
text și foto: Ana Lungu – seminarist foto
În aceste ultime două săptămâni de vacanță am plecat prin țară și, pentru început, m-am oprit la Iași. Din păcate, am nimerit într-o perioadă foarte proastă, centrul orașului fiind un uriaș șantier (toate străzile se află în renovare, clădirile și monumentele importante sunt restaurate, iar parcurile reamenajate). Cu toate acestea, iată câteva fotografii.
Palatul Culturii: Am început turul orașului cu Palatul Culturii, o clădire impresionantă, construită pe locul fostului Palat Domnesc, între 1906-1925. În prezent, este sediul „Complexului Muzeal Moldova“. În spatele acestuia se află un parc verde și frumos, plin de flori și terase.

Biserica Barnovschi: Am continuat turul orașului, mergând spre Nord, și am ajuns la Biserica Barnovschi, din păcate închisă.

Mănăstirea Bărboi: Mergând mai departe, ajungi la Mănăstirea Bărboi, mănăstire ce din exterior pare un pic banală, poate chiar micuță, dar din interior pare imensă și spațiosă.

Mănăstirea Golia: În caz că ești un iubitor al lui Creangă, nu trebuie să ratezi Mănăstirea Golia, în incinta căreia se află casa în care a locuit Ion Creangă pe vremea când era diacon.


Bojdeuca Ion Creangă: După ce am ieșit din mănăstire am luat-o pe „drumelul cela, ce urcă dialu’. Ș’ vedeți voi blocu’ cela? O luați pi lângă dânsul ș-apoi pi drumelul cela neasfaltat…“, după cum m-a îndrumat un localnic. Și după ce am mers o bună bucată de drum, am ajuns într-un final pe străduța care trebuie, la Bojdeuca Ion Creangă, casa unde a locuit acesta între anii 1872-1889 și unde primea vizitele prietenului său, Mihai Eminescu.

Parcul Copou (+Portrete necunoscuți): Bineînțeles că, dacă ajungi în Iași, trebuie să vezi Parcul Copou: verde, mare, plin de oameni prietenoși și zâmbăreți și, în plus, având în centrul său Teiul lui Eminescu.



Universitatea din Iași, Academia Militară și Fundațiunea Universitară: Întorcându-mă pe lângă parc, înapoi spre centru, am trecut pe lângă Universitatea din Iași, Academia Militară și, într-un final, pe lângă Fundațiunea Universitară „Regele Ferdinand I“, astăzi Biblioteca Centrală Universitară.



Cladiri Iași: Spre final, mergând înapoi spre punctul din care am plecat la plimbare, am trecut pe lângă câteva clădiri mai deosebite și m-am gândit că merită și ele câteva fotografii.



Catedrala Mitropolitană: Văzând Palatul Culturii în față, m-am mai oprit și la Catedrala Mitropolitană, o clădire impresionantă și impunătoare. După cum știm cu toții, aici se află moaștele Sfintei Parascheva, moaște ce atrag, de când lumea și pământul, credinciosul popor român, care se înghesuie între pereții imensei și cu adevărat superbei catedrale, doar ca să le atingă, măcar pentru câteva clipe.

Mănăstirea Trei Ierarhi: Un pic mai jos se află o mănăstire cu adevărat frumoasă, Mănăstirea Trei Ierarhi. Din păcate, aceasta era învelită de schele, neputând astfel să iasă la iveală dantelăria impresionantă și exteriorul splendid ce o fac așa de faimoasă.

Primăria Orașului și Banca Națională: Vis-a-vis de cele două lăcașe de cult se pot observa Primăria orașului și un pic mai jos de aceasta clădirea Băncii Naționale a României din Iași.


Casa Doroftei: Ajungând înapoi la Palat, n-am uitat de un ultim element pentru ca micuțul nostru tur să fie complet: Casa cronicarului Doroftei, momentan închisă, fiind luni.

Palas Mall: Ca să închei cu totul și cu totul, n-am vrut să neglijez prezența noului mall din Iași. Aflat exact în spatele Palatului Culturii și fiind incredibil de mare, Palas Mall oferă în primul rând o panoramă perfectă către Palat și împrejurimi, iar în al doilea rând este plin de magazine de toate felurile, terase impecabile, restaurante, fast-food-uri și pizzerii pentru toate gusturile și, în sfârșit, cuprinde toate pub-urile și terasele din parcul aflat în spatele Palatului, mall-ul făcând parte dintr-un complex Business Center.

