov, Timişoara, acestea având loc cu sprijinul RoRec şi al Comisiei Europene.

Studenţii „eco“ de vorbă cu spiriştii

În urma concursului realizat de acestă organizaţie, elevii au avut ocazia de a participa cu eseuri inedite, dar şi să ajute activ la protejarea mediului, şi anume colectând baterii uzate pentru a le recicla. Însuşi directorul liceului, Florin Vlăsceanu a dat startul acestei colectări venind pregătit cu baterii pentru această colectare. Elevii au avut parte de o după-amiază interactivă începând cu orele 13:00.

Desigur, o faptă bună merită întotdeauna răsplătită, de aceea fiecare elev ce a dorit să se implice în această activitate donând baterii uzate, a fost răsplătit cu o portocală sau un măr, în mod simbolic. Tuturor participanţilor le-au fost împărţite sticle de apă plată la jumătate de litru primind sfatul de a consuma conţinutul. Surpriza din final a fost constituită de un workshop unde elevii s-au distrat de minune: din sticlele de plastic primite elevii au putut confecţiona brăţări haioase. „Operaţiunea“ a fost destul de simplă: s-au decupat sticlele sub formă de brăţări la care s-au adăugat materiale textile pentru a le face cât mai originale. Creativitatea studenţilor a dat roade, elevii simţindu-se excelent.

Studenţii „eco“ de vorbă cu spiriştii

S-a discutat pe larg despre consecinţele poluării, studenţii invitându-i pe elevi şi pe profesori în a viziona două video-uri extrem de explicite pe care le puteţi accesa aici – https://www.youtube.com/watch?v=mWNoX7tTyqQ şi aici – https://www.youtube.com/watch?v=GLgh9h2ePYw.

De asemenea, elevii au arătat interes privind bursele Erasmus, aşa că Alberto, student venit din Spania la Universitatea Bucureşti, a fost cel mai în măsură pentru a împărtăşi experienţa sa elevilor curioşi. Cuvintele sale au fost toate bine alese, fiind vizibilă plăcerea studentului de a se afla în România, acesta însuşi mărturisind „România a fost prima pe listă“.

Studenţii „eco“ de vorbă cu spiriştii

Spre sfârşitul întâlnirii au fost anunţaţi şi câştigătorii concursului de eseuri cu tematică ecologică, aceştia fiind: pe locul 1 – Andreea Ivancea, clasa a X-a B; locul 2 – Alexandra Dumitrescu, clasa a X-a B, locul 3 – Budu Ioana Alexandra, clasa a IX-a A. Aceştia au câştigat o mapă personalizată şi un tricou din partea ESN. De menţionat ar mai fi lucrările elevelor: Danciu Cristina Mădălina, Andreea Brâslaşu, Elena Mohamed, Vădureanu Andreea Mirela, Andreea Belibou şi Budu Sabina.

Felicitări câştigătorilor, dar şi frumoasei iniţiative a studenţilor! Se pare că umanitatea se află totuşi pe drumul cel bun!

Recommended Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.